Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasının katılım sağladığı Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm Seyahat Fuarı (EMMIT) İstanbul Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı.
Bu yıl 20. düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm Seyahat Fuarı (EMMIT), 70’e yakın ülkeden toplam 4 bin 500 kurum ve kuruluşun katılımıyla başladı. 4 gün açık kalacak fuarı Yaklaşık 100 bin ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm Seyahat Fuarına (EMMIT) Kahramanmaraş’tan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ve kent protokolü katıldı.
Burada bir açıklama yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş standına ilginin yoğun olduğunu belirterek: “Hayırlı olsun öncelikle. 20. EMMIT Turizm fuarı ile alakalı Kahramanmaraş’ta, tüm il protokolü ile buradayız. Sayın Bakanımız Mahir Ünal açılışını yaptı. Sayın Bakanımız ile Kültür ve Turizm alanında büyük bir enerji ve sinerji başladı. Kentler tanıtıldıkça değer kazanıyor. Anlatılması çok önemli. Bizim Kahramanmaraş olarak yeterince tanıtamadığımız değerlerimiz var. Germenicia antik kentimiz, Ashab-ı Kehf’imiz bununla birlikte tarihi yaylarımız, tarihi merkezlerimiz, lezzetlerimiz gibi öne çıkan kültürel değerlerimizin tanıtımı ile alakalı bugün buradayız. Şehirler ve tarihi kıymetler anlatıldıkça duyuluyor ve değer kazanıyor. Bizimde Kahramanmaraş olarak buna ihtiyacımız var. Daha çok insanın şehre giriş çıkış yapmasını arzu ediyoruz. Şubat ayında da Kültür ve Turizm çalıştayı yapılacak. Sayın Bakanımızın destekleri ile Germenicia antik kenti açığa çıkacak. Bu değer ile Kahramanmaraş’a büyük bir enerji gelecek” dedi.
TERÖR OLAYLARI
Fuarın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Türkiye'nin sadece 3 ilçesinde devam eden terörle mücadeleyi sanki tüm ülkede böyle bir görüntü varmış gibi sunulmasını eleştirerek, "Terör her ülkenin yaşadığı bir sorundur. Pazarda rekabet aracı oluşturmak için Türkiye'ye karşı terörün bir rekabet aracı haline getirilmesi ahlaki ve uluslararası açıdan kabul edilemez" dedi.
EMITT Fuarı'nın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, EMITT'in hem bölgesinin hem de dünyanın sayılı fuarları arasında olduğunu ve turizme yaptığı katkı nedeniyle turizmin tüm paydaşları tarafından takdir edilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Ünal konuşmasında şunları vurguladı: "Turizm, tarih boyunca insani temaslar sayesinde kültürler arası diyalog ve insanlığın üzerinde yükselttiği değerleri inşa etmesine büyük katkılar sundu. Bugün hangi kriz yaşanırsa yaşansın turizm her zaman iyileştirici etkiye sahiptir. Uluslararası ilişkilerde turizm bir yaptırım aracı olarak kullanılmamalıdır. Herhangi bir kriz yaşansa bile bu krizin daha sonraki süreçte çözüme kavuşturucu etkisini içinde saklayan alan turizm alanıdır. Ülkeler turizmi bir yaptırım aracı olarak kullanmamalıdır.
TERÖR KÜRESEL BİR SORUN
Bugün dünya düşük yoğunluklu bir mücadele sürecinden geçiyor. Terörü bu sürecin aygıtı haline gelmiş durumda. Terör, insanlığın değerlerinin temel düşmanı ve turizmin bununla ilgili alanların engelleyicisi durumunda, Korku ve kaygı üzerinden şiddet sarmalı oluşturarak seyahati engelliyor. Terör, herhangi bir ülkenin sorunu değil küresel bir sorundur.
Geçtiğimiz günlerde Madrid'de güvenlik konulu BM'in bir toplantısına katıldım. Terörle bütün ülkelerin mücadele etmesini ve turizmin iyileştirici bir öneme sahip olduğu vurgulandı. Bu konudaki hassasasiyeti için Dünya Turizm Örgütü Başkanı Taleb Rifai'yi kutlamak istiyorum.
40 MİLYONLARA ULAŞTIK AMA SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAK LAZIM
Tur operatörleri, seyahat acentaları önemli çalışmalar yaparak bizlerin yani devletin çözüm ortakları tarafında. Dünyanın her tarafını keşfetmek isteyen insanların önünü açıyorlar. Bu tür durumlarda bizlere düşen temel sorumluluk kolaylaştırıcı olmak. Zaman zaman birçok ülke turizmle ilgili sorunlar yaşadı. Geçmişte İspanya bu sorunları yaşadı. Geçtiğimiz 12 yılda mucizevi gelişme gösterdik. 41 milyona ulaşan turist sayısı ile dünyada 6. sıraya yükseldik.
Tabii bunun sürdürülebilir olması lazım. Bunun için ürün çeşitliliğine ihtiyaç var. Uygarlık hazinemizin tanıtılması gerekiyor. Birçok tur operatörü ile kampanyalar yapıyoruz. Tabii bunları yaparken yaşadığımız krizler bize çok şey ifade ediyor. Geçmişte İspanya hem terörle uğraştı hem turizmini korudu. Kendileri ile görüştüğümde ETA'nın bir eylem yaptığında sivil toplum, medya ve akademisyenlerin teröre karşı tek ses olduklarını söylediler.
TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ YAPILMALI
Evet Türkiye olarak bir terör sorunu yaşıyoruz. Suriye kaynaklı bazı sorunlar yaşanıyor. Biz insanlık adası olarak bölgede 2.5 milyon insanı misafir ediyoruz. Mülteciler konusunda başarılı çalışmalar yapıyoruz. Biz öte yandan silaha ve şiddete başvuran bir terör örgütü ile de uğraşıyoruz. Türkiye'nin sadece 3 ilçesinde devam eden terörle mücadeleyi sanki tüm ülkede böyle bir görüntü varmış gibi sunmasınlar. Terörü rekabet aracı haline getirenleri döner vurur. Terör her ülkenin yaşadığı bir sorundur. Pazarda rekabet aracı oluşturmak için Türkiye'ye karşı terör bir rekabet aracı haline getirilirse bu ahlaki ve uluslararası açıdan kabul edilemez. Bütün ülkeler olarak teröre karşı işbirliği yapmalıyız. Biz kriz yönetimi, sorun çözme konusunda son derece birikimliyiz. Biz 2.5 mülteciyi de misafir eder, Antalya, Muğla gibi tatil yerlerinin güvenliğini sağlar, devlet desteğini de verir. Türkiye'nin yüksek bir kapasitesi vardır. Sektör temsilcileri rahat olsun.
Geçtiğimiz salı günü Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek başkanlığında bir araya geldik ve sektörü yakından takip ediyoruz. Yalnız sektör değil tedarikçiler de bizim için önemli. Onlarla beraber 100 milyar dolarlık bir hacimden bahsediyoruz. İstanbul dünyanın en önemli destinasyonlarından biri olacak. Türkiye 80 milyon turist ağırlayan güçlü bir ülke olarak yoluna devam edecektir."