Piazza’da Ramazan’a Özel Serinleten Bir Tat: Meyan Şerbeti

Bin bir derde deva meyan şerbeti, Ramazan ayında Kahramanmaraş Piazza’nın ziyaretçilerinden yoğun ilgi görüyor.

  “On bir ayın sultanı” Ramazan Ayı’nın çeşitli etkinliklerle sürdüğü Kahramanmaraş Piazza’da, ziyaretçiler iftar sonrasında serinleten tatlarla ağırlanıyor. Kendine özgü tadı ve aroması olan, genellikle soğuk olarak içilen meyan şerbeti, Piazza’da geleneksel şerbetçi ibriğiyle ikram edilerek, AVM’ye nostaljik hava katıyor.

  Sıcak havanın etkisini daha fazla gösterdiği Türkiye’nin güney illerinin vazgeçilmez içeceği olan ve “sağlık iksiri” olarak adlandırılan meyan şerbeti ikramı Piazza ziyaretçilerinin damaklarını şenlendiriyor. Meyan şerbeti susuzluğu giderici özelliğiyle Ramazan Ayı’nda öne çıkıyor.

 

  MEYAN ŞERBETİ NASIL HAZIRLANIYOR?

  Meyan kökleri, tozunun giderilmesi için yıkanıyor. Ardından kökler rengini ve tadını bırakması için temiz bir tülbende sarılarak tencere veya uygun bir kap içindeki suda 3-4 saat bekletiliyor. Kökler çıkartıldıktan sonra soğutulan şerbet içmeye hazır hale gelmiş oluyor. Meyan şerbetinin demi ise kullanılan kök ve su miktarını azaltıp arttırarak ayarlanabiliyor.

  Meyan kökü vücut direncini hızlandırarak bağışıklık sistemini güçlendirmede ve bağırsak sıkıntılarını gidermeye yardımcı olan bir gıda takviyesi olarak kullanılabiliyor. Ramazan Ayı’nda ise meyan kökünden yapılan şerbetin sahur vaktinde 1 çay bardağı kadar tüketilmesinin susuzluğu gidermede etkili bir yöntem olduğu biliniyor.

  Hafif şekerli bir tadı olan meyan kökünün susuzluk haricinde astım, solunum yolları enfeksiyonları, ses kısıklığı, boğaz ağrısı, ağız içi iltihapları, kramp çözücü, on iki parmak ülseri, mide rahatsızlığı, sedef ve sinirsel hastalıkların tedavisine katkı sağladığı belirtiliyor.

  Ateş düşürücü ve hücrelerdeki tahrişe bağlı ağrıları azaltıcı etkisinin yanı sıra idrar söktürücü özelliğiyle de bilinen meyan kökü, kabızlığa karşı da, kramp çözücü olarak da kullanılabiliyor.

  Ağız içindeki yaralar için de gargara yapılarak kullanılabilen meyan kökü, karaciğeri koruyup, kışın sıkça karşılaştığımız soğuk algınlığı, grip, nezle, bronşit, balgam oluşması gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisine katkı sağlıyor. Kronik yorgunluğa karşı vücuda direnç vermesi için kullanılabiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri