Elbistan'da özellikle şeker pancarı mevsiminde yaşanan traktör kazalarının önüne geçilebilmesi ve trafik yoğunluğu rahatlatmak amacıyla, trafik kazalarının baş rolünde olan römorklara uygunluk belgesi şartı koşulacak.
Elbistan Emniyet Müdürü Mehmet Adalı ve Garnizon Komutanı Binbaşı İsmet Korkut, gelecek yıl özellikle pancar sevkıyatlarında kullanılan römorklar için uygunluk belgesinin düzenleneceğini dile getirdiler.
Garnizon Komutanı Korkut ve Emniyet Müdürü Adalı, Köylere Hizmet Götürme Birliği toplantısında, köy muhtarlarından şeker pancarı sevklerinde yaşanan sıkıntıların çözümü için çiftçilerin bilinçlendirilmesi konusunda destek istedi.
Emniyet Müdürü Mehmet Adalı, burada yaptığı konuşmada, traktör römorklarının trafik güvenliği tehlikeye atmaması için bir dizi tedbir alacaklarını belirterek, şunları söyledi:
''Birçok bölgede traktörle bu şekilde trafiğe çıkılmasına izin verilmez. Çıkamazsınız. Bizim burada birçok çiftçinin 50-100 bin TL'lik traktörü var. Ama römorkunun arkasına 4-5 TL değerinde bir reflektör alıp, takmıyor. Şimdi diyeceğim gariban ama adamın kullandığı traktöre bakıyorsun son model. Bu konu trafikte hayati önem taşımaktadır. Bu konuya özellikle dikkat etmemiz lazım. Bundan sonraki senelerde römorklara uygunluk belgesi kriteri getirilecek. Römorku olanlara biz bunu tebliğ edeceğiz. Jandarma komutanlığımız ile birlikte seneye bunlara daha çok dikkat edeceğiz. Bu yönde bir trafik kazasına sebep olduğumuzda bu durum cinayete eş değer bir durumdur. Öyle algılanması gerekiyor. Tedbir almadığımızda birisi gelip römorkun altına girdiğinde onun vicdani sorumluluğu var. Onu unutmamamız ve bu kurallara uymamız gerekiyor. Bu yıl Şeker Fabrikası'nın uyguladığı randevulu sistem sayesinde yol kenarlarında yığılma yaşanmadı ve bu sayede trafikte aksamadı. Bu tür problemler konuşularak çözülebilir.''
Garnizon Komutanı Binbaşı İsmet Korkut ise, römorkların kazalara neden olmamaları için alınacak tedbirlerin sıkı bir şekilde uygulanacağını vurguladı.
Bu konuda uyarı afişleri hazırladıklarını, muhtarlıklara ve köylerde kahvelerin camlarına bunları yapıştırdıklarını hatırlatan Korkut, ''Yaklaşık 500 civarında broşür hazırlayıp dağıttık. Bizim bu bölgede şeker pancarı taşıyan çiftçiyi kamyona yönlendirmemiz lazım. Traktörle bu işin olmadığını çiftçilerimize anlatacağız. Bu işin kanuni olan yönü de kamyonla taşınmasıdır. Aşama aşama bu yaz dönemiyle birlikte bu taşıma işini kamyona doğru yöneltmemiz lazım. Şeker fabrikası da pancarını kamyonla getiren çiftçiye öncelik veriyor. Kamyona teşvik konusunda Şeker Fabrikası yönetimi elinden geleni yapıyor. Köylerde muhtarlarımız bu konuya çiftçileri yönlendirirse, bu kazaların önüne geçebiliriz'' diye konuştu.
AA