Sulamaya Yeni Çözüm: Otomatik Sulama

Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarla otomatik kontrollü(otomasyon) selenoid valflerle sulama yapılan sisteme geçiliyor.

 

Kahramanmaraş’ta bugüne kadar park-bahçe, refüj ve kaldırımlardaki çim ve ağaçlar geleneksel yöntem olan arazöz ve hortumla sulanırken, Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarla otomatik kontrollü(otomasyon) selenoid valflerle sulama yapılan sisteme geçiliyor.

Binevler Mahallesi 12. Sokak üzerinde bulunan Şairler Parkı’nda ilk defa denenen otomatik sulama sistemi uygulamalarını denetleyen Park ve Bahçeler Müdürü Mahmut Bakır, kentin bütün park, bahçe ve refüjlerinde bu sisteme geçeceklerini söyleyerek, “Hedefimiz en kısa zamanda otomatik sulama sistemini kentin her tarafına yaymaktır.” dedi.

Otomatik sulama sisteminin önemli faydalarının bulunduğunu kaydeden Bakır, “Arazöz ve hortumla sulama yapmak hem masraflı, hem de zaman kaybına neden oluyordu. Aynı zamanda görsel anlamda çirkinlik yaşatıyordu. Yeni sistem sayesinde tüm bu olumsuzluklar ortadan kalkmış oldu.” dedi.

Otomatik Sulama Sisteminin (Otomasyon) Avantajları:

·      Bu uygulama sayesinde hem işçilikten hem de zamandan tasarruf sağlanacaktır. Bu sistemle düzenli sulama yapılmakla beraber su tasarrufu sağlaması da ayrı bir kazanç sağlamaktadır.

·      Sistem tamamen el değmeden ve hiçbir personele ihtiyaç duymadan çalışır.

·      Kontrol sistemi sayesinde toprağın suya ihtiyaç duyması halinde otomatik olarak devreye girer. Çok fazla sıcak havalarda daha fazla sulama yapabildiği gibi yağmurun yağması ile birlikte toprağın suya ihtiyacı olmayacağından sistem devreye girmez.

·      Zaman ayarlı olduğundan sulama sistemi daha geç vakitlerde, araç ve insan trafiğinin daha az olduğu saatlerde devreye girer.

·      Sadece sulanması istenen bölgeye su vererek yolların ıslanmasına mani olur dolayısıyla da istenmeyen kazalara yol açmaz.

·      Su borularının zarar görmesi halinde kolayca tamiri mümkündür. Arıza olduğunda sistem, uyarı sinyali vererek yer tesbiti yapabilmektedir.

·      Sulama esnasında ayrıca bir görsellik sağladığından görüntü kirliliği yapmaz. Sistem tamamen toprak altında olduğundan hiçbir şekilde zarar görmez. Sulama zamanında sadece rotarlar toprak yüzeyine çıkar ve sulama bitiminde tekrar toprak altına iner.

·      Su basıncının düşmesi ya da yükselmesi halinde sistem kendini kontrol edebildiğinden su basıncına göre kendisini ayarlar.

·      Kolay ayarlanıp ve kolay kumanda edilmesi sayesinde görevli personel zorlanmaz.

·      Sistem minimum on beş yıl dayanıklıdır. Kolay deforme olmaz, yıpranmaz.

·      Haftanın birkaç günü önceden kapalı olarak programlanabilir. Böylece program aralık planlarına bakılmaksızın sulama yapabilir. Örneğin bahçe sorumlusu cumartesi günü çimleri biçiyorsa, boş gün özelliği cumartesi gününün kapalı olarak programlanmasını sağlar, böylece sulama yapılmaz.

·      Sistem kontrol panelinden kumanda edildiği gibi istenildiği takdirde internet üzerinden de kontrol edilebilir. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri