Toplantı saygı duruşu, İstiklal Marşına müteakiben İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Zincirkıran’ın açılış konuşmasıyla başladı. Zincirkıran konuşmasında şu ifadeleri kullandı;
“Çağımızda bilim ve teknolojideki hızlı ve kapsamlı gelişmeler her alanda sürekli değişim yaratıp yeni talepler ortaya çıkarırken, iş alanlarında, istihdam türlerinde ve istihdam edilebilirlik tanımlarında da değişimlere neden olmaktadır. Küresel olarak yaşanan hızlı değişim ve gelişim süreçleri, eğitim ve öğretim anlayışında da yenilikleri gerektirmiştir. Dinamik bir bilgi toplumu olmayı hedefleyen Türkiye’de, kavram olarak da yaygınlaşan, herkes için bir Hayat Boyu Öğrenme (HBÖ) kültürünün geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
HBÖ, kişisel, sosyal ve istihdam amacıyla bilgi, beceri, yetkinlik ve yeterlilikleri geliştirmek için hayat boyu gerçekleştirilen her türlü öğrenme faaliyeti olarak tanımlanmaktadır. HBÖ örgün ve yaygın eğitim yoluyla verilen genel ve mesleki eğitim ve öğretimin yanında, bireyin okul öncesinden emeklilik sonrasına kadar uzanan hayat dönemini de kapsamakta ve eğitim-öğretim kurumları dışında bilgi ve beceri kazanmasına yol açan öğrenmeleri de içermektedir.
2009 yılında MEB ve paydaşlar tarafından hazırlanan HBÖ strateji belgesi ve eylem planındaki hedefler doğrultusunda hazırlanan ve Mayıs 2011 tarihinde uygulanmasına başlanılan Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi’nin yürütülmesine, Bölge merkezi olarak seçilen Kayseri ilimizde başlanmıştır. İlimizde ve Kayseri bölgesine bağlı Kastamonu, Samsun ve Kahramanmaraş illerinde seçilen 27 pilot kurum bulunmaktadır. Hayat boyu öğrenme perspektifleri temelinde; istihdam fırsatlarının arttırılması için bireylerin eğitime erişimlerinin desteklenmesi amacıyla, AB uygulamaları doğrultusunda bir kurumsal çerçeve ve kapasite oluşturmayı hedefleyen 24 ay süreli projede bir dizi faaliyetler, çalıştay ve eğitimler yapılacaktır.ilimizde muhtelif kanallarla HBÖ ve istihdam içerikli pek çok başarılı projeler hem eğitim kurumları ve hem de diğer kurumlar tarafından başarıyla yürütülmüştür. Projede sosyal ortaklarımızın, paydaşlarımızın, ilgili kurum ve kuruluşların projeye katılımı ve deneyimlerini paylaşmaları çok önemlidir.
Dilimizde “beşikten mezara kadar eğitim” özdeyişinde ifadesini bulan ve okuma öğrenme kültürümüzün önemli bir parçasını oluşturan HBÖ, Türkiye için bugünün konusu değil uzun bir tecrübenin ürünüdür. Proje hedefleri doğrultusunda yapılacak tüm çalışmaların destekçisi ve takipçisi olacağımızı belirtmek isterim. Çalışmalara katkı sağlayacak ve emeği geçecek tüm taraflara şimdiden teşekkür eder, hayırlı ve başarılı olmasını dilerim.” Dedi.
Bu konuşmadan sonra çalışmalar başladı sinevizyon eşliğinde eğitime geçildi. Katılımcılar eğitimle ilgili fikirler ürettiler. MEM-BASIN