Kastamonu Üniversitesi ile Malezya Mara Teknoloji Üniversitesince hayata geçirilen proje ile iki ülkede doğal olarak yetiştirilen süs bitkileri geliştirilecek.
Kastamonu Üniversitesi ile Malezya Mara Teknoloji Üniversitesi tarafından "Proje Tabanlı Mevlana Değişim Programı" kapsamında "Sürdürülebilir Çevre Yönetim Teknolojileri, Ekosistemler ve Sürdürülebilir Yapılı Çevre Projesi" hayata geçirildi.
Proje kapsamında Malezya'daki bazı süs bitkileri Türkiye'de yetiştirildikten sonra iç piyasa ve Avrupa pazarında satışa sunulacak. Türkiye'ye özgü bazı süs bitkileri de Malezya'da yetiştirilip çevre ülkelere ihraç edilecek.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Çetin yürütücülüğünde hazırlanan projenin Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edildiğini söyledi.
Türkiye'nin süs bitkilerine çok fazla para harcadığını vurgulayan Aydın, "Türkiye'de süs bitkisi üretimi fazla ama süs bitkileri ithalatına çok para harcıyoruz. Bunun sebebi aynı tür süs bitkisi üretilmesi. Bitkiler aynı olunca pazar payı düşüyor." dedi.
"SÜS BİTKİSİ İHRAÇ EDEBİLİR DURUMA GELEBİLECEĞİZ"
Yaşanan durumun önüne geçmek için Mara Teknik Üniversitesi ile proje hazırladıklarını anlatan Aydın, şöyle devam etti:
"Öncelikle Malezya'da üretilen ve Türkiye'de de üretilebilecek olan süs bitkileri belirlenecek. Bu bitki ülkemizde üretilmeye başlandıktan sonra iç piyasada değerlendirilecek. Proje sonunda geliştirilen süs bitkileri önemli bir pazar olan Avrupa ülkelerine de satılabilecek. Aynı şekilde Türkiye'de üretilen süs bitkilerinin Malezya'da üretilip ekonomik katkıları üzerinde çalışmalar yapılacak. Bu sayede süs bitkileri konusunda söz sahibi olan ülkeler arasına girip, süs bitkisi ihraç edebilir duruma gelebileceğiz."
YENİ ORKİDE TÜRLERİ GETİRİLECEK
İlk etapta 3 tür belirlediklerini dile getiren Aydın, şunları söyledi:
"Bunların başında orkide türleri gelmekte. Orkideler dışında bazı hibiscus türleri yine ön plana çıkan türlerdendir. Bu türlerin dışında callistemon, artocarpus, michelia, erythrina, couroupita, codieaum, baccaurea, rollinia, iresine, zingiber, curcuma, heliconia cinslerinin birçok türü Malezya'da doğal olarak yetiştirilen veya süs bitkisi olarak yetiştirilen türlerdir ve ülkemizde yetiştirilme potansiyeli yüksek türler olarak değerlendirilmiştir. Başlangıçta bu türler üzerinde çalışmalar yapıp, geliştireceğiz."