Tekke’ye ilk kazma vuruluyor

Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Manşet” gazetesinin 10 Kasım 2016 tarihli Perşembe günkü sayısı “Tekke’ye ilk kazma vuruluyor” manşetiyle çıktı.

Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Manşet” gazetesinin 10 Kasım 2016 tarihli Perşembe günkü sayısı “Tekke’ye ilk kazma vuruluyor” manşetiyle çıktı.

İşte haberin ayrıntıları;

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, göreve geldiği günden bu yana yaptığı yenilikler ile şehri daha yaşanılabilir hale getiriyor. Adeta şantiye alanına dönen kentin tarihi yapısını bozmadan siluetini değiştirmeyi hedefliyor. Göreve geldiği günden itibaren seçim çalışmalarında verdiği vaatleri yerine getirmeye çalışan Başkan Erkoç, şu ana kadar Hobi Bahçesi, Sümbüllü Yolu, Menzelet Mesire Alanı, Aksu Köprüsü, Ulu Cami Tünel Kavşak gibi projeleri tamamlarken 7 Güzel Adam Edebiyat Müzesi, 15 Temmuz Millet Bahçesi, Atıksu Arıtma Tesisi, Demirciler Çarşısı Restorasyonu, Ağcalı Rekreasyon alanında da çalışmalar devam ediyor. Başkan Erkoç’un prıjeleri arasında yer alan ve Kahramanmaraş halkının büyük merakla beklediği yapay plaj, teleferik projesi ve Tekke Mahallesi’nde ki kentsel dönüşümde de çalışmalar önümüzde ki aylarda başlayacak. Kahramanmaraş’a olan aşkını hizmet olarak aktaran Başkan Erkoç, göreve geldiği günden bu yana kent için gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği projeleri Manşet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mahmut Beyaz’a anlattı. Devam eden ve planlanan projeler hakkında Yazı İşleri Müdürümüz Beyaz’ın sorularını cevaplayan Başkan Erkoç, şunları anlattı. Kahramanmaraş halkının merakla beklediği Tekke Mahallesi’nde ‘Kentsel Dönüşüm’ ne zaman başlıyor? Tekke ile ilgili durum tespiti yaptık. Hem maddi hem de sosyolojik manevi olarak oradaki tespitler ve evlerin durumları, arsaların durumu, binaların bileşenleri durumlarını geçtik. Gerekli planlamaları yaptık şu anda da kentsel dönüşüm aşamasındayız. Yeni rezerve alanları oluşturduk. Rezerve alanlarında oluşturacağımız kaynaklarla Tekke’yi dönüştüreceğiz. 2017 yılında kentsel tasarımlarla birlikte vatandaşlarımızla el sıkışacağız. Tekke, Yusuflar Mahallesi dönüşümünde bizim kadarda vatandaşlarımızla hevesli görünüyor. Tekke’nin dönüşmesinde vatandaşlarımızla fikir birliğine vararak tüm bunları yapacağız aynı zamanda Kahramanmaraş açısından da çok önemli bir durum. Dönüşüm kapsamına kaç ev giriyor? Tekke Mahallesinde ki dönüşümü parça parça yapacağız. 300 dönümlük bir alanda Yusuflar Mahallesi, çok geniş bir alanı içeren Dumlupınar mahallesi var ama biz şu anda 300 dönümlük bir alanı dönüştüreceğiz. Tekke’de ki yapılanma çok farklıdır. İç içe yapılmış birimler bulunuyor. Birkaç bina tek olarak kabul ediliyor ve oradaki durumlar oldukça karışıktır. Şu an ise Yusuflar Mahallesi’nde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. 2017 yılında da kazmayı vuracağız.

‘TİCARİ BİR AMACIMIZ YOK’

 Binaların yapısı nasıl olacak? Tekke şehrin tarihi mekânlarının karşısı olduğu için yüksek katlı binalar yapmayı düşünmüyoruz. Biz orayı rant amaçlı dönüştürmek değil bizim amacımız orayı hurda binalardan kurtarmaktır. Hem vatandaşlarımız toplu bir alanda yaşasın hem de şehrin silüetini korumaktır. Bizim oradan bir kar beklentimiz yok ve biz orayı ticari amaçlı yapmıyoruz. Yusuflar Mahallesi’nde ki kentsel dönüşümü biz kar amaçlı yapmıyoruz. Amacımız vatandaşımızın sağlığını tehdit eden konutları daha sağlıklı hale getirmeyi hedefliyoruz. Kayak Merkezinin durumu nedir? Kayak merkezini ihale ediyoruz. 2 bin 500 dönüm alanın tahsisi vardı. Proje ihalesini de bitirdik şimdi ise inşaat ihalesine çıktık. Oradaki yolların düzenlenmesi ile ilgilide çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah kayak merkezini de çok hızlı bir şekilde inşa edeceğiz. Kente yapılması planlanan teleferiğin durumu nedir? Teleferikle ilgili de tahsisler ve diğer işlemler yapılıyor önümüzde ki günlerde ise ihalesini yapacağız. Büyük projelerimizi 2017’de büyük bir aşamasını yapmış 2018’in başında ise tamamlamış olacağız. Telefirik Projesi Hattı belirlenmiştir. Kale yanı otoparktan seyir terası arasında yapılacak olan proje tamamlanmıştır. Yapım İhalesine hazırlanılmaktadır. Telefirik Projemizin tamamlanması şehrimizin turizmin kalkınması ve gelişimine çok büyük katkı sağlayacaktır. Yapay Plaj Projesi şehre neler kazandıracak ve ne zaman hayata geçecek? Onikişubat ilçesinde gerçekleştirilecek olan Yapay Plaj-Park Projesi yaklaşık 75 bin 595 metrekare arsa alanına sahip. Ceyhan nehri kıyısında yer alan Yapay Plaj-Park Alanı Kent Merkezine Kayseri – Ankara yönünde 12 kilometre uzaklıkta olup kentin gereksinimi olan yeşilin ve su öğesini bir arada bulunduracak. İnsan ölçeğine görsel ve fiziksel olarak duyarlı, açık ve kapalı mekânlardan oluşan şehrin sosyo kültürel yapısına uygun çok aktiviteli bir merkez oluşturulması amaçlanıyor. Kahramanmaraş’ın  gelecek vizyonu için, mekansal, kültürel, sanatsal,sportif,ekolojik değerlerin nitelikli bir şekilde geliştirilmesi, işlevsel, sürdürülebilir, yenilikçi, ekonomik çözümleri içeren;özgün kimlikli mekanlar oluşturularak alanın kentle bütünleştirilmesi bağlamında kent yaşamına kazandırılması amaçlarına yöneliktir. Yapay Plaj Alanıyla özellikle yaz aylarında denize gidemeyen kent halkının deniz keyfini yaşamalarına olanak sağlanacak, bay ve bayan plajlarıyla halkımıza hizmet verecektir. Yapay Gölette kano/kürek keyfi, kayıklarla gezme ve balık tutma vb. gibi çeşitli aktiviteler sağlanacaktır. Plaj haricinde parkta bir çok çocuk oyun gurubu,açık amfi, yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, restoran ve cafeler, kayıkhane, teras ve piknik alanları, spor salonu, voleybol, basketbol, mini golf vb. açık spor alanları, kaykay/paten pisti,  kitap okuma ve çalışma salonları, yönetim, revir ve mescit binaları yer alacak. Yapay plaj ile ilgili de ihaleye çıktık. Sadece tahsis ve planlamalar kaldı. Projenin yapımı uzun zamanımızı aldı.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri