Mahçiçek, Aksu Tv’ye Konuk Oldu

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Aksu TV’de yayınlanan “Haber Ötesi” programına konuk oldu.

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, “Hayatın her evresini kapsayacak projeler üreterek, vatandaşlarımıza daha yaşanılabilir bir kent sunmaya gayret ediyoruz” dedi.

Kahramanmaraş Merkez İlçe Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Aksu TV‘nin yeni yayın döneminde izleyicileriyle buluşan “Haber Ötesi” programının ilk canlı yayın konuğu oldu. Murat Eğridağ’ın hazırlayıp sunduğu programda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Mahçiçek, Onikişubat’ın, dününü, bugününü ve yarınını anlattı.

Onikişubat Belediyesi’nin 1,5 yıllık çalışma performansını değerlendirip, geleceğe ilişkin projelerini anlatan Başkan Mahçiçek, “Model ve Modern ilçe Onikişubat” hedeflerine emin adımlarla yürüdüklerini söyledi. Ulaşımdan eğitime, sosyal teknik belediyecilikten kentsel dönüşüme kadar pek çok alanda yöneltilen soruları cevaplandıran Mahçiçek, hayatın her evresini kapsayacak projelerle, Onikişubat halkına daha yaşanılabilir bir kent sunmaya gayret ettiklerini söyledi.

Keyifli dolu geçen programda, Onikişubat Belediyesi’nin 1,5 yıllık başarı öyküsünü izleyicilerle paylaşan Mahçiçek’in, ifadelerinden satır başları şöyle:

“4 MİLYON METREKARE PARKE YOL YAPTIK”

Biz seçim çalışmaları esnasında köyden Mahalleye dönüşen yerleşim yerlerimizin öncelik katsayısı en yüksek olan probleminin yol olduğunu tespit ettik. Oradaki çocuklarımızın plastik terliklerle çamur içerisinde okullara gittiğini gördük. Anladık ki önce o çocuklarımızı çamura bastırmamamız lazım. Arkadaşlarımız ölçüleri aldılar. Aynı güzergah üzerinde olan mahallelerimizi kümeleştirdik. İhale ettik ve yolları yapmaya süratle başladık. 2014 ‘te de 2 milyon 50 bin metrekare, 2015 yılında ise 1 milyon 800 bin metrekare olmak üzere toplamda 4 milyon metrekare yol yaptık. Bu oralardaki mahalle içi yollarımızın yüzde 90’ına tekabül ediyordu. İşin doğrusu güzergâh ya da yol şartları çok zordu. Öyle yollar var ki kamyon girmiyordu traktörlerle taşıdık. Ama Allah’a şükür bunları başardık. Köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerimizde yol sıkıntısı çok az. Şimdi de 800 bin metrekare ihale yapacağız ve üç beş ay içerisinde bunu tamamlayacağız. Bunun parasal maliyeti 72 milyon TL. Emin olun bu cumhuriyet tarihinde böyle bir rakam yok. 92 sene de yapılmayanı yaptık.

“1 MİLYON 800 BİN METREKARE ASFALT YOL YAPTIK”

Asfalt fabrikamızı kurmak için önce iki yerde taş ocağı ruhsatı aldık. Ardından bu tespit ettiğimiz yerde fabrikamızı kurarak üretime başladık. Bu fabrikanın saatlik kapasitesi 200 ton. Yeri geldi günlük 2 bin ton asfalt ürettik. Son teknoloji bir makine. Ardından arkadaşlarımız asfalt yapacakları yerleri ölçtüler. Burada da görev alanımız içindeki yerleri dörde böldük ve ihale yaptık. Bu sorunu yıllara taşımamalıydık. Süratle ihaleleri yaptık. Sayın bakanımızın katıldığı törenle asfalt plentimizi işletmeye aldık. O günden bu güne 135 bin ton asfalt dökmüşüz. bu 1 milyon 800 bin metrekare yol demek. Yani öyle zannediyorum ki bizim görev alanımız içerisindeki yolların yüzde 80’ini yapmışız. Hava müsait olursa 15-20 güne bitireceğiz.

“BÜTÇE GERÇEKLEŞMEMİZ YÜZDE 98”

Gerçekten İller Bankasından gelen kaynaklarımız çok yetersiz. O kaynaklarla bu kabil hizmetleri yapma imkanınız yok. Bir ay önce gelen para 4 milyon 800 bin lira. 380 bin nüfusu olan ve 30 ilden daha büyük olan bir ilçenin devletten aldığı pay bu. 4 milyon personel gideriniz var, 500-600 bin de yakıt gideriniz var. Geriye ne kalıyor. Ama Onikişubat Belediyesi verimli çalışıyor. Kaynak üretme noktasında iyi çalışıyor. Ve bu projeleri realize ediyor. Biraz da tüccar gibi çalışıyoruz. Toplu konut yapıyoruz, daire almıyor dükkan alıyoruz. Başka üretken alanlarımız da var. Bugün itibariyle borcu olmayan bütçesi de sağlıklı olarak yürüyen bir belediyeyiz. Bizim bütçemiz 2014’te 70 milyondu. 2015’de 170 milyona çıkmıştı. Bunların gerçekleşme oranı da yüzde 95-98’di. Zaten bir kurumun sağlıklı çalışıp çalışmadığı bütçe gerçekleşmesidir. Yani hayali bir bütçe mi yaptınız yoksa reel bir bütçe mi yaptınız? Eğer yüzde 98’de bütçe gerçekleştirmesi yaptıysanız o kurum iyi çalışıyor demektir.

“7 MAHALLEYE OKUL, 37 MAHALLEYE KÜLTÜR EVİ”

Gelir seviyesi düşük olan ailelerimizin çocukları kötü yollara daha çabuk çekilebiliyor. Bununla ilgili çalışma yapmaya karar verdik. Ve eğitime büyük önem verdik. 7 tane beldemizde imam hatip okulu programa aldık. Geçen sene 2 tanesine Ilıca ve Dönüklü’de süratle başladık. Yanlarında yurtlarıyla beraber. Burada en önemli faktör öğrencilerin kalacakları alanlar yani yurtlar.  Onun için yurtlarıyla birlikte yaptık. Çünkü bu ülkenin geleceğine sahip çıkmalıyız. Bizler hepimiz sıkıntılı şartlarda okuduk. Şimdi ki çocuklar daha iyi şartlarda okuyor ama daha iyi atmosferde okumalarını sağlamalıyız. Tabi ki Milli Eğitim Müdürlüğümüzle ortaklaşa. İnşallah buralarda eğitimimiz dar gelirli ailelerimizin çocukları çok daha iyi imkanlarda okuyacaklar. 2017 itibariyle tüm okullarımızı tamamlayacağız.

160-170 metre kapalı alanlı bilgi ve kültür evleri yaptık. 37 tanesi tamamlandı. Buranın İçinde hem hanımefendiler için hem de beyler için ayrı bölümler var. Buraları düğün için, nişan için, ihtiyaç halinde taziye evi olarak, çocuklarımızın ders çalışabileceği, yaşlılarımızın gelip dinlenebileceği alanlar olarak dizayn ettik. Yine şehir merkezinde bilgi evleri yapacağız. Buralarda tasavvuf musikisi çalışmak isteyenler, sanat müziği çalışmak isteyenler, tiyatro çalışmak isteyenler gelip faydalanabilecekler. Her birinin 100 kişilik salonları olacak. Bir taraftan öğrencilerimizi buralarda sınavlara hazırlamaya çalışacağız. Onikişubat belediyesi toplumun tüm kesimlerini kavrayacak projeler üretiyor. Çok önemli bir ihtiyacı böylelikle karşılamış olacağız. Hayatın tüm evrelerini kavrayacak şekilde projeler üreteceğiz.

“TEKNOLOJİK ANLAMDA ÇOK ÖNDEYİZ”

Belediyemiz teknolojik anlamda çok önde. Süper masa denen sistemi teknolojik gerekleriyle kurduk. Artık her alandan vatandaşlarımız bize ulaşabiliyor. Mutlaka da vatandaşlarımıza geri dönülüyor. Diğer yandan e-imza uygulamasına başladık. Artık kağıt israfı yok. E – imzalarla sistem üzerinde düzeltilip devam ediliyor. Bir sistem daha geliştirdik. Örneğin belediyeye geldiniz bir dilekçe verdiniz. Bir numara alıyorsunuz ve dışardan takip edebiliyorsunuz. Benim evrakım ne safhada diye sorma gereği olmuyor. Yani teknolojik olarak çok öndeyiz. Şimdi de engelli kardeşlerimiz için bir masa kurduk. Engelli kardeşlerimiz gelip burada işaret diliyle anlaşıp başvuruda bulunabilecekler.

“TOPLUMSAL DUYARLILIĞI ARTIRICI PROJELER ÜRETİYORUZ”

Yapacağımız çok iş var. Tabi ki bunların hepsine ulaşmak kolay değil. Çok iyi bir kadromuz var. Başkan yardımcılarımız, müdürlerimiz çok genç ve dinamik. Mesai mefhumu tanımadan aidiyet duygusu içerisinde çalışıyorlar. Tabi ki bu alanda da yani engelliler konusunda da ilk olacak projeleri geliştiriyorlar. Bunlardan bir tanesi de Down kafe. Orada hem eğitim olacak hem de o çocuklar için başka üniteler olacak. Yılbaşından sonra o projeyi hayata geçirmeye çalışacağız. Ayrıca şöyle bir düşüncemiz var. Şehrin belli noktalarına paylaşım noktaları koyduk. Osmanlı’daki sadaka taşları gibi. Oraya giymediğimiz çamaşırları getirip bırakıyorsunuz. Onları alıp yıkıyor ve ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Bu da bir duyarlılık göstergesi oluyor. Bunu sadece duyarlılığı artırmak için yapıyoruz. Toplumun tüm kesimlerinde bu duyarlılığı sağlamaya çalışacağız. İnşallah başka projelerimizde de bunu sağlamaya çalışacağız. Türkiye’de ilk defa kısa süreli engelliler merkezi yapacağız. Bu şu demek. Bir ailemizin engelli çocuğu var. Bir yere gitmesi gerek. Getirecek çocuğunu bu merkeze bırakacak, gidecek. İşini bitirip dönene kadar engelli çocuğuna bu merkezimizde bakılacak. Yani Onikişubat toplumsal duyarlılığımızı artıracak bu projelere devam edecek.

“3 ADET ASM VE 4 ADET SABİT PAZAR YERİ YAPIYORUZ”

Onikişubat Belediyemiz hizmet alanlarında faaliyet gösterirken diğer kamu kuruluşlarımızla da ortak projeler üretiyor. Bu bağlamda bir kısım mahallelerde aile sağlığı merkezlerimiz olumsuz şartlarda hizmet veriyordu. Bize başvuruldu. Hemen etüt ettik. Yerleri hemen belirledik. İhaleye çıktık ve süratle 3 adet aile sağlığı merkezi yapacağız. Bunun yanında pazarcı kardeşlerimiz kış aylarında olumsuz şartlarda hizmet veriyorlardı. Onların da kapalı alanlarda çalışmalarını temin etmek amacıyla kapalı Pazar alanları yapmaya başladık. İlkini Abdülhamid Han Camimizin hemen alt kısmına yaptık. Onun yanında 2 tane daha yaptık. Henüz bunların açılışını yapamadık. İki projemiz daha var. Şuna dikkat ediyoruz. Pazar yerleri yaparken oralardaki esnaflarımızı da gözetiyor ve bu düşünceyle Pazar yerlerini yapıyoruz.

“ONİKİŞUBAT’A VE KAHRAMANMARAŞ’A YAKIŞIR BİR HİZMET BİNAMIZ OLACAK”

Tabi ki daha önce Belediye hizmet binasını yapmak isterdik. Ama belediye binası yapacak bir alan yoktu. Aynı bizim gibi kaymakamlığımızda yer bulamadı. Onlarda daha yeni vali konağımızın önüne kaymakamlık binası yapacaklar. Biz de adliyenin doğu tarafında DSİ ve EÜAŞ’ın lojmanlarının olduğu yer için gittik görüştük. DSİ Bölge müdürlüğümüzün 40 lojmanı vardı, onlara 40 lojman yaptık ve 10-15 gün içerisinde teslim edeceğiz. EÜAŞ’da da 3,5 milyon TL para ödedik. İnşallah 2 hafta önce belediye binamızın ihalesini ilana çıktık. 29 Ocak’ta da ihalemiz var. İnşallah Kahramanmaraş’a ve Onikişubat’a yakışır, önümüzdeki on yıllar boyunca hizmet verecek Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin yansıtıldığı çok güzel bir binayı Onikişubat ve Kahramanmaraş’ımızın hizmetine sunacağız.

“ARSA ÜRETTİKÇE TOPLU KONUT YAPARIZ”

Bizim sıkıntımız arsa. Yeni imar planı çalışmalarımız var. Cancık ve Kılavuzlu mevkiinde 2 bin dönüm civarında alanda imar planı üzerinde çalışıyoruz. Bunu tamamlar ve arsa da üretirsek yeni toplu konutlar yapacağız. Şu an ise 420 konut yapıyoruz ve bu evler gerçekten yer olarak çok güzel yerlerde. Maliyet olarak da çok uygun. 2 bin 300 liranın üzerinde geliri olanları kaydetmedik. Çok güzel, izolasyonu mükemmel binalar yapıyoruz. Temmuz-Ağustos gibi bitecek. Sahiplerine dağıtacağız. İnşallah Onikişubatlı kardeşlerimiz orada sağlık içerisinde oturacaklar.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE İLK ADIMI ATTIK”

Kentsel dönüşümde imar planlarında yetki, büyükşehir belediyemiz ve ilçe belediyeleri ile paylaştırılmış. Bizim tek başımıza yapmamız mümkün değil. Başlangıç olması için 2 mahallemizde çalışma başlattık. Eski adıyla Acemli ve Akçakoyunlu mahallemizde başladık. Buranın alanı 70 dönüm civarında. Bununla ilgili çalışmalarımızı yaptık ve Büyükşehre gönderdik. Onlar inceleyip bakanlığa yollayacaklar. Ama kentsel dönüşüm bu memleket için önemli. Çünkü Maraş bir deprem bölgesi ve evlerimizin büyük bir kısmı deprem yönetmeliğine uygun değil. Dolayısıyla büyükşehir belediyemizle süratle yapacağız. Gayberli’nin bir kısmı yıkıldı. Şimdi Yusuflar Mahallesi üzerinde çalışıyorlar. Biz de bir yerden başlayalım diye bu çalışmaları başlattık. Ama vatandaşlarımızın şuna dikkat etmesi lazım. Dışarda satacağımız zaman 50 bin lira eden bir evi, devlet veya belediye istimlak edeceği zaman üç katı fiyat istemeyelim. Bu paralar hepimizin parası. Yani ‘belediyeden ne kopartırsak o kar’ anlayışı gütmememiz lazım.

“KÜLTÜRÜMÜZE ÇOK ÖNEMLİ DEĞERLER KAZANDIRACAĞIZ”

Kahramanmaraş kültürel anlamda çok iyi konumda. Bugün Türkiye’nin fikir planında en önde olan insanlar bizden. Bizim de bu alanda öncü olacak çalışmalar yapmamız lazım. Mesela Milli Eğitim Müdürlüğümüzle okumayı teşvik edici bir çalışma yaptık. Çocukların seviyesine göre okuyacakları kitaplar tespit ettiler. Bunları beşli setler şeklinde alacağız ve sınıflara dağıtacağız. Onların okumalarını temin edeceğiz. Bu alanda en iyi özümsemiş çocukları tespit etmek için küçük yarışmalar düzenleyeceğiz. Kahramanmaraş’ın fikir planındaki öncülüğünü devam ettirmeye gayret edelim istiyoruz. Bunu başarabilirsek kültürümüze çok önemli değerler kazandıracağımıza inanıyorum.

“KÜLTÜR BAKANIMIZ ÇOK İYİ YETİŞMİŞ BİR İNSAN”

Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mahir Ünal, gerçekten bu alanın çok önde gelen bir insanı. O alanda çok iyi yetişmiş bir insan. Şehrimiz için büyük bir kazanım. Ayrıca diğer vekillerimiz de gerçekten çok donanımlı. Yine Veysi Bey tecrübeli ve birikimli bir vekilimiz. Sayın Bakanımızın, milletvekillerimizin devletten aldığımız imkanların temini bakımından çok ciddi çalışmalar yapacağına inanıyorum. Sayın Bakanımız da Maraş’ı çok iyi biliyor. İnşallah el birliği içerisinde bu memleketi çok daha iyi noktalara getireceklerine eminim. Ulaşımı masaya yatıracaklar. Yine bakanımız kültür ve turizm alanında Maraş’ın değerlerini tespit etmek ve ön plana çıkartmak için çalıştay yapılacağını söyledi. Diğer bakanlıklar nezdinde çalışmalar yaparak bu dönem Kahramanmaraş’ımızın çok daha iyi atılım yapacağı bir dönem olacak. Buna yürekten inanıyorum.

“TÜRKİYE’NİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ YURT DIŞINA ÇIKINCA ANLIYORSUNUZ”

Türkiye gerçekten çok büyük bir ülke, bunu yurt dışına çıkınca anlıyorsunuz. Ayrıca ülkemiz bir şeyi çok iyi öğrendi, kriz yönetim. Ülkemizde her gün gündem değişiyor ama hepsi kriz olan bu gündemleri iyi yönetiyor. Böyle başka bir ülke bulamazsınız. Her gün gündem değişiyor ama yönetiyoruz çok şükür. Bu ülkenin çok iyi, uluslararası ölçekte yetişmiş insanları var demektir. Bu ülkenin menfaatlerini uluslararası ölçekte savunacak insanlar var demektir. Bunların kıymetini bilmemiz lazım. Türkiye artık çok farklı bir ülke.

“RUSYA’DAN ENDİŞE ETMEMEMİZ LAZIM”

Ruslar derseniz, o noktada çok fazla sıkıntıya düşmememiz lazım. Bu diktatör ülkeler kendi kamuoylarını kendilerine bağlı tutabilmek için hep problem yaparlar. Rusya bizden önce, Çeçenistan’la, Ukrayna’yla savaştı mı? Savaştı. Sorunlar ceviz kabuğunu dolduracak nitelikte değildi. Şimdi de Türkiye’ye tebelleş oldular. Ama Rusya güçlü bir ülke değil. Son 20 sene de teknolojik alanda yenilikleri yakalayamadılar. Çok ciddi kaynakları da yok. Doğalgazı ve petrolü var. Ama ekonomisi bizim kadar güçlü değil. Mesela Suudi Arabistan petrolün varilini 7 dolara üretir. Ama Rusya 23 dolara üretir. Petrol kaça satılıyor, 35 dolara. Aradaki bu 10 dolarla o ülkeyi taşıyamazsınız. Çökecek yani. Endişeye gerek yok. Türkiye haklı olduğunu savunuyor ve savunacak. Bu ülke sınırlarını ihlal edilmesine fırsat vermeyecek. Ticaretimiz olabilir, turizmimiz olabilir. Ama Türkiye sınırlarını koruyacaktır. Bakanımız turizm konusunda da sıkıntıyı aşmak için neler yaptı gördünüz. Üç kente gelen uçaklar için ülkemiz 6 bin dolar ödüyordu, bütün illere yaydı bunu. Bu ne demek? Gelen turistlerin çok daha ucuz gelmesi demek. Yani kısa sürede çözüm üretti. Dolayısıyla Bunları çok fazla endişe etmemek lazım.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri