1 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe giren “Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği” ve 2 Nisan 2013 tarihinde yenilenen “Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği” ne ilişkin “Halk Ekmek Fabrikası ve Fırıncılar Odası Başkanlığı
Değerlendirme Toplantısı” Kahramanmaraş Belediyesi Halk Ekmek Fabrikasında yapıldı.
Kahramanmaraş Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü ev sahipliğinde yapılan toplantıya; İşletme ve İştirakler Müdürü Dr. Ali Rahmi Kaya, Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş ve ilimizde faaliyet gösteren fırıncılar katıldı.
30 Haziran 2013 tarih ve 28693 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği” gereği “KATKISIZ EKMEK” üretimiyle ilgili birikimlerin ve mevcut durum değerlendirmesinin yapıldığı geniş katılımlı toplantıda, ortak görüş olarak; halkımıza katkısız ekmek sunabilecek olmanın önemi ve yönetmelik gereği üretimle halkımıza daha güzel hizmet verme yönünde bir adımın atılacağı, sadece “un, su, tuz ve maya” ile yapılacak “katkısız ekmeğin” zamanla halk nezdinde de kabul göreceği ve alışılacağı vurgulandı.
Toplantıda fikirlerini belirten ekmek fırını işletmecileri de ortak kanaat olarak; 25 -30 yıl önceki yöntemle katkısız ekmek üretim usulüne geri dönüşün olması gerektiği, bununda belli bir süreç istediği, geçişin biraz daha kademeli olarak yapılmasının üreticiler açısından daha sorunsuz bir geçiş süreci sağlanacağına dikkat çektiler.
Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş;“Oda olarak bizler de halkımıza Katkısız Ekmek sunulmasını destekliyoruz, bu geçişin daha rahat olması için fırıncı arkadaşlarımız da gerekli çalışmaları yapmaktadırlar.” dedi
İşletme ve İştirakler Müdürlüğü Gıda Mühendisi Sebihat Dedeoğlu ve A. Emin Sarıyıldız’ da; “Bundan sonra sadece un, su, tuz ve maya kullanılarak “Katkısız Ekmek” üretilecek, bizlerde bu bağlamda gün öncesinden yaptığımız ARGE çalışmaları neticesinde ürettiğimiz farklı gramajlardaki ürünleri sizlerle paylaşmış bulunuyoruz, bu ekmekler sizlerin de malumu olduğu üzere daha küçük ebatlı ama daha tabii ve lezzetli olacak.
Ayrıca; ekmek satışı yapılan tüm yerlerde tüketicinin bilgi sahibi olmasını sağlamak için; satışı yapılan ürünlerle ilgili etiket bilgilerinin müşterinin göreceği bir yerde asılı olması gerekmektedir” dediler.
Son olarak bir değerlendirme konuşması yapan Kahramanmaraş Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürü Dr. Ali Rahmi Kaya ise; “Öncelikle değerlendirme toplantısına böylesine geniş bir katılımın olması fırın sahiplerinin konuya duydukları hassasiyetin büyüklüğünü göstermektedir. Halkımıza daha sağlıklı Katkısız Ekmeğin bir an önce sunulması aslında Kahramanmaraş olarak, Ülke olarak hepimizin menfaatinedir.
Kahramanmaraş Belediyesi olarak Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Poyraz da her zaman fırıncılık sektöründeki firmalara kaliteli üretim yönünde katkı vermektedir. Bu katkılarımız artarak devam edecektir. Bizler de Halk Ekmek Fabrikası olarak sizlerle birlikte şehrimizde kaliteyi artırmak yönünde istişarelere açığız, sektörde uygulamalarıyla öncü olmaya devam edeceğiz” dedi.