Kahramanmaraşlı Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak çadır Kentte yerleştirilen 17 bin, şehir içinde ise tahmini rakamlara göre 34,35 bin Suriyeli misafire ev sahipliği yapıyor. Kanuni alt yapının yetersizliği ve kenttin böyle bir göçe altyapısı ve ekonomik yapının hazırlıksız yakalanmasından dolayı yaşanan sıkıntılar minimize edilmelidir. İç Savaşın yaşandığı ülke kan bağlarımızın bulunduğu Akrabalarımızın olduğu ülke diyerek, Kentlerimizin altyapısı ve ekonomik yapılarının iyileştirilmesi için yapılması gerekenleri değerlendiren, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ÜyesiFurkan Bayazıt; “Suriye diye bir millet yoktur. Suriye bir proje devleti idi ve bu projenin günü bitti, bu projeyi yapanlar bu projeyi bozma kararı aldılar. Özünde bakacak olursak Suriye’de yaşayan insanlarla Kahramanmaraş’ta yaşayan insanlar veyahut Gaziantep'te yaşayan insanlar arasında öz olarak hiçbir fark yok. Netice olarak tarihimizde baktığımızda Kahramanmaraş Osmanlı döneminde Halep’e bağlıymış. Bugün tarihi daha derinden inceleyecek ve bakacak olursak, göreceğimiz şey onların burada akrabalarının olduğu, bizimde orada akrabalarımızın olduğudur. İşe sosyo kültürel açıdan baktığımızda bizim bu insanlara insanlık açısından, İslam açısından her şekilde bu insanlara bizim bakmamız gerekiyor. Biz bu insanlara bakarken bir yandan da şunu unutmamak lazım, bu insanların karınlarını doyurmak yâda yatacaklar yeri ayarlamakla bu iş yeterli olmaz. Neticede onlar da bir insandır, sürdürülebilir bir yaşama ihtiyaçları var. Şu anki yaşamları sürdürülebilir bir yaşam ortamı oluşturmamaktadır. Toplum içindeki ayrışmalar oluşmadan bütünleştirici bir yapıyı kurgulamamız gerekiyor. Özellikle Kilis, Gaziantep, Antakya, Kahramanmaraş, Malatya, Urfa bir kısım Adana Mersin, bu iller sosyal yapı değişikliğinden en çok etkilenen illerimizdir. Biz bir an önce bu illerde etkilenmeyi minimize etmemiz gerekmektedir,” ifadelerine yer verdi.
SURİYELİ VATANDAŞLARIN KAHRAMANMARAŞ TİCARETİNE ETKİSİ
Suriyeli vatandaşların Kahramanmaraş ticaretine ve sanayisine etkisini değerlendiren, Bayazıt, “İlk etapta piyasayı canlandırdılar. Çünkü bu insanlar oradan buraya birikintileri ile geldiler. Bu birikintiler şehirde dolaşan canlı parayı artırdı. Bu dolaşan canlı para her kesimde farklı etki gösterdi. Bu canlı para özellikle alt seviyede asgari ücretlinin veya az üzerinde çalışan kendi vatandaşımıza ciddi manada etkisi oldu. Bu etki 150, 200 liraya kirada oturan Kahramanmaraşlı vatandaşların aynı evde 400 lira 500 lira gibi rakamları oturmasını sağladı. Gerekli adımlar evvelinde atılmalıydı. Sadece Suriyeli vatandaşlar değil, kendi vatandaşlarımızda mağdur oluyor.”
SURİYELİ VATANDAŞLARIN KAHRAMANMARAŞ SANAYİSİNE ETKİSİ
Suriyeli vatandaşların Kahramanmaraş sanayisine etkisini de değerlendiren Bayazıt, “Büyük sanayi değil ama ufak sanayi sitesinde dar gelirli bir esnafımız yıllık 10 bin liraya otururken bugün 35,40 bin liraya iş yerini zor bulur oldu. Daha uygun bir işyeri aradığınızda bulamıyorsunuz. Şimdi sormak gerek, bu esnafın geliri üçe dörde mi katladı, tabi ’ki katlamadı. Sanayinin genişleme alanı olarak bilinen alanın % 10 luk kısmında çadır Kent kuruldu. Burada ciddi anlamda altyapı sıkıntıları var bundan 7,8 yıl evvel sanayi sitemiz eski yerinde iken bu kadar acili yet gerekmiyordu, ama şimdi acili yet gerekmektedir. Sanayide işyeri kiraları yüzde 300 arttı şimdi buradaki kira artışları esnafların iş yapabilme kabiliyetlerini de düşürdü.”
ÜLKE GENELİNDE EN ÇOK ETKİLENEN İL KAHRAMANMARAŞ
Ülke genelinde Suriyeli misafirlerin kabul edildiği illeri arasında en çok etkilenen il Kahramanmaraş, diyen Bayazıt. “Çevremizdeki illere baktığımızda Antep’e giden sıcak para ile Kahramanmaraş’a giren sıcak para arasında 20 kat fark var, fakat Gaziantep’te dükkân kiraları bu kadar uçmadı, ev kiraları bu kadar artmadı. Küçük sanayi Sitesi’nin genişlemesi için yapılan alanda altyapı kısmen yapılmış fakat sonra önüne engel çıkarmıştır. Bu engel en kısa zamanda aşılmalıdır. Küçük sanayi Sitesi’nin ihtiyacı olan iş yerleri biran önce yapılmalıdır. Bizim küçük ve orta ölçekli sanayicilerimiz bu alanlarda binalarını biran önce yapabilsinler işletmelerinin kurabilsinler ki’ kentimize katma değer sağlamaya başlasınlar. Kendi vatandaşımız ve Suriyeli vatandaşlara istihdam sağlasınlar,” dedi.
BİR BİRİMİZDEN KARŞILIKLI OLARAK İSTİFADE ETMELİYİZ
Kahramanmaraşlı sanayici olarak bizler bardağın dolu yanından bakıyoruz, bir birimizden karşılıklı istifade etmeliyiz diyen Bayazıt, “İşin pozitif olan yönü ise Allah bize İşbilen 30.40.50 yaşlarında işçiler gönderdi. Biz bu insanlardan karşılıklı olarak istifade etmeliyiz. Bu insanlar burada çalışıp bir istikrar görmeli, bir gelecek görmeliler. Sanayimiz ve esnafımız Suriyeli kardeşlerimizle hep birlikte çalışmalı ki toplumda bir birlik ve beraberlik olsun, ayrışma olmasın, bütünleşme olsun. Bu bütünleşmenin de yolu biraz da kanuni altyapıyı sağlayarak olmalıdır.
HER ŞEHİR KENDİ PROPLEMİNİ KENDİSİ ÇÖZMELİDİR
Her şehir Suriyeli mültecilerle ilgili olan problemleri ve sıkıntıları kendi içerisindeki yapıya göre çözmelidir, diyen Bayazıt. “Birlik ve beraberliği kurgulayamayız. Tabi bunların yanında bir de çadır kent olarak yerleştirilen mülteci kardeşlerimizin bulunduğu iller arasında da sosyal kültürel farklılıklar söz konusu, şimdi Kahramanmaraş’taki kendi vatandaşımız iş bulma ile alakalı herhangi bir sıkıntı yaşamazken iş beğenmeme gibi durumlar söz konusu iken, bugün Antakya’daki kardeşim iş bulamıyor. Bu sefer kurguyu kendi içinde çözmemiz gerekiyor. Yani şehirlerin mevcut ihtiyaçları baktığımızda bugün birbirinden farklı durumlar gerektiriyor. Biz bütün bu sıkıntıları tek bir havuz içerisinde çözmeye kalkarsak olmaz bu iş. Çünkü yapılarda birbirinden farklı, toplumlarda birbirinden farklı, yani Kahramanmaraş’ın yapısıyla, kültürüyle Antakya’nın yapısı ve kültürü de aynı değil. Bu yüzden bu problemleri tek bir havuz içerisinde çözmemiz söz konusu olmamalıdır. Yani her şehir Suriyeli mültecilerle ilgili olan konulardaki problemleri ve sıkıntıları kendi içerisinde çözmelidir. Bunun için kanuni altyapı şarttır. Şimdi biz Kahramanmaraş olarak işçiye ciddi anlamda ihtiyacımız var, biz işçi alımına başladığımızda diğer çadır Kentlerden de Kahramanmaraş’a Suriyeli kardeşim göç etmemeli, gelmemelidir. Yoksa bu duruma bizim toplumumuz ve iş sahamız hazır, yeter ki yasal altyapı olsun, problemler iller nezdinde çözülsün.”
MÜTEŞEBBİS ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIR
Kahramanmaraş'ın bir işçi şehri olduğunu ifade eden, Bayazıt, kentte yaşayan vatandaşların büyük bir oranının asgari ücret ve biraz üzerinde gelire sahip olan vatandaşlardan oluştuğunu ifade etti. Beyazıt “Suriye'de çıkan savaş neticesinde Suriyeli kardeşlerimizi ağırlanması neticesinde, hazırlıksız yakalandığımız konut ve alt yapı sıkıntısında müteşebbisler olarak taşın altına elimizi koymaya hazırız. Kahramanmaraşlı işçi kardeşim 150 liraya 200 liraya oturduğu kiralık evde bugün 400 lira 500 lira oturuyor. Kısa vadede Kahramanmaraşlı işçi kardeşlerimin bu sıkıntıların giderilmesi için çözüm bellidir. Ya özel sektör toplu konut yapacak veyahut devlet burada toplu konut üretecek, bunun tek çözümü budur. Mevcut bu sıkıntıların çözümü olarak kentsel dönüşüm projeleri kısmen de olsa çözüm oluyordu. Kahramanmaraş’ta da başarıyla yapılmaya başlamıştı çokta güzel gidiyordu. Fakat mahkeme kararıyla kentsel dönüşüm projeleri şu anda durduruldu.”
MÜTEŞEBBİS SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN DEVLETEN DESTEK BEKLİYOR
Kahramanmaraş'taki müteşebbislerin kendi işçilerine konuk yapabilmeleri adana hükümete düşen görevleri değerlendiren Bayazıt, “Onun için gerekli olan iki şey var, birincisi devlet bize arazi üretmeli ve uygun koşullarda arazi temini sağlamalı, diğer konu ise uygun şekilde ulaşabileceğimiz finansman konusudur. Uygun koşullarda ulaşılabilir finansman olmasıdır. İfade etmiş olduğum 2 husus müteşebbise sağlanırsa bu konutlar kolaylıkla yapılabilir. Kahramanmaraş’ta sonuçta bir sorumuz var, Suriyeli kardeşlerimiz geldi arz oluştu, bu bir arz talep meselesidir, devletten talep edilebilir bu. Altyapımızın büyütülmesi gerekiyor bu net. Bu sıkıntıları gidermek adına toplumun tüm kesimi elini taşın altına koymalı. Kahramanmaraş’ta işçisine konut yapmak isteyen müteşebbislerimizin bir kısmı sadece bize uygun koşullarda arazi gösterisin işçimizin konutunu yapalım dediklerini, gayret ve çaba içerisinde olduklarını biliyoruz.” İfadelerine yer verdiler.