Türkiye’de “Tarımsal Yüksek Öğretime Başlanılmasının 170. Yıl Dönümü” Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı ve Kahramanmaraş Ziraat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen programla kutlandı.
Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törenin açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Ziraat Mühendisliği eğitiminin ve mesleğinin önemine vurgu yaparak, 170 yıldır kutlanan tarımsal öğretiminbu topraklarda bin yılı aşkın bir devlet varlığı ve gücünün göstergesi olduğunu ifade etti. Tarım ve eğitimin stratejik öneme sahip iki alan olduğunu belirten Güvençer, “Hedefleri çok büyük olan Türk Devleti’nin ve Türk milletinin bir ferdi olarak bizler, bu alanlarda tüm gerekenleri ihmal etmeksizin yerine getirmeliyiz.” şeklinde konuştu.
Törende konuşan KSÜ Rektörü Prof.Dr. Durmuş Deveci, tarım ülkesi olarak son yıllarda Türkiye’de çok büyük gelişmelerin sağlandığını belirtti. Bunun daha da gelişmesi için akademisyenlere büyük görev düştüğünü kaydeden Rektör Deveci, “Tarımsal Yüksek Öğretimin 170. yılını kutluyor, başarılar diliyorum.” dedi.
Programın onur konuğu, Kastamonu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen,“Tarım, İnsan ve Eğitim” konulu konuşmasında tarımsal öğretimin önemine değinerek diğer mesleklerin de tarımdan türediğini söyledi. Tarımsal öğretimin teknoloji ve bilimle doğru orantılı olarak geliştiğini belirten Şen, tarımsal ürünlerin üretimi ve insan sağlığı üzerindeki etkileri bakımından iyi yetişmiş Ziraat Mühendislerine ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Programda, Tarımsal eğitimin tarihçesi hakkında bilgi veren Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kaygısız, Ziraat Fakültesi ile ilgili bir tanıtım sunumu yaptı. Ziraat Mühendisliği mesleğinin gelecekte tercih edilen bir meslek olacağını söyleyen Kaygısız, 170 yıl boyunca tarım eğitim-öğretiminde emeği geçenlere ve katılımlarından dolayı konuklarına teşekkür etti.
Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Mehmet Geyik ise 170 yıl önce başlayan tarımsal eğitim-öğretim faaliyetlerinin bugün birçok ilde Ziraat Fakültelerinde devam ettiğini belirtti. Geyik “Tarımsal öğretim, üretim-istihdam arasında dengeyi gözeten, gençlere umutla bakabilecekleri bir ortam yaratan, teknolojik değişimlere uyum sağlayabilen, eleştirel ve analitik yorumlamayı öğrencilere aktararak, onların sorumlu birer yurttaş haline gelmelerine katkıda bulunmalıdır. Bu vesile ile tarım öğretimine emeği geçen tüm hocalarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.” şeklinde konuştu.
Program, öğretim üyelerine plaket takdimi ve akademik yükselme kaydeden öğretim üyelerine binişlerinin giydirilmesi ile sona erdi.