Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Manşet” gazetesinin 23 Ocak 2017 tarihli Pazartesi günkü sayısı “Mahallenin ayağı çamura değmeyecek” manşetiyle çıktı.
İşte haberin ayrıntıları;
Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Kırsal mahallelerde ki yolların artık eski yollar olmadığını belirterek, yol standartlarını bir hayli yükselttiklerini vurguladı.
Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, hayata geçirdiği ve geçireceği birbirinden önemli ve özel projeleri gazetemize anlattı. İlçe genelinde 58 tane kırsal mahallenin mevcut olduğunu ifade eden Başkan Okay, bu mahallelerin gerek ulaşımla ilgili gerek altyapıyla ilgili gerekse de sosyal tesisle ilgili çalışmaları bitirme noktasına getirdiklerini söyledi. Kırsal mahalle standartlarının ilçe merkezinde ki mahallelerle hemen hemen aynı olduğuna vurgu yapan Başkan Okay, Büyük kırsal mahallelerin içine sosyal tesisle ilgili çalışmalara başladıklarını belirterek, altyapı ile ilgili sorunları bitirerek mahallenin sosyal ihtiyaçlarını görecek tesislerle donattıklarının altını çizdi. Kentsel dönüşümle alakalı da bilgiler veren Başkan Okay, “Kentsel dönüşümde bizim gündemimiz de fakat bizim bölgemizde ki kentsel dönüşüm diğer birçok kentsel dönüşüm projelerine benzemez. Çünkü biz Dulkadiroğlu İlçesi hem arkeolojik sit alanı hem de kentsel sit alanımız var” diyerek, bunlarla ilgili çeşitli projelerinin mevcut olduğunu kaydetti. Tarihi kentsel dönüşümde olan bazı tarihi konakları satın aldıklarını ve restore ettiklerini söyleyen Başkan Okay, bu konakların belirli bir zaman sonra tarihi silueti oluşacağını kaydetti. Bu projelerin dışında bölgelerinde ki 2 yolda tarihi sokak iyileştirmesi yapacaklarını anlatan Başkan Okay, “Bunlardan bir tanesi Bahtiyar yokuşu diğeri ise Kanlıdere köprüsünün oradan eski çiçekli değirmenin oraya çıkan yol. Bu 2 yolu tarihi sokak iyileştirme projesine aldık” dedi. Son olarak kamu külliyesi projesinden de bahseden Başkan Okay, “Söz verdiğimiz gibi bölgemizde bu kamu külliyesinin projesini ve görsellerini teslim alıyoruz. Büyük bir ihtimalle 1 Şubat’ta sisteme gireceğiz. Şubat ayı içerisinde de bunu ihale ederek hedefimiz olan şubat ayının sonuna doğru ilk kazmayı vurarak külliye binamızın inşaatına başlamaktır. İnşat teknikleri açısından da bunu bir yılda yâda bir buçuk yılda bitirme imkânı mevcut. Hedefimizde bunu bir buçuk yıla bırakmadan tamamlamaktır” ifadelerini kullandı.
ALTYAPI TAMAM, HEDEF SOSYAL TESİSLER!
Büyükşehir yasası ilk çıktığında zaman zaman muhalefet eleştiriyordu. Muhalefet, “Şehir merkezinde ki belediye dağın başındaki yere nasıl hizmet edecek” diye söyleniyordu. Bunlara nasıl hizmet edildiğini 3 yıl içerisinde gösterdik. Bölgemiz içerisinde 58 tane kırsal mahallemiz vardı. Bu mahallelerin gerek ulaşımla ilgili gerek altyapıyla ilgili sosyal tesisle ilgili çalışmalarını bitirme aşamasına geldik. Artık o bölgelerde ki yollar eski yollar değil, standartları bir hayli yükseldi. Vatandaşın artık ayağı çamura değmiyor. Artık mezra yollarla ilgili de çalışmalar yapıyoruz. Kırsal mahallerimizin standartları, şehir merkezimizin içinde ki mahalle standartlarıyla hemen hemen aynı durumda. Büyük kırsal mahallelerimizin içine sosyal tesisle ilgili çalışmalara başladık. Bunların 4 tanesi bitmek üzere diğer 6 tanesine de hemen başlıyoruz. Altyapı ile ilgili sorunu bitirdiğimiz gibi bunların sosyal ihtiyaçlarını görecek tesislerle de donatıyoruz. Şu anda Şerefoğlu, Tevekkeli, Başdervişli, Baydemirli mahallelerimizde sosyal tesis çalışmalarımız bitmek üzeredir. Bunlara 6 yâda 7 tane daha ekleyeceğiz ve dolayısıyla o mahallelerimiz de altyapıyla ilgili sorun bittiği gibi onların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak mekânları da bitirmiş oluyoruz. Bu tesislerimizin içerisinde de yaklaşık 300 metrekare kapalı alanı bulunan 2 tane 100’er metrekarelik bayan erkek ayrı solanları var. Muhtarlık ofisleri, mescit, kütüphanesi var. Bahçesinde ekmek yapacak yere kadar ocağı var. Bu yapacağımız sosyal tesisler o mahallenin yaşam merkezi oluyor. Bunlarda tamamlandığı takdirde bizim kırsal mahalleler de yapacak bir işimiz kalmadı.
2 MİLYON 700 BİN KİLİT PARKE, 300 BİN TON ASFALT
Biz göreve geldikten 2 ay sonra asfalt dökmeye başladık. Özel İdare’den bize devredilen eski asfalt plent vardı. Dulkadiroğlu Belediyesi olarak Türkiye’nin en ucuz asfaltlarını döktürdük diyebiliriz. Birinci yıl 100 bin ton asfalt, 2’nci yıl 40 bin ton asfaltı döktürdük ayrıca birinci yıl 20 bin ton, 2’nci yılımızda 57 bin ton, bu yılda 50 bin ton kendi asfalt plentimizden döktük ve bu asfaltlar bölgemizde ki yol standardını yükseltti. Yol standardından kastımız biz mahalle aralarının asfaltını dahi yeniledik. Silindirin girmediği dar mahalle aralarına biz el arabaları ile asfalt döktük ve vatandaşın ayağı çamurdan kesildi. Birikmiş asfalt ihtiyacı artık bizde bitti. Kırsal alanlarda ve şehir merkezimiz de ki birçok mahallede kilit parke çalışması yaptık. Şu anda 2 milyon 700 bin kilit parkeyi döşedik. Bunun yanı sıra 300 bin ton da asfalt döktük. Bizim en büyük mahallerimizden bir tanesi olan Yahya Kemal Mahallesinde seçim çalışması yaparken o koca mahallenin bir tek yolunda kilit parke vardı ve vatandaşında kilit parkeden başka bir isteği yoktu. Ama şimdi çok şükür buralarda herhangi bir sorunumuz kalmadı. Bu bölgeleri çeşitli parklarla da donatarak bu mahallelerimizi hakikaten daha güzel mekânlar haline getirdik.
‘BÖLGEMİZLE İLGİLİ DE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİMİZ VAR’
Kentsel dönüşümde bizim gündemimiz de fakat bizim bölgemizde ki kentsel dönüşüm diğer birçok kentsel dönüşüm projelerine benzemez. Çünkü biz Dulkadiroğlu İlçesi hem arkeolojik sit alanı hem de kentsel sit alanımız var. Bizim eski mahallerimizin tamamında tescilli binalarımız var. Dolayısıyla bu tescilli binalarla ilgili çivi bile çakmak anıtlar kurulunun iznine tabidir. Dolayısıyla çok zor, meşakkatli bir iş ama buna rağmen biz bölgemizle ilgili de kentsel dönüşüm projelerimiz var. Hem tarihi kentsel dönüşüm hem modern kentsel dönüşüm projeleri mevcut. Tarihi kentsel dönüşümde olan bazı tarihi konakları biz satın alıyoruz. Aynı bölgeden Büyükşehirde konak alıyor ve restore ediyoruz ve belirli bir zaman sürecinden sonra o bölgede bulunan konaklarda bir tarihi siluet oluşacak.
TARİHİ SOKAK İYİLEŞTİRME GELİYOR!
Bunun dışında da bizim bölgemizde ki 2 tane yolda tarihi sokak iyileştirmesi yapacağız. Bunlardan bir tanesi Bahtiyar yokuşu diğeri ise Kanlıdere köprüsünün oradan eski çiçekli değirmenin oraya çıkan yol. Bu 2 yolu tarihi sokak iyileştirme projesine aldık. Burada ki 17 tescilli binaya sahiplerinin adına öne çıkarıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de yakında bunun sözleşmesini imzalayacağız. Biz onların adına bu konakları onaracağız. Konakları da Dulkadiroğlu Belediyesi olarak tarihi siluetine uygun bir şekilde iyileştireceğiz ve bölgemizde iki tane tarihi siluetine kavuşmuş yol olacak vatandaşlarımız bu bölgelerde gezerken tarihimizi yaşayacak. Bununla ilgili çalışmalarımız son aşamaya geldi Turizm Bakanlığı ile sözleşmeyi imzaladık. 17 konakla ilgili ödenekleri çıkardık. Bu ay sonunda kurula girecek ve önümüzdeki şubat mart ayı itibariyle inşallah bunların ihalelerini yapıp inşaatlarına başlayacağız. Bu bölgemizde ki bize çok büyük zorluk çıkaran bizi uğraştıran bu tarihi eserleri bölgemizin zenginliği olarak bölgemize gelen vatandaşlarımıza ve dışarıdan gelen insanlarımıza sunacağız. Bunun dışında da kentsel dönüşüm ile ilgilide Sakarya, Ballıca, Aslanbey bölgesinde ki yerlerle ilgili çalışmalar yapıyoruz yakında bunları da neticelendireceğiz. Bu bölgeden de artık bir kenarından bu bölgemizde ki konut stokunu iyileştirme adına kentsel dönüşüme başlıyoruz.
KAMU KÜLLİYESİ İÇİN İLK KAZMA ŞUBAT’TA!
Bizim yeni hizmet binamız seçim sürecinde ki en önemli taahhütlerimizden bir tanesiydi. Biz kamu külliyesi aynı zamanda kaymakamlık ve belediyeyi yan yana yapacağız dedik. Bu kayıt altında bulunan vatandaşlarımıza verdiğimiz bir sözdü. Bunun gereklerini yerine getirmek içinde 2,5 yıldır yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Söz verdiğimiz gibi bölgemizde bu kamu külliyesinin projesini ve görsellerini teslim alıyoruz. Büyük bir ihtimalle 1 Şubat’ta sisteme gireceğiz. Şubat ayı içerisinde de bunu ihale ederek hedefimiz olan şubat ayının sonuna doğru ilk kazmayı vurarak külliye binamızın inşaatına başlamaktır. İnşat teknikleri açısından da bunu bir yılda yâda bir buçuk yılda bitirme imkânı mevcut. Hedefimizde bunu bir buçuk yıla bırakmadan tamamlamaktır. Görev süremizin sonundan önce binamıza belediye, kaymakamlık olarak yerleşmek istiyoruz. Tüm kamu binalarımızı bir araya toplayarak bölgemize tek elden hizmet vereceğiz. Yer seçiminde de vatandaşlarımızla anlaşmalı bir şekilde görüştük ve yerimizi belirledik. Aynı zamanda kamu külliyesinin buraya gelmesi buraya ayrı bir değer katacak. Vatandaşlarımıza da bunu anlattık siz bu kamu binasından faydalanacaksınız ama bunun cüzi miktarını da belediyemize bağış yapın diyerek vatandaşlarımız bizlere bağışladı ve bu bağışlarla yeşil alanlarda dâhil yaklaşık 59 dönüm yer elde ettik. Bunları kültür merkezi, gençlik merkezi, otoparklar, Pazar yeri, cami yeri, kaymakamlık yeri, tarım ilçe müdürlüğüne ve emniyet müdürlüğüne ayrı bina olacak şekilde organize ettik. Bölgeye de iki tane yeni bulvar yaptık. Bulvarları da geniş tuttuk normal 30 metre genişliğinde olması gereken bulvarları 150 metreye kadar genişleterek yaptık. İşlerimiz yolanda biraz zaman aldı ama titiz bir şekilde çalıştık. Bir aksaklık olmaması içinde emin adımlarla gittik. Söz verdiğimiz gibi belediye ve kaymakamlığı çok yakında ihale ediyoruz. Şehrimizin doğusunda bulunacak. Tüm sosyal faaliyetlerle orayı donatacağız. Bölgede cazibe merkezi oluşturacağız cazibe merkezinin de sinerjisi ile o bölgeye yeni bir şehir kurulacak.