Chicago Zirvesi sonrasında NATO Zirve Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta konuşuldu. Konferansın sonunda soruları cevaplayan konuşmacılar NATO’nun kadın haklarının farkına varması hususunda farklı görüşler bildirdi.
Anatolia Projesi kapsamında “Chicago Zirvesi Sonrası NATO Stratejileri ve Uluslararası Güvenlik” konulu konferans Zirve Üniversitesi’nde gerçekleşti.
Konferansın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Adnan Kısa yaptı. Konuşmasında böyle bir konferansa ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Kısa,gerçekleşen Chicago Zirvesi ve zirvede yapılan tartışmaların hem NATO’nun hem de uluslararası güvenlik dinamiklerinin geleceği için çok büyük önem arz ettiğini dile getirdi.Kısa, “Küreselleşen dünyada bu değişimlerin sadece hükümetleri ve diğer uluslararası aktörleri değil gündelik hayatını sürdürmeye çalışan bizleri de etkilediği bir gerçektir. Dolayısıyla Zirve’de tartışılanlar ve zirve sonrası NATO’nun izleyeceği yol NATO üye devletlerinin başkan ve başbakanlarını ilgilendirdiği kadar toplumları ve vatandaşları da ilgilendirmektedir. Bu sebeple NATO’nun neler yaptığını ve inşa edilmekte olan yeni dünya düzeni ile ilgili ne gibi stratejiler geliştirmekte olduğu öğrenmek ve tartışabilmek elzemdir” diye konuşurken bu noktada Anatolia Projesi ve bu projenin son ayağı olan bu konferansın çok önemli olduğunun altını çizdi.
SURİYE OLAYLARINI YAKINDAN İZLİYORUZ
Rektör Prof. Dr. Adnan Kısa’nın konuşmasının ardından NATO Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Diriöz ile Brüksel’den video konferans gerçekleştirildi. Chicago Zirve’sinde neler konuşulduğundan bahseden Diriöz, Dünya’da yaşanılan ekonomik krizin ülkelerin savunmaya ayırdığı bütçeyi kıstığını belirtti. Ülkelerin biraraya gelerek bir güç oluşturmaya çalıştığını dile getiren Diriöz, “ Birkaç ülke biraraya gelerek savunma için uçak alıyor” dedi. Yapılan Zirve’de ortaklarla ilişkileri nasıl geliştirebileceklerine de değinildiğini söyleyen Diriöz, Nato’nun yeteneklerinin geliştirilmesi, savunmanın birlikte planlanması gibi konularının da konuşulan diğer konular arasında yer aldığını söyledi.
Suriye’de yaşanılan olaylar hakkında gelen bir soru üzerine Diriöz; “ Bu konu Zirve’de de gündeme geldi. NATO olarak yaşanılanları yakından izliyoruz” şeklinde cevap verdi.
NATO, DÖNÜŞÜMÜN BAŞKA BOYUTUNDA
Kadir Has Üniversitesi’nden katılan Doç. Dr. Serhat Güvenç, “Chicago sonrası NATO; Süreklilik,değişim” konusundan bahsetti. Güvenç, NATO’nun yeni misyonunu Kosova harekatında tanımladığını söyledi. Güvenç, “Eskisinden farklı bir NATO ile karşı karşıya olduğumuz bir gerçek. Kadın haklarının önemli olduğunun farkına vardı ve bu dönüşümün bir başka boyutu” diye konuştu.
“Kamuoyunda NATO tartışmaları” konusunu Ankara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Erdem Denk, “Dış Politika ve NATO konularının Türk basınında irdelişi” konusunu Hürriyet Daily News gazetesinde Barçın Yinanç, “Arap Baharı sonrası NATO: Yeni algılar ve riskler” konusunu Zirve Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gökhan Bacık aktardı.
Konferansın sonunda soruları cevaplayan konuşmacılara Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencilerinden Mine Babür, “NATO gibi bir askeri ittifakın kadın konusundaki başlangıçları hakkında ne düşünüyorsunuz” sorusunu sordu.
Bu sorunun üzerine Barçın Yinanç, Türkiye’nin Afganistan’da kalması gerektiğini, oradaki kadınlar için özellikle önemli olduğunu söyledi.