Türkiye'de ilk defa 2013 yılında Kahramanmaraş, Batman, Hakkari, Malatya, Adıyaman, Osmaniye ve Hatay illerindeki sığırlarda tespit edilen 'Nodüler Ekzantemi' (Sığır Çiçeği) hastalığı, Develi ve Yahyalı'da da görüldü.
Daha çok koyun ve keçilerde görüldüğü ifade edilen Nodüler Ekzantemi'nin Kayseri'de ilk defa sığırlarda tespit edildiğini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Erkan Alkan, hastalığın etkeninin, koyun ve keçi çiçek virüsü ile aynı gruptan bir virüs olduğunu bildirdi. İlk olarak 1929 yılında Afrika'nın güney ülkelerinde ortaya çıkan hastalığın daha sonra Mısır ve İsrail'de de salgınlar yaptığını belirten Alkan, ''Virüsün bulunduğu hayvanların derileri üzerinde şişliklerle hastalık ortaya çıkar. Aynı şişlikler, iç organlarda da oluşur. Sütün birden bire azalması, şiddetli düşkünlük hali, gebe hayvanlarda yavru atma, hızla zayıflama ve topallıkla hastalık kendini gösterir. Hastalık, sokucu sineklerle bulaşır. Doğrudan temas da bulaşma yoludur. Ağız ve burundan gelen akıntılarla veya süt ile temas bulaşma kaynağı olabilirse de hastalığın sokucu, kan emici sineklerle bulaşması başlıca yayılma yoludur. İnsanlara bulaşması söz konusu değil'' dedi.
Müdür Yardımcısı Erkan Alkan, hastalık nedeniyle ölüm oranının düşük olduğunu ancak hastalığın tedavisinin bulunmadığını bildirdi. Alkan, ''Hastalık, Develi ve Yahyalı ilçelerimizde tespit edilir edilmez hemen gerekli önlemleri aldık ve bu iki ilçemizde çalışmalara başladık. Bu arada İl Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen “Nodüler Ekzantem Hastalığı” konulu toplantı 28.05.2014 tarihinde gerçekleşti. Toplantıya, Pendik Kontrol ve Araştırma Enstitü Müdürü Ufuk Dinler, Veteriner Hekim Fahriye Saraç, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Keleş, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su ürünler Şube Müdürü Ergün Tuğluk, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akif Başol, İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli veteriner hekimler katıldı. Bu hastalıkla ilgili veteriner hekimlerimize bilgiler verildi. Hastalıktan korunma için iki yöntem var. Birincisi sineklerle mücadele, ikincisi ise aşılamadır. Hastalığın tedavisi olmadığı için hastalıklı hayvanlar tazminatlı olarak imha edilir. Develi ve Yahyalı'da hastalık tespit edilen hayvanlar da imha edildi. İmha edilen hayvanların bedelinin yüzde 50'sini ise devlet ödüyor. Hastalığın görüldüğü bölgeler karantinaya alınarak yoğun bir aşılama çalışması yapılmaktadır'' diye konuştu.
Hastalıkla ilgili gelen ihbarların titizlikle değerlendirildiğini ve anında müdahale edildiğini kaydeden Alkan, ''Hastalığın yayılma ihtimaline karşılık ise tüm il bazında aşılama çalışmaları devam etmektedir. Hastalığın tespitinden itibaren titiz bir çalışma başlattık ve bu hastalıkla ilgili gerekli önlemlerimizi aldık'' ifadelerini kullandı.