KSÜ Talasemi Sempozyumu’na Ev Sahipliği Yapıyor

Türkiye’de en sık görülen genetik bir kan hastalığı olan talasemi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin (KSÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Talasemi Sempozyumu’nda konunun uzmanları tarafından her yönüyle masaya yatırılacak

Türkiye’de en sık görülen genetik bir kan hastalığı olan talasemi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin (KSÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Talasemi Sempozyumu’nda konunun uzmanları tarafından her yönüyle masaya yatırılacak.

Kahramanmaraş Ramada Plaza Otel’de gerçekleştirilen, Talasemi Sempozyumu I’in açılış konuşmasını KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci yaptı. Sempozyuma katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Rektör Deveci, “Bütün kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışarak bu tür bilimsel çalışmaları yürütmeye çalışacağız.” diye konuştu. Rektör Deveci 2017 yılında Üniversitenin 25. yılında birçok yeni binanın yanı sıra Kongre Merkezi’nin de yapımının tamamlanacağını hatırlatarak, Kongre Merkezi’nin tamamlanmasıyla bu tür çalışmaların sayılarını arttırmayı hedeflediklerini belirtti. Alanında uzman isimleri Kahramanmaraş’ta ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Deveci, sempozyumun faydalı geçmesi temennisinde bulundu.

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun da kısa bir selamlama konuşması yaparak talasemi konusunda Kahramanmaraş’ta yürütülen çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.

Kahramanmaraş İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Abid Başarıcı ise “Hemoglobinopati Kontrol Programları” başlıklı bilgilendirme sunumu yaptı. Başarıcı, kalıtsal kan hastalıklarının erken dönemde saptanması ve önlenmesine ilişkin yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüketici ve Çalışan Güvenliği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Kemal Başarılı da konuşmasında Türkiye’nin sağlık alanında çevre ülkelerde dahil edildiğinde 1 milyara yakın bir hasta sayısına hitap ettiğini hatırlatarak, “Türkiye sağlık alanında kendi modelini oluşturmak zorundadır. Biz bunu yapabilecek güçteyiz” diye konuştu.

Hemoglobin Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Çürük bütün üniversitelerde Talasemi alanında çalışılması için çok çaba sarf ettiklerini söyledi. Türkiye’de 81 ilin 40’ında hastalık tanısının yapıldığını ifade eden Çürük, dünyada görülen 1000 hemoglobin varyantından 55’inin, dünyada 250 çeşidi bulunan beta talasemi mutasyonlarının da 50’sinin Türkiye’de görüldüğünü belirtti.

Talasemi Sempozyumu Başkanı KSÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergül Belge Kurutaş da kısa bir selamlama konuşması yaparak, sempozyuma katkı sağlayan isimlere teşekkür etti.

Kahramanmaraş’ta ilk kez düzenlenen Talasemi Sempozyumu’nun “Laboratuvar Testlerinin Klinik Kullanımı ve Hemoglobin Bozukluklarına Yaklaşım” başlıklı açılış dersini Türk Biyokimya Derneği Başkanı Doç. Dr. Doğan Yücel verdi.

Talasemi tanı ve tedavisine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Talasemi Sempozyumu 7-8-9 Nisan 2016 tarihlerinde KSÜ ev sahipliğinde Kahramanmaraş Ramada Plaza Otel’de gerçekleştirilecek. 2 gün boyunca düzenlenecek 6 oturumda Kahramanmaraş ve çevre illerinde alfa ve beta talasemi tarama sonuçları, talasemili hastalarda görülen komplikasyonlar ve tedavi seçenekleri, prenatal- preimplantasyon genetik tanıda karşılaşılan güçlükler ve tanı yöntemlerinde gelişmeler, kemik iliği ve kök hücre nakilleri hakkında güncel, ilgi çeken ve yenilik taşıyan konular birbiriyle bağlantılı olarak ele alınacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri