Türkiye'de bu yıl temmuz ayında 45 bin 700 ton kırmızı et üretildi. Temmuzda et üretimi bir önceki aya göre yüzde 4,4, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,1 azaldı. Kahramanmaraş’ta ise kırmızı et satışlarının yerini beyaz et alıyor.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı 2011 yılı Temmuz ayı kırmızı et üretim istatistiklerine göre, geçen yılın Temmuz ayında 55 bin 782 ton olan kırmızı et üretimi, bu yıl yüzde 18,1 düşüşle, 45 bin 700 tona geriledi. Aylık bazda ise yüzde 4,4 gerileme kaydedilen kırmızı et üretimi, bu yılın Haziran ayında 47 bin 781 ton düzeyindeydi.
Verilere göre, 2011 Temmuz ayında kırmızı et üretiminin 33 bin 221 tonunu sığır eti, 9 bin 888 tonunu koyun eti, 2 bin 566 tonunu keçi eti, 25 tonunu da manda eti oluşturdu. Sığır eti üretimi, bir önceki aya göre yüzde 8,7, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 24,7 azaldı. Temmuz ayında koyun eti üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 9,2 azalırken, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 5,4 arttı.
İTHAL ET SATMIYORUZ!
Kahramanmaraşlı Aşçı-Kasap İbrahim Yavuz, 35 yıldır mesleğini sürdürüyor. Çiftlik sistemi ile çalışan kasap dükkânında ithal etin satılmadığını vurgulayan Yavuz: “ Kahramanmaraş’ta yerleşmiş bir damak zevki var. İthal eti yemeklerin içinde dahi anlıyorlar. Bu yüzden tüketmiyorlar. Bu yıl et üretiminde azalma oldu. Bu azalma tüketilmeye bağlı olarak azalıyor zaten. İthal et yenmiyor. Vatandaşlar eti fiyatına göre değerlendirerek daha ucuzunu alıyorlar. Böyle yapılması sağlığı bozabilir çünkü ne olduğu bilinmiyor. Vatandaş bilinen yerlerden almalı. Ayrıca Kahramanmaraş son zamanlarda etin fiyatının da artması ile beyaz ete yöneldi.” Dedi.
(Sevde Çaykara)