Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, yeni teşvik sistemi ile ilgili olarak mevcut 4 bölgenin yetersiz, bölge sayısı 6 olmalı. Kahramanmaraş ise Malatya ve Adıyaman ile aynı bölgeye alınmalıdır”dedi.
KMTSO 35. Meclis toplantısında konuşan Başkan Kemal Karaküçük, Ankara’ya yaptıkları ziyarette özellikle teşvik konusunu gündeme getirdiklerini belirterek, teşvik uygulanan bölge sayısının 4 değil, 6 olması gerektiği görüşünü savundukları ifade etti.
Başkan Karaküçük, Kahramanmaraş’ın çözüm bekleyen konularını görüşmek ve siyaset ile iş dünyası arasındaki koordinasyonu ve işbirliğini artırmak amacıyla, diğer taraftan ilimizin yetiştirdiği bazı bürokratlara hayırlı olsun dileklerimizi iletmek için geçtiğimiz hafta Ankara’da bir dizi ziyaretlerde bulunduk. Heyetimizde, Yönetim Kurulu üyelerimizin yanı sıra Ticaret Borsası, KASİAD, KALİDA ve OSB başkan ve bazı yönetim kurulu üyeleri yer aldı. TBMM Başkan Vekili Sn. Mehmet Sağlam’ın makamında Ak parti milletvekilleri ile yaptığımız toplantıda özellikle yeni teşvik sistemi ile ilgili olarak mevcut 4 bölgenin yetersiz kaldığını, bu yapılanmanın gerçekçi bir destekleme sağlayamadığı nedeniyle daha efektif bir bölgesel planlama yapılarak 6 bölgeye çıkarılması gerektiğini savunduk. Bu kapsamda da Kahramanmaraş’ın Gaziantep, Konya gibi gelişmiş iller ile aynı bölgede bulunmasının haksız bir uygulama olduğunu dile getirerek 6 bölge içerisinde Kahramanmaraş’ın Malatya ve Adıyaman ile aynı bölgede yer alması gerektiğini ifade ettik. Yeni organize sanayi bölgesi konusuna da değinerek Kahramanmaraş’ın Tomsuklu bölgesinde düşünülen OSB’ye acilen ihtiyacı olduğunu, bu bölgenin Milli Savunma Bakanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığı ile koordinasyon kurulmasıyla sanayiye tahsisinin ülke ekonomisi için elzem olduğunu belirttik”diye konuştu.
2011 dönemi içerisinde ilimizde çözüme kavuşturulması gereken konulara ilişkin olarak çalışmalarını sürdürdüklerine dikkati çeken Karaküçük, “Özellikle ulaşım, teşvik, OSB gibi konularda olmak üzere birçok meselenin çözümü için girişimlerde bulunduk. Bu itibarla, Kahramanmaraş’ın temel sorunlarını ve 2023 vizyonunu belirlemek adına Ak Parti tarafından organize edilen Kahramanmaraş’ın Geleceği konulu çalıştaylar kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın ilimize ziyareti ve yapılan toplantıda Kahramanmaraş’ın Ulaştırma ve Lojistik Alanındaki Sorunları ve Çözüm Önerileri konulu bir sunum gerçekleştirdik. Kahramanmaraş’ın hükümete verdiği destek oranında hizmet alamadığını, komşu illerin tamamında duble yolların tamamlandığını, ancak hala Kahramanmaraş’ın yollarının bitirilemediğini, şehrimizin hak ettiği yatırımları alamadığını açık ve net bir şekilde dile getirdik. Sayın Bakan; sunduğumuz konuların birçoğunu notlarına alarak gerekli talimatları vereceğini, özellikle zor bir coğrafyada bulunan Kayseri yolunun tamamlanması için işlerin hızlandırılacağını, havayolu ulaşımı konusunda öncelikle mevcut havaalanında iyileştirmeler yaparak, ILS konusundaki yeni teknolojilerin burada denenmesi yöntemiyle otomatik inişlerin sağlanabileceğini ifade ettiler. Toplantıda değinilen konular arasında enerjide yaşanan sorunları ve 380 kV trafo merkezinin tamamlanması, Kayseri yolunun tamamlanması, tarım sektörüne büyük ölçüde etkisi olacak olan Çetintepe Barajının yapılması gerektiğini vurguladık”dedi.
Heyet olarak yaptıkları bir başka ziyarette ise Ak Parti Grubunda Grup Başkan Vekili Mahir Ünal ile ekonomi ağırlıklı görüştüklerini söyleyen Başkan Karaküçük, “Türkiye’nin üç büyük sorunu bulunduğunu, bunların cari açık, işsizlik ve terör olduğunu; bu sorunların çözümüne yönelik olarak da cari açığı oluşturan sektörlerde milli üretimin desteklenerek ithalatın azaltılması gerektiğini, işsizlik sorununa çare olarak emek yoğun sektörlerin desteklenmesi ve terör ile boğuşan bölgelerde emek yoğun sektörler ve hayvancılık gibi stratejik sektörlerin desteklenmesi gerektiğini vurguladık. Diğer taraftan hazırlıkları devam eden Sendikalar Yasasına değindik. Yasa tasarısının hazırlandığını hatırlatarak bu tasarının işçi-işveren barışını bozmaması için gerekli girişimlerin yapılmasının elzem olduğunu belirttik. Sn. Ünal ise teşvik konusundaki taleplerimizi hem Maliye hem de Ekonomi Bakanımıza birlikte arz edilmesi gerektiğini, bu konudaki talep ve beklentilerimizi karşılıklı olarak masaya yatırılmasının doğru olacağını söyleyerek ilgili Bakanlar ile bir araya gelme konusunda girişimde bulunacağını ifade ettiler. Heyetimiz daha sonra, CHP ve MHP Milletvekillerimiz ile bir araya gelerek kentin sorunları konusunda görüş alışverişinde bulunarak iktidarı ve muhalefetiyle Kahramanmaraş milletvekillerinin ve tüm iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinin birlikte hareket ederek kentin sorunlarına eğilmesi gerektiğini vurguladık. Geçen ayki konuşmamda ifade ettiğim üzere önümüzdeki günlerde gerçekleştirmeyi planladığımız bir başka çalışma da ilimizdeki sanayi bölgelerinin ıslah OSB statüsünde değerlendirilerek OSB’ye dönüştürülmesini sağlamaya yönelik bir çalışmadır. Bu kapsamda, faaliyetlerimize başlayarak gerekli haritalama çalışmalarına geçmiş bulunuyoruz. Öncelikle Gaziantep yolu üzerindeki muhtemel bölgeler olmak üzere öncelikli alanlar belirlenmiş bulunmaktadır. Bundan sonraki dönemde ise firmalardan talep yazıları alınarak gerekli diğer form ve raporlar hazırlandıktan sonra Kahramanmaraş Valiliğine resmi müracaatımızı yapmış olacağız. Odamızın üzerinde durduğu önemli konulardan birisi de pamuk ipliği koruma önlemi uygulamasıdır. Uygulama geçtiğimiz Temmuz ayında sona ermiş olup, koruma önleminin uzatılması, koruma tedbirinin gerekliliğinin sektörün halen sıkıntılarının devam ettiğinin kanıtlarının bir soruşturma süreci ile tespit edilebilmesi halinde mümkün olmaktadır. Bu itibarla ilk başvuruda olduğu gibi yine firmalar ve meslek kuruluşlarının resmi müracaatı yapılmış ve süreç işlemeye devam etmektedir. Konuyla ilgili olarak açılan soruşturma kapsamında Ekonomi Bakanlığından iki uzman geçtiğimiz hafta şehrimizde ağırlanmak suretiyle yerinde incelemelerde bulunmaları sağlanmıştır”ifadelerini kullandı.
Karaküçük, “Bildiğiniz gibi dünya ekonomik iklimi dördüncü çeyreğinde daha da kötüleşerek devam etmekte ve veriler önemli ölçüde uzun vadeli ortalamanın altında seyretmektedir. Dünya ekonomik iklim endeksleri son iki yılın en alçak noktasına gelmiştir. Ekonomik durgunluk ve mevcut durum daha çok önümüzdeki altı ay için beklentileri olumsuza çevirmektedir. Yani kısaca dünya ekonomisi zor bir döneme doğru ilerlemektedir. Özellikle kamu maliyesinde sıkıntılar yaşanacağı, mali sektörün kırılgan durumu ve birçok güçlü reel ekonomiye sahip ülkenin durgunluk içine kayabileceği beklentisi çok yüksektir. Diğer yandan, özellikle Euro bölgesi gibi ülkemizin müşterisi konumunda bulunan ülkelerde hükümetlere güven eksikliği artmaya başlamıştır. Euro bölgesindeki gelişmeler ve siyasi güvensizlik, bunun yanında ülke notumuzun durağana çevrilmesi Türk özel sektörünü olumsuz etkileyecek bir gelişme olarak karşımıza çıkmaktadır. Finans kesiminin bu süreçten çıkaracağı yeni kriterler, yüksek faizler bizleri yatırım ve borçlanma konusunda daha ihtiyatlı davranmamızı gerektirecektir. Ülkemizin bu süreçten yara almadan en azından yeni toparlanmış olan özel sektörümüzün fazla hırpalanmadan çıkacağı ümit ediyorum”sözleriyle konuşmasını tamamladı.