Sosyal Yardım İnsanları Tembelliğe Alıştırmamalı

'Nasılsa odunum, kömürüm veriliyor. Belediye de gıda yardımını verir. Biz böyle geçinir gideriz' mantığı gün geçtikçe insanların kafasında sanki doğru bir algıymış gibi oturuyor. Son yıllarda insanlarımız tembelliğe alıştırılınca emek harcamadan kazanman

 

Dünya Gazetesi Kahramanmaraş Temsilcisi Ali Eskalen hükümetin sosyal politikasını eleştirerek, bu politika insanları tembelliğe itiyor diye yazdı. Eskalen'in bu günkü Dünya Gazetesinde yazdığı köşe yazısı bir çok uyarıyıda beraberinde getiriyor.

İşte o yazı:

ALİ ESKALEN / MARAŞ'TAN

İşsizlikle ilgili genel açıklamalara bakıldığında Türkiye'de işsizlik yok, iş beğenmeme var. Bunun da en önemli nedeni devletin sosyal yardım politikasını fazlaca abartması olsa gerek. Devlet tabiiki sosyal yardım yapacak, ihtiyacı olanlara bakacak. Ama bu yardımlar gerçek ihtiyaç sahiplerine yapılırsa adaletsizlik de ortadan kalkar. Bu sosyal yardım politikaları insanları tembelliğe alıştırmamalı.  İnsanlarımız son yıllarda gerçekten tembelliğe alışmış durumda. 'Nasılsa odunum, kömürüm veriliyor. Belediye de gıda yardımını verir. Biz böyle geçinir gideriz' mantığı gün geçtikçe insanların kafasında sanki doğru bir algıymış gibi oturuyor. Son yıllarda insanlarımız tembelliğe alıştırılınca emek harcamadan kazanmanın yollarını da aramaya başladı.

Belki bu nedenle işsizlik sigortası da kötü amaçla kullanılmak isteniyor. İşinden ayrıldığı için

işsizlik yardımı alan ve başka bir işte sigortasız çalışmayı göze alarak belli bir süre 2 maaşı birden kullanmak isteyen kötü niyetli insanlar da  bulunabiliyor. Böyle bir istismarın önüne geçilebilmesi için kanunda düzenlemeler yapılmalı, işsizlik sigortasının gerçek amacına uygun kullanımı sağlanmalıdır.

Kahramanmaraş tekstil sektöründen konuyla ilgili bir örnek verecek olursak; open-end iplik işçisi veya örme kumaş ustasına işverenin işten çıkarması halinde işsizlik sigortası bağlanıyor. A firmasında işinden ayrılan bu  tekstil işçisi B firmasında iş bulabime şansına sahip oluyor.

İşte bu noktada yetkililer devreye girerek bu işçiye 'sen işsizlik maaşı alamazsın çünkü senin branşında B firması işçi arıyor' diyerek bu kişiyi diğer firmaya yönlendirmelidir. Böylece kötü niyetli insanların işsizlik sigortasından faydalanmasının ve işgücü kaybınının önüne geçilecektir.

Sürekli yatırım yapan ve yeni işgücüne ihtiyaç duyan Kahramanmaraş'ta fabrikalarda işçi bulamama sıkıntısı da baş göstermeye başladı. Yeni yatırımlar tamamlandığında bu sorun gittikçe daha çok kendini göstermeye başlayacak. Şimdiden bu konuda önlemler alınması gerekiyor.

İş-kur Kahramanmaraş İl Müdürü Ali Yücel, kentte özellikle tekstil, metal, gıda, elektrik, tarım ve dokuma gibi alanlarda işçi açığı bulunduğunu, İş-Kur'a kayıtlı 27 bin kişinin bulunduğunu belirterek, "Yaptığımız çalışmada işsizlikten çok işini beğenmeyenlerin çoğunlukta olduğunu belirledik. Bize kayıtlı olan kişilerin tamamı işsiz değil. Acaba daha iyi bir işte çalışabilir miyim diye kayıt yaptırıyorlar'' diyor.

Kahramanmaraş'ta özel sektörde çalışan sayısının giderek arttığını ve özellikle işverenin kalifiye eleman bulmada sıkıntı çektiğini gözlemlediklerini dile getiren Yücel, ''Son bir ay içinde özellikle tekstil sektöründe çalıştırılmak üzere 410 işçi talebinde bulunuldu. Kurum olarak biz de 2 bin 654 kişiye davetiye gönderdik. Ancak sadece 611 kişiden cevap alabildik. Buradan da 365 kişiyi işe yerleştirdik'' diyor Yücel'in açıklamalarınında  ışığında şunu diyebiliriz: İşsizlik yok, işi beğenmeme var!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri