Orman köylülerine bedava

Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Kahramanmaraş’ta bugün” gazetesinin 25 Kasım 2016 tarihli Cuma günkü sayısı “Orman köylülerine bedava ” manşetiyle çıktı.

Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Kahramanmaraş’ta bugün” gazetesinin 25 Kasım 2016 tarihli Cuma günkü sayısı “Orman köylülerine bedava ” manşetiyle çıktı.

İşte haberin ayrıntıları;

Kahramanmaraş’ta 17 orman köyü, Orman Bölge Müdürlüğünün dikeceği gelir getirici fidanlarla ihya olmaya hazırlanıyor. Orman Bölge Müdürlüğü köylerdeki yaşama destek olmak amacıyla 17 köyde bin 680 dekar alana 200 binin üzerinde ceviz, badem, zeytin gibi gelir getirici fidan dikerek köylülere zimmetleyecek.

Geçtiğimiz hafta bir dizi ziyaret, açılış ve temel atma törenine katılmak üzere Kahramanmaraş’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Demokrasi meydanında yaptığı konuşma sonunda Kozludere’de ikamet eden vatandaşlara ceviz, Şerefoğlu mahallesinde oturan vatandaşlara ise üzerinde fıstık çamı ağacı olan alanların yerini dağıtmıştı. Kahramanmaraş’a bu yıl içerisinde 17 köyde bu çalışmaları yapacaklarını açıklamasının ardından gelir getirici fidanların dikileceği yerleşim yerlerinin isimlerine Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi ulaştı.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş, orman köylerinde yaşayan vatandaşların ekonomilerine büyük bir girdi sağlayacak gelir getirici orman dikecekleri kırsaldan dönen mahalleleri ve hangi mahalleye hangi ürünün ne kadar alana dikileceğini Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesine açıkladı.

Hane başına en az 10 ila 20 bin TL arasında gelir getirmesi beklenen fidanlıkların yerlerini Orman Bölge Müdürlüğü olarak kendileri kuracaklarını belirten Altındaş; “Orman ve Su İşleri Bakanımızın üzerinde hassasiyetle durduğu bu proje belirlenen köylerden mahalleye dönüşen tüm yerleşim yerlerinde oturan vatandaşlarımızı kapsayacak. Bizim için orada ikamet etmesi ve bu hizmeti bizden istemesi yeterli. Dikeceğimiz fidanların her şeyini biz karşılıyoruz. Orman sahalarımızda yerini tespit ediyoruz, fidanı dikiyoruz ve 3 yıl periyodik bakımını yapıyoruz. Belli bir düzeye getirdikten sonra orman köylerimizde yaşayan vatandaşlarımıza kura çekerek dağıtıyoruz. Vatandaşlarımız yerlerini teslim alıyor ve 49 yıl ürününe sahip oluyor. Bu yıl hedefimizde 17 orman mahallemizde bin 680 dekar alana 200 binin üzerinde badem, ceviz, zeytin fidanı dikeceğiz. Bu arada gelir getirici ormanlar kurarken o bölgede yaşayan vatandaşlarımızla da istişare ediyoruz. Bizden hangi türü istiyorlarsa onu dikiyoruz” dedi.

Gelir getirici orman kurulacak kırsal mahalleler ise şu şekilde; Sarıgüzel, Altunelma, Arıştaş, Türksevin, Ören Deresi, Büyükkızılcık, Karaelbistan, Kalealtı, Sarıgüzel, Tekir, Geben, Payamlı, Kızılöz, Engizek, Yoldere, Kozludere, Arıtaş

ORMAN KÖYLERİ İHYA EDİLİYOR

Kahramanmaraş’ta 17 kırsaldan mahalleye dönüşen orman köylüsünü ihya edecek dev proje hayata geçti. İyi Gelir Getirici tür kapsamında 17 Orman köyüne, ceviz, badem, zeytin gibi gelir getirici fidanlar dikilecek. 3 yıl bakımını Orman Bölge Müdürlüğü yaptıktan sonra köylüye 49 yıllığına teslim edecek.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünün uygulayacağı projelerle kırsalda yaşayan vatandaşlara bedava hizmet geliyor. Çeşitli çalışmalarla yılda 25 ila 30 milyon TL arasında köyde yaşayanlara destek veren Orman Bölge Müdürlüğü orman köylerinde yaşayanları ihya edecek dev bir projeye daha imza attı.

İlik kurulan ormanları geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafında çekilen kura ile cevizlerine ve fıstık çamlarına kavuşan vatandaşlara yenileri ekleniyor. Projeyle yakından ilgilenen Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş; “Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu özellikle bu projenin üzerinde hassasiyetle duruyor. Bakanımızın Kahramanmaraş programında Kozludere mahallemize üzerinde ceviz, Şerefoğlu Mahallemize de fıstık çamı olan alanları kura ile vatandaşlarımıza dağıtmıştık.

O KÖYDE YAŞAMALARI YETERLİ

Buradaki temel amaç köyde yaşayan vatandaşlarımıza bir gelir sunmak. Orman çalışmalarında arda kalan bölümlere fidanları dikeceğiz. Dikilen fidanların 3 yıl bakımını biz yapacağız, belli bir yetişkinliğe geldikten sonra çekeceğimiz kura ile vatandaşlarımıza bunu dağıtacağız. 3 yılın ardından vatandaşlarımız o ağaçları alacak ve bakımını onlar yapacak, 49 yıl gelirleri kendilerinin olacak. Biz arazi ve ağaçları teslim etme karşılığında hiçbir bedel almıyoruz. Orman sahalarımıza diktiğimiz fidanları almanın tek şartı o köyde yaşamaları ve bu imkândan yararlanmak istemeleri gerekiyor. Fidan dikeceğimiz sahaları köyün nüfusuna göre ayarlamaya çalışıyoruz. Çalışma yaptığımız alandan kaç kişi yararlanmak istiyorsa bölüp sadece yerlerini göstermek için kura çekiyoruz.  Bu çalışmalarla hane başına yılda 10 bin ila 20 bin TL arasında bir gelir girdirmeyi hedefliyoruz.” Dedi.

HANGİ TÜR İSTİYORLARSA ONU DİKİYORUZ

Kahramanmaraş İl Genelindeki orman mahallelerinin isimlerini, hangi mahalleye ne tür ve kaç dekar uygulama yapılacağını da aktaran Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş bu fidanlar dışında köy halkının isteği doğrultusunda da fidan dikebileceklerini belirtti. Altındaş; “Badem eylem plan çerçevesinde son 3 yıldır Kahramanmaraş’ta 2 bin 330 dekar alana 217 bin civarında badem fidanı dikiyoruz. Bu fidanlar büyüyüp ürün vermeye başladığında hane başına en az 10 bin TL gelir getirmesini hedefliyoruz. Ceviz eylem planı çerçevesinde ise 350 dekar alana 9 bin 700 adet fidan dikiyoruz. Tüm sahaları ayırdık, ceviz ağaçları yeteri kadar büyüdüğünde hane başına 15 ile 20 bin TL gelir getirmesini hedefliyoruz.

HANE BAŞINA 10 İLA 20 BİN TL ARASINDA GELİR

Gelir Getirici Badem Eylem Planı çerçevesinde Sarıgüzel Mahallemize 50 dekar, Altunelma Mahallemize 100 dekar, Arıştaş Mahallemize 100 dekar, Türksevin Mahallemize 50 dekar, Ören Deresi Mahallemize 50 dekar, Büyükkızılcık Mahallemize 100 Dekar, Karaelbistan Mahallemize 100 dekar, Kalealtı Mahallemize 50 dekar alana badem fidanı dikiyoruz. Ceviz Eylem Planı çerçevesinde ise Sarıgüzel Mahallemize 30 Dekar, Tekir Mahallemize 20 dekar, Geben Mahallemize 100 dekar, Payamlı Mahallemize 50 Dekar, Kızılöz Mahallemize 50 Dekar, Engizek Mahallemize 100 dekar alana dikiyoruz. Dikilen ceviz fidanları orada yaşayan vatandaşlarımıza kura ile dağıtacağız.” Dedi.

 

10 BİN ADET YABAN ZEYTİNİNİ AŞILIYORUZ

Ayrıca Altındaş yine gelir getirici tür kapsamında köyde yaşayan vatandaşların kendilerinden hangi türden isterse o istik doğrultusunda fidan dikeceklerine de dikkat çekerek şöyle konuştu; “Keçiboynuzu, zeytin, fıstık çamı gibi hangi türleri isterlerse onu dikeceğiz. Bununla ilgilide şuan Kozludere Mahallemizde 200 dekar, Arıtaş Mahallemizde de 350 dekar alana orada vatandaşlarımız ne isterse onu dikeceğiz. Bunların yanı sıra yaban zeytini de aşılıyoruz. Yoldere Mahallemizdeki 200 dekar alanda bulunan 10 bin adet yabani zeytin ağaçlarını aşılayacağız, boşluklara ise 5 bin kök aşılı zeytin ağacı dikerek vatandaşlarımıza dağıtacağız.”

Kahramanmaraş İl genelindeki 17 Orman mahallesinde bulunan bin 680 dekar alana 200 bin’in üzerinde fidan dikilecek, 10 bin adet de yaban zeytin aşılanarak vatandaşa 49 yıllığına verilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri