Kahramanmaraşlı Ağaca El Becerisi Ve Yüreğini Kazıyor

Kahramanmaraş’ta ağaç oymacılığı özellikle ceviz ağacı oymacılığının tarihi hakkında detaylı bir bilgiye ulaşmak kaç asırdır yapıldığını söylemek oldukça zordur.

Kahramanmaraş’ta ağaç oymacılığı özellikle ceviz ağacı oymacılığının tarihi hakkında detaylı bir bilgiye ulaşmak kaç asırdır yapıldığını söylemek oldukça zordur.

Kahramanmaraş’ta dededen toruna geçen bu ata mesleğinde zaman ve döneme göre motifler geliştirilmiş ve kendi kendini teknolojiye ayak uydurmuş bir meslek olarak çıkıyor karşımıza.

Ağaç oymacılığı ilk zamanlarda estetik ve zevkten ziyade ihtiyaçları karşılamak amacı ile yapılmıştır. Daha sonraları ise ağaç oymacılığı estetik değeri ön plana çıkarılarak uygulanmaya başlanmıştır ve uygulandığı mobilyalarda hem estetik açıdan zenginliğini artırmış hem de fiyat olarak değerini artırmıştır. Fakat günümüzde oyma işleminin fazla zaman alması, sosyo-kültürel farklar ve temizlik gibi nedenlerden dolayı mobilyaya bir canlılık, beğeni ve estetik kazandırmak için küçük motifler halinde mobilya yüzeylerinde uygulanmaktadır.

Anadolu' da oymacılık sanatında en gelişmiş illerimizden birisi olan Kahramanmaraş' ta ceviz ağacından yapılan oymalı çeyiz sandıkları, camekanlar, mücevher kutuları vb. gibi mobilyalarda çok estetik oymalar yapılmaktadır.



Kahramanmaraş'ta iklim koşullarının uygunluğu yaylaların, akarsuların bol olması ceviz ağaçlarının kolay yetişmesine yardımcı olmaktadır; bu da, Atalarımızı ağaç işleme sanatına yönlendirmiştir. Yüz yıllardır süregelen ağaç oyma sanatının eserleri günümüze kadar bu sanatın kendisiyle birlikte taşınmıştır. Uzun ömürlü bu eserler ceviz ağacından yapılır. Ceviz, ağaçların en serti ve dayanıklısıdır. Kahramanmaraş'ımızın cevizleri ağaç işlemeciliği için çok uygundur. O bakımdan Kahramanmaraş'ta ceviz oymacılığı çok eskilere dayanmaktadır.

Padişahlardan bu yana, Cumhuriyet'in kuruluşundan beri, her dönem devlet yetkililerimizin mekanlarını ceviz oyma aksesuarlar süslemiştir.

BELEDİYELER BU MESLEĞE SAHİP ÇIKMALIDIR

Fotoğraflarınızı gördüğünüz cevizden yapılan bu koltuklar Kahramanmaraş’ta ortalama fiyatı 5000 Tl olurken büyükşehirlerde ancak 15.000 Tl’ye zor alabilirsiniz. Ne var ki son yıllarda  ahşap oymacılığı ve ürünün işlenmesinin çok zaman alması bu mesleği hakkıyla yapanların sayısını azaltmaktadır.

Merdiven altı dediğimiz imalatlar kısa süreli bir para kazandırıyor olsa bile ilerleyen yıllar göz önüne alındığında sorunlar oluşmaktadır.

Kahramanmaraş’ta bu işi yapan insanlar için daha sağlıklı, ferah ve doğrudan satış imkanı sunacak alanlar hayata geçirilmelidir.

Bir süre önce hizmete giren Kültür Park’da Kahramanmaraş il sanatlarının gelişebilmesi için her meslekten birer insana buraları bedava verilmeli gerekirse de Belediyeler birer ikişer istihdam ederek ekonomik kaygıdan uzak görselliği ve kalitesi öne çıkan eserler yapılmalı ve doğrudan pazarlanması hedeflenmelidir. Bu konuda gerekirse Büyükşehir Belediyesi bir şirket kurmalı ağaç tedariki başta olmak üzere üreticilere fırsat sunmalıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri