Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Eserlerimizi sergileyeceğimiz, kendi topraklarımızda iftihar ettiğimiz müzelerimiz olmaya başladı. İnşallah bu süreç devam ederse dünyaya haksız biçimde götürülmüş olan bütün eserlerimizi geri alacağız'' dedi.
Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi'nde incelemelerde bulunan Bakan Günay, burada yaptığı açıklamada, bölgeyi bütünüyle Türkiye'nin kültür turizminin en önemli destinasyonu haline getirmeye çalıştıklarını söyledi.
Hatay'da yeni bir müze yaptıklarını, Kahramanmaraş Müzesi'ni 3,5 milyon TL kaynakla yenilediklerini hatırlatan Günay, ''Şanlıurfa'da da inşallah yeni bir müzenin temelini atacağız. Gaziantep'te geçen yıl dünyanın en büyük mozaik müzesini yaptık. Diyarbakır'da tescilli varlıkların bulunduğu bir alanı restore ediyor ve tümüyle müze haline getiriyoruz. Van'da bir müzenin temelini atacağız. Bütün buralarda ören yerlerinin ayağa kaldırılması, müzelerin yenilenmesiyle bölge tamamen kültür turizmi destinasyonu haline gelecek'' dedi.
Akdeniz'in doğusundan Van'a kadar olan bölgeyi İspanya'nın güneyi Endülüs'e benzeten Bakan Günay, her iki bölgenin mimari, gastronomi ve tarihsel özelliklerinin bulunduğuna dikkati çekti. Türkiye'nin bu potansiyelini bir araya getirdiği zaman dünya çapında bir destinasyon ortaya çıkacağını belirten Günay, ''Bunun da temel şartı yurtta barış dünyada barış, bölgemizde esenlik, güvenlik, huzur ve asayiş'' dedi.
Bakan Günay, ''Sadece Türkiye'de değil komşularımızda avdet ederse sanıyorum bu bölge birbiriyle dalaşmak yerine bereketini çoğaltarak dünyanın en varlıklı, en esenlikli, bereketli ve rahat bölgesi haline gelebilir'' diye konuştu.
''Bir Gün İnsanlığın Bütün Eserleri Ait Olduğu Topraklara Dönecek''
Türkiye'de geçen yıl 9 müzenin açılışını gerçekleştirdiklerini, şimdi 29 müze üzerinde çalıştıklarını ifade eden Günay, önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin bir müze şantiyesine dönüşeceğini belirtti.
Tarih zenginliği açısından Türkiye'nin, dünyanın müstesna ülkelerinden birisi olduğunu anlatan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Geçmiş yıllarda bize, 'eserlerinizi nerede sergileyeceksiniz' diyorlardı. Şimdi eserlerimizi sergileyeceğimiz, kendi topraklarımızda iftihar ettiğimiz müzelerimiz olmaya başladı. İnşallah bu süreç devam ederse dünyaya haksız biçimde götürülmüş olan bütün eserlerimizi geri alacağız. Bu konuda çalışıyoruz. Tabi bu karıncanın hacca gitmesi gibi... Belki bütün eserlerin döndüğünü ben göremeyeceğim ama yolunda öleceğiz. Bir gün insanlığın bütün eserleri ait olduğu topraklara dönecek.''
Bakan Günay, turizm yolları planı üzerinde de çalıştıklarını ve özellikle Kahramanmaraş'tan başlamak üzere Şanlıurfa ve Gaziantep'i kapsamayan kültür ve inanç yolu güzergahıyla ilgili düşüncelerinin olduğunu, bununla ilgili Kahramanmaraş İl Özel İdaresi'nin çalışması bulunduğunu bildirdi.
Suriye'deki Olaylar
Bakan Günay, gazetecilerin Suriye'deki olaylara ilişkin sorusu üzerine, Suriye'deki olayları hem üzüntü hem de şaşkınlıkla takip ettiğini söyledi.
Arap halklarından bazılarının katılımcı yönetim anlayışına daha kısa uğraşlarla vardığını belirten Günay, şunları kaydetti:
''Suriye'de daha kansız anlayışlı biçimde yeni bir sisteme geçilebilir umudunu taşıyordum. 40 yıllık bir Baas yönetimi vardı, ama daha genç bir yönetici vardı. Dünyayı ve zamanın ruhunu okuyabilir diye düşünmüştüm. Çok büyük şaşkınlık yaşıyorum. Kendi halkıyla savaşan bir lideri hepimiz dehşetle izliyoruz. Bir an önce sona ermesini temenni ediyorum. Çünkü en yakından Suriye bizi ilgilendiriyor. Suriye'de yaşayan akrabalarımız var. O yüzden halkın yaşadığı her sorun bizi yakıyor.''
Suriye'deki sorunun kısa sürede çözülerek bölgenin bir an önce huzura kavuşmasının herkesin ortak ihtiyacı olduğunu ifade eden Günay, bölgede atılacak her türlü iyi adımın temel şartının ''barış'' olması gerektiğini sözlerine ekledi.