Kahramanmaraş'ta Vıccel markası ile çorap üretimi yapan Savana Tekstil A.Ş, internet üzerinde kurduğu sistemle 50 ülkeye çorap satıyor.
Asıl mesleği maden mühendisi olan Şahin Önyurt, yıllarca İstanbul'da tekstil boyaları üzerinde çalışmalarını sürdürdü. 10 yıl önce memleketi Kahramanmaraş'a dönen ve iplik ve kumaş üzerinde çalışan Önyurt'un iş hayatı fabrikasında meydana gelen yangınla değişti.
Ünlü IKEA firmasına kumaş satan Önyurt, iş yerindeki yangınla birlikte faaliyetine son vermek zorunda kaldı. 2 yıl boyunca hiç bir iş yapmayan Önyurt, Kahramanmaraş-Gaziantep karayolu üzerindeki fabrikasında laboratuvar kurarak ar-ge çalışmalarına ağırlık verdi. Bir süre sonra hiç kimsenin kullanmadığı ve sır gibi sakladığı ipliği üretmeyi başaran Önyurt, çok özel dediği bu iplikle çorap üretmeye karar verdi.
-TESİSE KİMSEYİ SOKMUYOR-
Ürettiği ipliğin teknik olarak diğerlerinden çok üstün olduğunu anlatan Önyurt, ''Hiç kimsenin şu ana kadar kullanmadığı ipliği kullanıyorum. Ne trikoda ne de dokumada hiç kimse bu ipliği kullanmıyor. Bu ipliği temin etmek zor. Bir kere mukavemeti muazzam oluyor. İkincisi içinde zerre kadar sentetik yok. İşte burada tekniğimiz devreye giriyor. Benim çorabımı taklit edemezler. Ancak bu tesislere girmeyi başarırlarsa bu olabilir. Çünkü hiç kimseyi işletmeye sokmuyoruz'' dedi.
-BİR TEK ÇORAPLA İŞE BAŞLADI-
İpliği test ettikten sonra çorap üretmeye karar verdiklerini anlatan Şahin Önyurt, şunları kaydetti:
''Ne yapabiliriz diye çok düşündüm. Bir kere büyük bir yangın sonrası maddi olarak sıkıntıya düşmüştüm. Sonra bu özel iplikten çorap yapmaya karar verdim. Test aşaması başarılı olunca önce bu çoraba bir isim bulalım dedik ve adına da vıccel dedik. Hiç bir anlamı yok. Çocuklarımla beraber karar verdik. Sonra bir internet sitesi oluşturduk. Ardından dünyanın her yerine para almadan çorap göndermeye başladık. Sanal alemde çorabın adını duyurduk. Modada yetkin insanlar var. Bu insanların siteleri var. Bu adamlar ne derse millet ona inanıyor ve ona göre alışveriş yapıyorlar. Bir yıl bedava çorap dağıttık. Böyle yayıldı. Çok çaba gösterdik. Moda ile uğraşan herkese çorabımızı bizzat gönderdik ve özelliklerini anlatmaya çalıştık. İnternet üzerinden isteyen herkese bedava çorap gönderdik. Çünkü çorabımıza güveniyorduk. Çorap ayağını sarıyor. Çok fayda sağlıyor ve ayak iltihabı yapmıyor. Bakteri üremesi olmuyor. Ayrıca dünyada hiç kimsenin kullanmadığı bir boya kullanıyoruz.''
-EN UCUZ ÇORAP 11 DOLAR-
Belirli bir süre sonra Vıccel marka çoraplarının büyük talep görmeye başladığını kaydeden Şahin Önyurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Şu anda bizim sattığımız çorabın en ucuzu 11 dolar ve fiyatı 40-50 dolara kadar çıkıyor. Kendimize çok güveniyoruz. Dünyada dört moda kuruluşu Vıccel'i en iyi çorap ilan etti. Paris'te bir kunduracı bizim çorabımızı satar. Toptan alır. Biz hep internetten satarız. Niçin? Tahsilat sıkıntısı yok. Paypal üzerinden bize ödemeyi yapıyorlar, biz de malı gönderiyoruz. Şimdi otururken sizinle konuşurken benim satışlarım oluyor. Toptan alan da var tek tek alan var. Yıllık 5 bin dolar çorap alan bir müşterim var. ABD'deki bir çok hastanenin doktorları bizden çorap giyerler. 10 tane alıyor, 5 tane alıyor ve müşterilerimizden kargo ücreti de almıyoruz.''
-''TERECİYE TERE SATTIK-''
Dünyanın 50 ülkesine çorap sattıklarını ifade eden Önyurt, ''Dünyada çorap çok farklı bir olay biz bunu anladık. Forumlarda bizim çorap konuşuluyor. Şu anda Singapur dahil 50'nin üzerindeki ülkeye çorap gönderiyoruz. İnanın bu konuda açlık olduğunu tahmin edemiyordum. Önceleri İtalyanlar bizi çok hafife alıyorlardı. ''Bir numarayız'' diyorlardı ama inanın İtalyanlara çorap satmaya başladık. Yani tereciye tere sattık biz. İyi şey yaparsanız boşta kalmıyor. Bütün mesele sesinizi duyurmak'' ifadelerini kullandı.
-ÇORABI BİR YIL KENDİLERİ TEST EDİYOR-
Araştırma laboratuvarında farklı ipliklerden çorap denemesi yaptıklarını söyleyen Önyurt, ''Şimdi çalışması son aşamaya gelen çoraplarımız var. Bunları biz deniyoruz. Kendimiz giyiyoruz ve eksikliklerini görüyoruz. Şunu söyleyebilirim ki; 2 ürünüm var ve çok iddialı olacağını düşünüyorum. İspanya'da bir şirket patent hakkını satın dediler, biz razı olmadık'' dedi.
AA