Anadolu türkülerine ilham kaynağı olan kınalı keklikler, Kahramanmaraş’taki Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün Kapıçam Kınalı Keklik Üretim Merkezi'nde çoğaltıldıktan sonra Türkiye’nin dört bir yanında doğaya salınıyor.
14 yıl önce Kapıçam Tabiat Parkı içerisinde kurulan ve Türkiye'nin ilk keklik üretim istasyonu olma özelliği taşıyan merkezde bugüne kadar binlerce keklik yetiştirilerek, Türkiye’nin farklı bölgelerinde doğaya bırakıldı. Kahramanmaraş Keklik Üretim İstasyonu'ndan talep üzerine Eskişehir’de doğaya salınmak üzere bin adet keklik gönderildi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Kahramanmaraş Şube Şefi Ziraat Mühendisi Dr. Çağrı Özgür Özkan, istasyonun 2001 yılında kurulduğunu ifade ederek, gerek doğal dengenin yeniden tesisi, gerekse sürdürülebilir av yaban hayatı faaliyetlerinin sağlanması amacıyla çeşitli illere gönderilen kınalı kekliklerin doğaya yerleştirme çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Her yıl 10 binin üzerinde keklik üretimi yaptıklarını kaydeden Özkan, “İstasyonumuzda her yıl 10 binin üzerinde keklik üretilmektedir. Ve orman bakanlığının tahsisi noktasında ülkemiz her noktasını dağıtımı yapılmaktadır. İstasyonumuz Türkiye’nin ilk kınalı keklik üretim istasyonu olup, ülkemizde açılan diğer 5 istasyona destek olmaktadır. İstasyonumuz bakanlığımızın her türlü deneme çalışmalarının yürütüldüğü, gerek turaç üretimi, gerek cüce koşin altında tavuk üretimi için veya bakanlığımızın emirleri doğrultusunda her türlü üretim faaliyetlerinin denendiği bir istasyon. Yine bunun yanında her yıl üretimimiz devam etmekte. Yine bu yıl Eskişehir iline bin adet keklik yolluyoruz. Bu yıl ve bundan önceki 3 yıl içerisinde uygulamaya koyduğumuz ayak halkası takıyoruz DKMP4601 numaralı halkalar taktık. İstasyonumuzda hayvanları elimizden geldiği kadar yabani üretmeye çalışıyoruz. Yine bu kapsamda genel müdürlüğümüzün emirleri doğrultusunda, cüce koşin tavuğu altında gurk oldukları zaman keklik ürettik bin tane bunları doğaya saldık takiplerini yapıyoruz. Telemetri cihazlarıyla takiplerini yapıyoruz. KSÜ işbirliğiyle kampus alanına bıraktığımız keklikleri profesör Dr. Adem Kamalak'ın da hayvanların doğaya ne kadar adapte olduğu konusunda bir araştırma yaptık ve hayvanların yüzde 50 civarında yaşadığını tespit ettik” dedi.