Sanko Sanat Galerisi’ndeki Katı’ Sergisi görenleri büyüledi

Kilisli katı’ sanatçısı Sinan Kanmaz’ın Sanko Sanat Galerisinde açtığı sergi, 2 Mart’a kadar gezilebilecek.

Kilisli katı’ sanatçısı Sinan Kanmaz’ın Sanko Sanat Galerisinde açtığı sergi, 2 Mart’a kadar gezilebilecek.

Bölgede sanatın ve sanatçının buluşma noktası haline gelen Sanko Sanat Galerisi’nde, katı’ sanatından oluşan 2’inci kişisel sergisini açan Kanmaz,  kat veya katı’ kelimesinin sözlükte “kesmek anlamına geldiğini söyledi.

Kanmaz, katı’ sanatının ise kağıt veya deri üzerindeki yazıyı, motifi ve şekli oyup çıkartarak bir başka kağıt ya da deriye yapıştırmak suretiyle gerçekleştirilen bir süsleme sanatı olduğuna vurgu yaptı.

Katı’ sanatı ile ilgili doyurucu sayı ve nitelikte kaynağın olmadığını vurgulayan Kanmaz, şöyle devam etti:

“Katı’ sanatını diğer Türk sanatlarından farklı düşünmemek gerekir. Tezhip, Hat, Ebru, Sedef Kakmacılık, Cilt sanatı, Ahşap oyma gibi sanatların hepsi birbirini tamamlayan sanatlardır. Geleneksel tarz olan Hat ve Ebru sanatlarıyla birlikte sunulan çalışmaların dışında postmodernize etmeye çalıştığım özgün bir yaklaşım içeren çalışmalarım da bulunuyor. Bu sanatı yeniden canlandırabilmek, günümüz sanat dünyasında yeniden hak ettiği yere ulaşabilmesini sağlamak için yeni sanatçılar yetiştirmek istiyorum. Sergiler bu sanata olan ilgiyi sağlamakta önemli fırsat oluyor.”

Sanatçı Kanmaz’ın 44 eserinin yer aldığı katı’ sergisi, Sanko Sanat Galerisi’nde 2 Mart’a kadar her gün saat 10.00 - 22.00 saatleri arasında gezilebilecek.

SANATÇI

Kilis 1973 doğumlu olan Sinan Kanmaz, işletme bölümü mezunu olup, 2003 yılından beri katı' (papercut) sanatıyla ilgili realist çalışmalar yapıyor. İlk sergisini 2013’te Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde açan Kanmaz, aynı yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 17’nci Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Yarışması'na katıldı.

Katı' dalında sergilenmeye değer 7 eser arasında yer alan çalışmasıyla bakanlığın İstanbul ve Ankara'da düzenlediği sergilere katıldı.

Kendi içinde süren ve biraz da keşifvari bir yolculuğun sonunda bu sanatı bir süsleme sanatı olmaktan çıkartıp hep realist eserler üretmeye çalıştığını ifade eden Kanmaz, “Önce çiz, sonra kes, resim yaparken kalem yerine bıçak kullanarak. Sonunda fotografik illüzyonlar peşinde koşmaya başladım. Yıllardır ürettiklerimle karşınızdayım” diyerek, sanatının özetliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri