Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Mustafa Paksoy, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan 12 milyar dolarlık yatırımın TAQA firması tarafından ertelendiğinin açıklanmasının ardından hükümetin yeni ülkeler ile işbirliğine gitmesinin olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.
ETSO Meclis Başkanı Mehmet Erdoğan ve Oda Sekreteri Yüksel Gözüdeli ile birlikte Elbistanınsesi Gazetesi’ni ziyaret eden ETSO Başkanı Mustafa Paksoy, burada bir dizi değerlendirmede bulundu.
Yaklaşık 12 milyar dolarlık bir yatırımın söz konusu olması nedeniyle Elbistan ve Afşin’de ticari bir hareketliliğin oluştuğunu, özellikle inşaat sektörünün büyük bir ivme ile yatırıma yöneldiğini dile getiren Paksoy, yatırımın ertelendiği bilgisinin ise soğuk duş etkisi oluşturduğunu kaydetti. Paksoy, “Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan 12 milyar dolarlık yatırım, bölge esnafını ve sanayicimizi heyecanlandırmıştı. 12 milyar dolarlık yatırımın 3 milyar dolarlık kısmının Elbistan’a geleceğini düşünüyordum. Erteleme haberi ile bölgemizde işler terse döndü. Özellikle inşaat sektörü büyük bir ivme ile konut yapmaya başlamıştı. 2013 sonu ile 2014 yılında inşaat sektörünün çok dikkatli hareket etmesi gerekir diye düşünüyorum. 2002 yılındaki krizde, ‘Elbistan esnafı krizi atlatmasını bilir’ demiştim, öyle de olmuştu. ETSO olarak inşaatçılar ile bir araya geleceğiz ve toplantımızda uyarılarımızı yapacağız. İnşaat sektörünün önünü görerek hareket etmesi gerekir” dedi.
TAQA ile olan anlaşmanın ertelenmesinin ardından hükümetin, Japonya ve Güney Kore ile görüşmelere başladığını anlatan Paksoy, öncelikle temiz çevre ilkeli bir yatırım istediklerini belirterek, yatırım süreci hakkında da kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.
Paksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
“TAQA ile olan anlaşmanın sekteye uğramasının ardından devletimizin Güney Kore ve Japonya ile görüşmelere başladığını öğrendik. Afşin-Elbistan termik santral çöplüğü oldu. Biz yatırımlarda temiz çevre ilkesinin ilk planda olmasını istiyoruz. Diğer yandan bölge esnafının, sanayicisinin yatırımını şekillendirebilmesi için kamuoyu yatırımlar hakkında mutlaka bilgilendirilmeli. Afşin ve Elbistan’da kömürü alınan arazilerin yeniden tarıma kazandırılması gerekiyor. Diğer yandan santrallerin atık ısıları ile seracılık yapılabilir. Seracılıkta en büyük gider ısıtma gideridir. Burada ise böyle bir sorun bulunmuyor. Santrallerin sıcak suyu seracılıkta kullanıldığı takdirde, bölgemize çok büyük bir ekonomik girdi sağlayacağını biliyoruz. İl ve ilçe tarım müdürlükleri seracılık üzerine projeler hazırlamalıdır. Ayrıca yeni yapılacak santrallerin de seracılığa yönelik donanımlı olarak yapılmasını talep ediyoruz. Sıcak suyun mutlaka rantabl hale getirilmesi gerekiyor.”
2013-2014 eğitim ve öğretim yılı ile birlikte ihtiyaç sahibi öğrencilere katkı sağlama amacıyla çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Paksoy, önümüzdeki günlerde yaklaşık bin 500 öğrenciye eğitim yardımı yapacaklarını sözlerine ekledi.