Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Kahramanmaraş Şube Başkanı Atıf Şirikçi, "Artık standartlarımız Avrupa Birliği standartlarına eşdeğer" dedi.
Türk Standardları Enstitüsü Şube Müdürü Bekir Sarıca'yı kabul eden Şirikçi, kent ekonomisinin yapı taşlarından olan tekstilde bir firmanın önemli bir çalışmasını tamamlayarak patent aldığını söyledi. Şiriktçi, "Aslında örgüde patent olmaz. Ama artık patent çalışmaları nerdeyse mecburi hale gelmiş durumda. Bizler de bu konuda firmalarımızla çalışmalarımıza hız verdik. Şu anda yaptığımız tüm yeni ürünlerin tamamına patent alıyoruz. Kahramanmaraş'ta yoğun ARGE çalışmaları var, yaklaşık 5 yıl önce bizde böyle bir proje yaptık. Ciddi bir destek almıştık. Şu anda da patent kuruluşuyla patentle ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.
Atıf Şirikçi, standartların artık AB'ye eş değer hale geldiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Eskiden Türk standardı olarak yayınlanıyordu. Türk standardı olarak yayınlandığı zaman Türkiye'deki şartlara göre standartlar mecburi ve ihtiyari standartlar olarak yayınlandığında mecburi oluyordu. Yoksa diğerleri de ihtiyari olarak yayınlanıyordu. Firmalar mecburi olanlardan üretim yapıyorsa illa ki belgelendirmeye yöneliyorlardı. Artık standartlarımız Avrupa Birliği standartlarına eşdeğer. Yani oradaki standart neyse bizde ki de o. Dolayısıyla artık standartlarımız mecburiyetten çıktı ihtiyari hale geldi."
"GAZİANTEP YEMEĞİN PATENTİNİ ALMIŞ BİZ NEDEN ALMIYORUZ"
Türk Standardları Enstitüsü Şube Müdürü Bekir Sarıca ise yakın zamanda Gaziantep'in yemeğin patentini aldığını hatırlatarak, Kahramanmaraş'ın da bu anlamda girişimlerde bulunması gerektiğini belirtti. Gaziantep'in birlik ve beraberlik noktasında çok farklı bir il olduğunu söyleyen Sarıca, Kahramanmaraş'ın değerlerinin gün yüzüne çıkarılması için çalışmaların hız kazanması gerektiğini kaydetti. Sarıca, "Biz neden yapmayalım. Sadece dondurma noktasında değil tekstil noktasında da neden bir şeyler yapmayalım. Artık Kahramanmaraş'ın adını farklı şeylerden uzaklaştırıp marka değerleriyle tanıtma noktasında para harcanması gerekiyor. Reklama para harcanması gerekiyor" dedi.
Kahramanmaraş'ın yemek kültürünün Gaziantep'ten ileride olduğunu söyleyen Atıf Şirikçi, "Bir eşkiyalı sulu dünyanın hiçbir yerinde yapılmayan bir yemek. Bunların artık patentinin alınması gerek. Son beş yıla kadar lokantaya gitme adetimiz bile yoktu. Yeni yeni başladı. Esnaflıkla sanayicilik birleştirilmezse tıkanıyor. Öyle bir nokta oluşturulmalı ki ikisi bir hamur haline getirilmeli ve şehrimizin marka değerleri olarak yaşatılmalı" diye konuştu.
Ziyarette, MÜSİAD Başkan Yardımcıları Selahattin Sandaloğlu ve Mustafa Gülçin de hazır bulundu.