Kahramanmaraş Uğurlu Sürücü Kursu Sahibi Uğur Bozdoğan, kış mevsimine yaklaşırken sürücüleri kış lastiği takmaları konusunda uyardı.
Kahramanmaraş Uğurlu Sürücü Kursuları sahibi Uğur Bozdoğan mevsime yönelik lastik kullanımının da dikkat edilmesi gerekli olan çok mühim bir etken meydana geldiğini ifade etti. Bozdoğan , kış aylarındaki trafik ilçelerinin genellikle mevsime uyumlu olmayan lastiklerden kaynaklandığına işaret ederek, "Araçta kullanılan lastiklerin mevsime uyumlu olması şarttır. kış mevsiminde kış lastiği takmak gerekir. Bu mevsimde kış lastiği kullanmak lastiklerinizin km performansını artırır, sizi kazalardan korumaktadır , emniyetli sürüş olanağı sağlar " diye konuştu .
Kahramanmaraş ve İlçeleri ile birlikte İzmit'te Faaliyet Gösteren Uğurlu Sürücü kursu Sahibi Uğur Bozdoğan , kış lastiklerinin gerek kauçuk yapısı, gerekse sırt desenleriyle özellikle karlı ve kışlı zeminlerde yol tutuş ve performans açısından bir seçim değil, yönetmelikle bir zorunluluk haline geldiğini söyledi.
Bozdoğan Yapmış olduğu açıklamasında Kahramanmaraş'ta Havaların soğuduğu sürücülerin kışlık lastiklerini taktırmalarını gerektiğini “Kış aylarında çok değişken yol ve hava koşulları ile karşılaşabiliyoruz. . Trafikte sürüş emniyetinin bir parçası olan kış lastiklerinin kullanılması, yol güvenliğinin yanında can ve mal güvenliği için ne kadar önemli olduğu bir gerçektir. Sabah evden çıkarken kapalı, kuru, soğuk bir hava, öğlen veya öğleden sonra karlı bir havaya dönüşebiliyor. Aracımızdaki lastiklerin değişken hava ve yol koşullarıyla mücadele edebilecek bir yapıya, özelliğe sahip olması gerekiyor Hava sıcaklığının +7 derecenin altına düştüğü her an, yani kar yağmasını beklemeden kış lastiklerinin tüm araçlara takılması gerekiyor. Bu sayede mal ve can kayıpları azalacaktır” dedi.
Kış lastiklerinin özel imalat sayesinde +7 derecenin altındaki kış şartlarında sertleşmeyerek karlı, buzlu, ıslak ve kaygan zeminlerde tutunma özelliklerini korur, sürüş emniyeti sağladığını ve sürüş emniyetini artırdığına dikkat çeken Bozdoğan , “Ayrıca kar lastikleri kar üzerinde kaymayı ve savrulmayı da önlemektedir. Kış lastikleri eski adıyla kar tipi lastiklerini araç sahipleri araçları önden çekişli ise öne, arkadan çekişli ise arkaya 2 adet lastik takıyordu. Böyle bir alışkanlığımız vardı. Yapılan araştırmalarda, denemelerde iki lastiğin kış lastiği olması ani frenleme, viraj alma, savrulma ve patinajla aracın dengesinin bozulmasına yoldan çıkmasına sebep oluyor. Bu sebepleri önlemek için aracın 4 tekerine de kar lastiği takılmalıdır” diye konuştu.
Araç sahiplerinin ağır kış şartları gelmeden, kış lastiklerini takmalarının yanında antifriz fren sileceklerin faal olması için araçlarını genel bir kontrolden geçirilmeleri gerektiğinin altını çizen Bozdoğan , şunları söyledi “Sürücüler, ayrıca çekme halatı, patinaj zinciri ve takoz da bulundurmalılar. Kış lastiklerini sadece yük ve yolcu taşıyan araç sahipleri değil, kış şartları oluşan yörelerimizde yaşayan özel araç sahiplerinin de mutlaka kış lastiği takmaları kendileri açısından çok önemlidir. Kış lastiği alırken zorlu kış koşullarına uyum sağlayacak güvenli markalar tercih edilmeli, satış sonrasında lastik bayilerinin servis hizmeti verip vermediklerini de araştırmaları menfaatleri gereğidir.”
CEZA YEMEYİN
1 Aralık’tan itibaren hayata geçirilen yolcu ve yük taşıyan araçlarda takılması mecburi olan kış lastiği mecburiyeti başladığını İfade eden Bozdoğan . Bu kapsamda trafik polisleri, farklı noktalarında uygulama yaptığını Araçlarına kış lastiği taktırmayanlara ise cezai işlem uygulandığını ifade etti.
ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİ ARTACAK
Bozdoğan Son Olarak ise Açıklamasında Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Trafik Kanunu ile bu kapsamdaki yönetmeliklerde düzenlenen belge, ceza ve muayene ücretleri 2016'da yeniden belirlenecek. Ücretler, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2015 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranında artışa gidilecek.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılında çeşitli harç ve cezaların artırılmasına esas olacak yeniden değerleme oranının temeli olan, Ekim ayındaki 12 aylık ortalamalara göre Yİ -ÜFE’yi (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) yüzde 5.58 olarak açıklamıştı. Bu oran 10 Kasım'da Maliye Bakanlığınca Resmi Gazete'de de ilan edilmişti. Bu orana göre yılbaşından itibaren otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklarda araç muayene ücretleri 181 liradan 191 liraya yükselecek. Diğer araçların muayene ücretleri ise şöyle olacak; traktör,otobüs, kamyon, çekici ve tanker muayene ücreti 258 TL, motosiklet ve motorlu bisikletlerde 98 TL. Ayrıca araç muayene işletme yetki belgesi ile geçici işletme yetki belgesi 116'şar lira artacak. Yola elverişlilik muayenesi yetki belgesi de 23 bin 706 olacak.
Yürürlükteki mevzuata göre Bakanlar Kurulu, 2016 yılı için geçerli olacak yeniden değerleme oranını, TÜİK’in Ekim ayı verisini esas alarak bu ay içinde açıklayacak. Bakanlar Kurulu’nun bu oranı yüzde 50 arttırma ve yüzde 50 azaltma yetkisi bulunuyor.