Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Manşet” gazetesinin 25 Kasım 2016 tarihli Cuma günkü sayısı “Kredi oranları düştü, konutlar elde kaldı” manşetiyle çıktı.
İşte haberin ayrıntıları;
Kahramanmaraş’ta son yıllarda hızla artan konutlar banka faizlerinin düşmesine karşın elde kaldı. 2012 yılında Kahramanmaraş’ın Büyükşehir olmasından sonra kent genelinde yeni bir imar uygulaması hayata geçirildi. Bu imar uygulamasıyla birlikte ilimiz genelinde kart artırımına gidilerek, konutlarda hızla yükselmeye başladı. Özellikle şehrin Onikişubat İlçesi’nde konut sayıları son günlerde hızlı bir artış gösterdi. Yaşanan bu artışa bağlı olarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın peş peşe uyguladığı faiz indirimi sebebiyle bankalar geçtiğimiz ay konut faizinde indireme giderek, ev almak isteyenlerin umudu olmuştu. Kahramanmaraş genelinde yaklaşık 30 bine yakın satılık konut bulunurken banka faizlerinin düşmesine karşın bu konutlar elde kaldı. Emlakçılar ise konut kredi oranlarının düşmesine karşın Kahramanmaraş’ta konutların elde kaldığına vurgu yaparak, bu konuda ki görüşlerini şöyle dile getirdi;
Ahmet Akkeçeci
Döviz yükseldi. Konutların, satış olmasını beklerken şuan piyasada aşırı derece de bir durgunluk mevcut. Bunun nedenini istikrara bağlıyorum. Şuan için oturmuş bir düzenimiz yok. Halkında devlete güven yok diye düşünüyorum. Piyasalara karşı da bir güven yok. Herkes elinde parasını tutmaya çalışıyor. Konut sektöründe faizler düşmesine rağmen bayağı bir durgunluk içerisinde. Geçen yıl oranla yüzde 30 aşağılardayız. 1+1’ler 65 binden başlayarak 100-110 bin liraya kadar. 2+1’ler semte göre 90 bin ile 150 bin arasında, 3+1’ler 110 binle 200 bin lira arası yere ve inşaata göre değişiyor. 4+1, 5+1’ler değil de 2+1, 3+1 konutlarda biraz hareketlilik var. Yani 100 ile 150 binlik daireler arasında talep var onun üzerindekilerde sıkıntı var. Kahramanmaraş’ta şuan bitmiş satılık yaklaşık 30 bin konut var. Kiralık daireler önceden beklemezdi şuan bayağı dairelerimiz beklemede kalıyor. 500 TL ile bin yüz, bin iki yüz arasında değişiyor. Fiyatlar çok yüksek olduğu için bu durumdayız. Birde piyasa durgun olduğu için biraz daha fiyatlar düşer mi diye beklediklerinden dolayı talep yok. Arz, talep meselesi bu. 800 taneye yakın inşaat firması var. Yıllık ortalama bir blok yaptıkları zaman 800 blok yapar. Her biri 20 daireden hesaplarsan 16 bin konut yapar. Daire fazlalığı da bu duruma en büyük etken. Şuan doyum var.
İbrahim Koç
Faiz oranlarının ev kredileri bu hafta düşüş yaşadı. Özel bankaların ve devlet bankaların kredileri düştü ama piyasada büyük bir tedirginlik var. Bu tedirginliğin sebebi ise Suriye ve Irak’ta ki olaylar. Evlerin pahalı olmasından dolayı değil. Milletin kafasında bir soru işareti var. Fiyatlarda bir yükseklik yok. Geçen yıldan bu yana aynı fiyatta. 1+1 ev fiyatları 70-100 bin lira arasında. 2+1 ise 80-150 bin arasındadır. Evine, kalitesine ve yerine göre fiyatlar değişiyor. 3+1 fiyatları ise 130-250 bin liraya kadar var. Oda yine mahallesine, konumuna, müteaitine, inşaatın kalitesine göre çok önemlidir. Mesela evin otobüs ve servis güzergâhlarında olması fiyatı etkiliyor. 4+1 fiyatları ise 250 binden başlıyor 500 bin liraya var. Şuan da vatandaşların en çok istediği 2+1 dairelerdir. Yani 115,135 metrekareliğinde 2+1 daire istiyor. 4+1,5+1 o kadarda rövanşta değil. Ev alışları geçen yıla göre yüzde 20 oranında düştü. Kiralar ise 500 liradan başlayıp yine dairenin büyüklüğü, konumuna göre 2 bin liraya kadar var.
Hüseyin Said Günay
Şuanda vatandaşımızda bir belirsizlik, geleceği görmeme gibi bir durum var. Bir birikimi olanlar acaba bir ev alsam mı, almasam mı, dolar artar mı artmaz mı algısında. Kahramanmaraş’ın zaten bir inşaat potansiyeli var ve buna rağmen Kahramanmaraş çok göç alan bir şehir değil. Zaten ev almak isteyenlerin çoğu evini aldı. Yatırım için ikinci ev almak isteyenlerin de çoğu ev alıp almamakta kararsız. Bir şişkinlik ve konut fazlalığı var. Konutların fiyatları şuanda çok yüksek. Fiyatların yüksek olma sebebi müteatten kaynaklanmıyor. Bu arsa fiyatlarının yüksek olması, anlaştıkları oranlarının fazla olmasından kaynaklanıyor. İnşaat maliyeti standart durumda. Bugün mesela inşaatın bir metre karesi 600 lira ile 700 liraya mal oluyor. Bunun üstüne bir de arsa payı ekleniyor. Tüketiciye 40 daire yapacak diyelim yüzde 50 ile anlaştıysa yani bir binanın yüzde 50 senin yüzde 50 arsa sahibinindir. Arsa sahibi de yüzde 50’lik kısmı yapıyor doğal olarak tüketicilere bindirmeye çalışıyor. Bu seferde fiyat şişkinliği oluşuyor. Fiyat şişkinliği de oluşunca talep varken arz olmuyor. Kredi sıfır olsa ne olacak ki? Bundan dolayı şuanda Kahramanmaraş’ta ve birçok il genelinde inşaatta bir durgunluk var. 1+1’lerin fiyatları 65 - 90 lira arasında. 2+1’lerin 90-135 lira arasında. 3+1’lerin 135 ile 170 arasındadır. Tabi burada lükslüğe göre değişiyor. Bunlardan daha fazla fiyat varsa arsasından, mevkiinden ya da yapan firma müteatinden kalitesinden kaynaklanıyordur. A firması çok kaliteli bir işçilik çıkartıyor ve yeri de çok güzel otomatik olarak fiyatlar tavan yapıyor. B firması ise varoş bir semtte yapıyor, inşaat kalitesi standart fiyat ona göre değişiyor. Onunda etkilediği aralığı ise yüzde 20-25 falandır. Kahramanmaraş’ta ya çok zengin var, ya da çok fakir var ortası çok az. Hiç hayatında ev almamış insan 2+1’i olsa bile mutlu oluyor. Ama adamın 4+1 evi var, ben bu eve sığamıyorum deyip 5+1 almak istiyor. Para fazla geliyor. Kira fiyatları aşırı fazla. Bugün asgari ücretin bin 300 lira olduğu bir ülke de bugün kira bin lira en kötü evin kirası ise 700 lira. Bir vatandaş 700 lira kira verirse o maaşla nasıl geçinecek bu da büyük bir sıkıntıdır. Gelir az ama alacağımız ürün pahalı. Geçen yıla göre yüzde 80 oranında ev alımlarında düşüş var.
Murat Kurtoğlu
Faiz oranları düştü bununla ilgili de piyasada ciddi bir haraketlilik beklentilerimiz vardı. Ama bu beklentileri yakalayamadık. Sebebi ise ülkemizde ki olaylar. Çünkü emlak, gayrimenkul ve inşaat sektörü öyle bir sektör ki Türkiye’de ki darbe olan ilk sektör. Çünkü küçük rakamlar dönmüyor. Hareketlilik babında da beklediğimiz hareketi yakalayamadık. Ağırlıklı taleplerimiz 2+1 ve 3+1’dir. Dairelerde bir dönem ciddi talepler oldu. Bütün yatırımcılar 1+1’e yöneldiği için bir kabarma oldu. Buda fiyatlarda ve satışlarda durgunluğa sebep oldu. 2+1, 3+1 satışlarda herhangi bir şey yok. Mevcut talepleri karşılayabiliyoruz. Arzı daha fazla olsa bile onu da satarız. 2+1 fiyatları bölgesel olarak değişiyor. Dulkadiroğlu taraflarda 2+1’ler 60 ile 110 lira arasıdır. Ama şehrin batısına doğru yöneldiği zaman daha pahalı, 110 liradan başlıyor 150 liraya kadar satışlar. Arsanın duruşuna, semte, binanın kalitesine göre fiyat değişiyor. 3+1’lerde bölgesel olarak değişiyor. Geçen yıla oranla satışlar yüzde 45, 50 arası düştü. Biz hiç işlem yapmasak haftada en az 2 tane daire satışlarımız oluyordu. Şuanda ise ayda bir tane bunu yapamıyoruz. Kiraya çıkacak vatandaşlarımız kiraya pahalı diyor, kiraya verenler ise ucuz diyor. İkisi de haklı. Vatandaşların en fiyatları yüksek ondan dolayı yüksek fiyatlardan alıyorlar. İster istemez bunu da kiralara yansıtmak zorundular. Yatırımcı açısından şuanda kiraya 1+1, 2+1’ler kirada karlıdır. Geri dönüşümü hızlı ve amortisman daha fazla yatırabiliyorsunuz. 3+1, 4+1 daireleri 750 liraya bin lira arası kiraya verebiliyorsunuz ama buna bağladığınız bütçe minimum 200 bin, 300 bin lira arası yatırım yapıyorsunuz. 2+1’de de 100 ile 150 bin liraya alıyorsunuz, 700, 750 liraya kadarda kiraya veriyorsunuz. O yüzden yatırım ve talep daha çok 2+1’dir.