Kahramanmaraş Tabip Odası İle Kahramanmaraş Valiliğini Karşı Karşıya getiren o açıklama
Kahramanmaraş Tabip Odası olarak her zaman hukukun üstünlüğüne, insan haklarının kutsal olduğuna inanmaktayız.
Kahramanmaraş İl İnsan Hakları Kurulunda görev almaktayız.
İnsan hakları kurulları, insan hakları ile ilgili her türlü sorunu gündeme alma, bunları araştırma, değerlendirme ve izleme yetkisine sahiptir
İnsan Hakları Kurulları, hak ihlalleri iddialarına ilişkin başvuruları inceleyip karara bağlamakla görevlidir.
İnsan Hakları Kurulları Kolluk kuvvetleri hakkındaki hak ihlallerini inceleyecek ve karara bağlayacak bir yapı olması sebebiyle, iç güvenlik sektörünün sivil gözetiminin geliştirilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir.
İdari ve yargı makamlarının yanında, İnsan hakları kurulların da kolluk kuvvetleri üzerinde sivil gözetim yetkisi bulunmaktadır.
İnsan Hakları Kurulları, Paris Prensipleri uyarınca çoğulcu bir anlayışla oluşturulduğundan geniş bir üye yelpazesine sahiptir. Kamu kurumları, siyasi partiler, yerel yönetimler, medya, meslek odaları ve sivil toplum temsilcilerinin bir araya geldiği platformlardır.
Mevzuatça verilen bu sorumluluk ve yetkiye rağmen Kahramanmaraş Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu’nun çalışmasını fiili olarak engellemektedir.
İlimizde 29 Ağustos 2013 tarihinde yaşanan bir olay dolayısı ile iki vatandaşımız İl İnsan Hakları Kuruluna 3 Eylül 2013 tarihinde başvuru yapmıştır.
Mevzuata göre İnsan hakları masalarına gelen her başvuru kurul tarafından görüşülmeli ve ne tür işlem yapılacağına kurul tarafından karar verilmelidir.
İnsan Hakları kurulları idari hiyerarşiye tabi olmayan bağımsız birimlerdir. Buna rağmen Kahramanmaraş Valiliği, kurul üyelerine bilgi ve haber vermeden, herhangi bir toplantı yapmadan 6 Eylül 2013 tarihinde vatandaşlara “… Anayasanın 138. Maddesi gereği yargı yetkisine müdahale anlamını taşıyacak bir sonuca yol açacağı değerlendirildiğinden dilekçeniz İl İnsan Hakları Kurulunda görüşülememiştir. İdari ve adli soruşturmanın sonucunun beklenilmesini rica ederim.” Şeklinde cevap verilmiştir.
Ne acıdır ki Anayasaca koruma altına alınmış en temel hak olan insan haklarının ihlalinin araştırılması, Anayasa bahane edilerek kurul gündeminden kaçırılmıştır.
Aynı vatandaşların, Valiliğe insan hakları kuruluna mevzuatını hatırlatan 2. Başvurusu üzerine Kahramanmaraş İl İnsan Hakları Kurulu Vali Yardımcısı Bayram ÖZ başkanlığında toplanmıştır.
Vatandaşların verdiği dilekçesi görüşülmüştür. Tabip Odası temsilcisi ve diğer Kurul Üyeleri olayın bir komisyon kurularak incelenmesini istemiştir. Kurul Başkanı kurulmasına izin (!). Araştırma için Komisyon kurulmasının oylanması isteği de kurul başkanı Vali Yardımcısı tarafından engellenmiştir.
Kurul başkanı İl insan Hakları Kurulunun bir yetkisi olmadığını söyleyerek toplantıyı Devlet teamüllerine uymayan bir şekilde kapatmıştır.
Kahramanmaraş Tabip Odası olarak İnsan Hakları kurulunun işlevsiz bırakılmasını kınıyoruz. Demokrasiye, İnsan Haklarına saygılı tüm sivil toplum kuruluşlarına ve vatandaşlarımıza bu durumu kınamaları için çağrıda bulunuyoruz.
Türkiye Büyük Millet Meclisi insan hakları komisyonuna durumu araştırmaları için çağrıda bulunuyoruz.
İl İnsan Hakları kurulunun çalışmalarını engelleyenler hakkında işlem yapılması için İçişleri Bakanlığını, Türkiye İnsan Hakları Kurumuna, cumhuriyet savcılarını göreve davet ediyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyururuz.