İtalyan Akademisyen Prof. Paola Tartarotti, ABD, Japonya ve 18 Avrupa ülkesinin katılımıyla yürütülen “Entegre okyanus sondaj programı” hakkında Kahramanmaraş’ta konferans verdi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin (KSÜ) ev sahipliğindeki konferansta konuşan Tartarotti, projenin denizler altındaki yeryuvarını keşfetmeyi amaçladığını belirtti. Araştırmalar sonunda depremler, tsunamilerin yanı sıra jeolojik ve biyolojik sonuçlar alındığını kaydeden Tartarotti, yaptığı sunumda projenin detaylarını anlattı.
Konferansın ardından gazetecilerin de sorularını yanıtlayan Tartarotti, okyanusları keşfetmeyi amaçlayan projede farklı büyüklükteki 3 geminin kullanıldığını kaydetti. Türkiye’nin yer almadığı projeye katılmak isteyen ülkelerin, gerekli başvuruları yaptıktan sonra bilimsel araştırmalara katılabildiğine işaret eden Tartarotti, “Şu ana kadar bin 500 metreye kadar yapılan sondajlarda üst manto hakkında veriler elde edilmiş durumda” diye konuştu.
Projede yer alan Japonya’nın depremler konusunda araştırmalar yaptığını dile getiren Tartarotti, “Gemiden elde edilen veriler Japonya’daki depremler konusunda birçok depremle ilgili sonuçlara ulaştırıyor bizi. Diğer yandan jeolojik ve biyolojik sonuçlar alıyoruz. Burada mühendislik konusunda da gelişmeler elde ediliyor. Yani sondajlama üzerine teknolojinin ilerlemesiyle de ilgili olan bir proje” ifadelerini kullandı.
Tartarotti, Türkiye’nin depremselliğine ilişkin yöneltilen bir soruya ise, “Bu proje okyanusları kapsıyor. Türkiye karada olduğu için maalesef bu konudaki bilgiler sınırlı. Ancak bu konuda Türkiye’de çok ciddi araştırmalar yapıldığını biliyorum” yanıtını verdi.
Tartarotti, daha sonra katılımcıların konuya ilişkin yönelttiği soruları cevaplandırdı.