Kurbanı 'Ehline' Emanet Edin

Kasap Alim Atıcı kesim işinin mutlaka profesyonel kasaplara verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kurban bayramına bir hafta kala hayvan pazarlarının iyiden iyiye hareketlendiği şu günlerde kasap Alim Atıcı da kesim işinin mutlaka profesyonel kasaplara verilmesi gerektiğine dikkat çekti. En kötü kasabın bile 'ben uzmanım' diyen vatandaştan işini daha iyi yaptığını belirten atıcı, sağlıklı bir gıda için et parçalama gibi işlemlerin de kasap dükkânında yapılması gerektiğini söyledi. Atıcı, "Bakıyoruz, neredeyse bir bileyici, manav, hiç alakası olmayanlar, hırdavatçı bile kesim yapıyor. Yanına bir kıyma makinesi koyuyor. Bunlar halk sağlığını tehdit eden hususlar. Yetkililerin, bunlara izin vermemesi lazım." dedi.

Kasap Alim Atıcı ise kurban kesimleriyle ilgili şu bilgileri verdi:” " Kurban bayramlarında her yıl Türkiye'deki havyan varlığının 3'te biri tüketiliyor. Bu kesimlerin çoğu da amatörce yapılıyor. Bu yüzden kesim sırasında ete sindirim sıvısı bulaşması gibi kirlilikler oluşuyor. Kesim kirliliklerinin bu işi bilen bir uzman kasap tarafından etin bütününden ayrılması gerek. Çünkü bunları yıkamayla temizleyemezsiniz."dedi.

 Atıcı, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "O bölgenin ince bir tabaka halinde kesilip çıkarılması gerekir. Bunun dışında hayvanda enfekte olmuş bölümler vardır, bunların ayıklanması lazım. Lenf dokuları, bezeleri vardır, bunların ete karıştırılmaması gerekir. Kötü parçalama, kötü saklama koşullarıyla bozulan kısımların ayıklanması lazım. Bakıyoruz, neredeyse bir bileyici, manav, hiç alakası olmayanlar, hırdavatçı bile kesim yapıyor, yanına bir kıyma makinesi koyuyor. Bunlar halk sağlığını tehdit eden hususlar, bunlara izin verilmemeli."

Pazarlık bitti, sevinçten türkü söyledi

Bayrama sayılı günler kala hafta sonunu fırsat bilen vatandaşlar, soluğu kurban pazarlarında aldı. Kahramanmaraş’ta ki kurbanlık satış yerleri dün doldu taştı. Erzurum, Kars, Ağrı, Kırşehir, Konya, Çorum gibi şehirlerden getirilen kurbanlıklar arasından seçme yapan vatandaşlar, aldıkları hayvanı bayrama kadar beslemeleri için kurban satıcılarına emanet bırakıyor. Pazarlarda büyükbaş kurban fiyatı 4 bin 500 bin, küçükbaşınki ise 500-700 lira arasında değişiyor.

(Serpil Çetin)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri