Orman köylerince sedir ağaçlarından toplanan kozalaklardan elde edilen tohumla hem ormanlar gençleştiriliyor, hem de vatandaşlar kazanç sağlıyor.
Kahramanmaraş'ta orman köylerinde yaşayanlar kozalak toplayarak yıllık ortalama 750 bin lira kazanıyor. Yıllık ortalama bin ton civarında toplanan kozalaklardan elde edilen 2,5 milyar tohum da toprakla buluşturuluyor.
Bertiz Köyleri Orman İşletme Şefi Muzaffer Çetiner, AA muhabirine, kozalakların ''Rehabilitasyon Projesi'' kapsamında toplandığını söyledi.
Orman köylülerinin kozalakları kilo başına 75 kuruşa topladığını belirten Çetiner, kozalakların 26 ayda olgunlaştığını ve tekrar ekonomik şekilde ağaca dönüştüğünü ifade etti.
Kozalaklardan çıkan tohumları orman gençleştirmelerinde de kullandıklarını anlatan Çetiner, şunları kaydetti:
''Bu yöntem en maliyetsiz ve basit bir yöntemdir. Ormancılığın tarihinden beri kozalaklardan tohum, tohumdan da fidan üretme işi vardır. Bu kozalaklar ormanlara can, köylüye para olarak geri dönmektedir. Kozalaklar ekonomik bir şekilde ağaca dönüşmüş oluyor. Köylüler tarafından ağaçlardan tek tek toplanıp istasyonlara getirilen kozalaklar, su takviyesiyle ayrıştırılıyor. Buradan çıkan tohumlar toprakla buluşarak, orman olarak karşımıza çıkıyor.''
Kazanlıpınar Köyü Muhtarı Emir Çamkömürü ise 20 yıldan bu yana köylerinde kozalak toplama işi yapıldığını, köylünün temel geçim kaynaklarından birini bu işlemin oluşturduğunu söyledi.
Kozalakların 2 yıl bekleyip 3. yılda toplanmaya başlandığını aktaran Çamkömürü, köylerinde yılda ortalama 300 ton civarında kozalak toplandığını ve köylerinde yaşayanların toplam 210 bin lira gelir elde ettiğini ifade etti.