Tüm canlı varlıklar gibi çiçeklerde bakıma ihtiyaç duyuyor. Ancak hangi çiçeğe nasıl bakılır çok bilinmiyor. Bizde saksı bitkilerin bakımı konusunda Çiçekçi Süleyman Nacar’ın bilgilerinde yararlandık.
Kahramanmaraşlı hanımlar evlerinde hala canlı çiçek yetiştirmeye devam ediyor. Kış aylarının gelmesiyle ev çiçeklerinin bakımının değişmesi gerektiği ifade eden çiçekçi Süleyman Nacar,” Tabiatta neredeyse bütün bitkilerin bir dinlenme mevsimine ihtiyacı vardır. Genellikle bu dönem kış mevsimine denk gelir. Bir bölümü de yapraklarını kaybederek dinlenme dönemine geçer. Salon bitkilerinin büyük bir bölümünde ise bu istek pek anlaşılmaz. Şeklinde konuştu. Nacar,” Ev ortamı sıcak bile olsa salon bitkileri kasım-mart ayları arasında çok az sulanmalı ve besin verilmemelidir. Bu dönemde biraz serin bir ortam tercih edilmekle beraber kaloriferle ısınan evlerde bu pek mümkün değildir. Çiçekler hiç olmazsa ısı kaynaklarından biraz uzaklaştırılır. Kuru havadan etkilenmemeleri için yaprakları düzenli olarak nemlendirilir. Difenbahya, eğrelti türleri gibi sürekli nemli toprak isteyen bitkilere az ve sık su verilir. Diğerlerinde toprağın birkaç cm. kuruması beklenir. Bazı bitkilerde ise(özellikle kışın çiçek açanlar)dinlenme dönemi farklıdır. Açelya, yılbaşı, kalanşo ve klivya gibi çiçekler yaz döneminde dinlenir. Kışın çiçek açan bütün ev bitkileri çiçekli dönemlerinde bol sulanır ve düzenli besin verilir.
Sıklamen, kaladyum ve amaryllis gibi soğanlılar toprak üstü bölümleri kuruyunca mevsimi gelinceye kadar sulanmaması gerektiğini ifade eden Nacar “ Afrika menekşesi, camgüzeli gibi devamlı aktif bazı bitkiler dinlenme dönemine pek ihtiyaç duymazlar. Yine de bu bitkileri 1 ay kadar su ve besini azaltılarak dinlendirmek iyi netice verir. Bu dönem kış sonuna getirilir ve peşinden gerekiyorsa saksı değişimi yapılır. Bütün salon bitkilerinde saksı değişimi aktif dönemlerinin hemen başında yapılmalıdır .”dedi.
(Serpil Çetin)