Osmanlı İmparatorluğu'nun Modern Dünyadaki İzleri

Doç. Dr. Erhan Afyoncu, ''Somali, geçmişte İslamiyet'in savunma merkezi olduğu için batı gözünde üzeri çizilen bir ülkedir'' dedi.

 

Doç. Afyoncu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tarih ve Kültür Topluluğu tarafından Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Osmanlı İmparatorluğu'nun Modern Dünyadaki İzleri'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, Somali'de yaşanan açlık felaketine dikkati çekti.

Doç. Afyoncu, ''iki fok balığı ve bir balina için dünyanın parasını harcayan'' Avrupa'nın, Somali'ye yardım etmemesinin dini bir boyutunun olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Somali, 16. yüzyıldan itibaren Afrika'da İslamiyet'in savunma merkezi oldu. Bunun yanında Etiyopya ise Hristiyanlığın merkeziydi. Somali'deki Müslümanlar Osmanlı'dan aldıkları destek sayesinde bu bölgelerin Hristiyanlaşmasını önledi. İşte bundan dolayı Somali, geçmişte İslamiyet'in savunma merkezi olduğu için batı gözünde üzeri çizilen bir ülke oldu.''

Kilise eleştirileri haksız    

Doç. Afyoncu, batılı ülkelerin 'Türkiye kilise açtırmıyor, azınlıklara baskı yapıyor' şeklindeki eleştirilerine değinerek, bu eleştirilerin hiç bir haklı yanının bulunmadığını ifade etti.

İstanbul'daki halen açık bulunan 95 Ortodoks kilisesinin, batılı ülkelerin Türkiye'ye yaptıkları eleştirilerin haksız olduğunu ortaya koyduğuna vurgulayan Doç. Afyoncu, açık olan bu kiliselerin Türkler'in köklü bir imparatorluk mirasına sahip olduğunun bir göstergesi olduğunu dile getirdi. Yunanistan'ın Türk azınlığa yaptığı uygulamaları hatırlatan Doç. Afyoncu, Yunanistan'da ''deprem tehlikesi var'' denilerek bilinçli olarak yıkılan cami minarelerinin batının ikilemini ortaya çıkardığını ifade etti.

Atina ve Selanik'te açık bir tane cami bulunmadığını ifade eden Doç. Afyoncu, şunları kaydetti: ''Sofya'da ise zar zor açılmış bir tane cami var. Bizi, 'azınlıklara baskı yapıyorsunuz' diye suçlayanlar Türkiye'deki özgürlükleri örnek alması lazım. Batı Trakya'daki bir kaç caminin minaresinin yanında Yunanistan'da hiç bir caminin minaresi yoktur.

Cami olarak zaten kullanılmıyor. Yunanistan'da bütün minareler İslam'ın sembolü diye ortadan kaldırılmış. Camiler sergi salonu gibi başka amaçlarda kullanılmış. Ama bunun yanında Ortodokslar'ın bugünlere gelmesinde Osmanlı'nın o dönemdeki uygulamalarının büyük önemi var. Bunun bilinmesi gerekiyor.''

Batı'nın zamanında Osmanlı'dan her şeyi taklit ettiğini ifade eden Doç. Afyoncu, Osmanlı'nın fethettiği ülkelerdeki insanların dinini değiştirmeye zorlamamasını insanlık tarihine altın harflerle geçecek, önemli bir adım olduğunu vurguladı.

KSÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Özcan'ın da konuşma yaptığı konferansa, KSÜ Rektörü Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Baş, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri