TES-İŞ tarafından ak parti binası önünde gerçekleştirilen, torba yasasını protesto etmek amacıyla toplanan sendika üyeleri, bu tasarısının tüm çalışanları hak kaybına uğratacağını belirtti.
Torba yasası olarak adlandırılan, kamu alacaklılarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun tasarısının tüm işçiler için kayıp olarak ele alan Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası Başkanı Lütfi Ergin, “çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından hazırlanmış ve TÜRK-İŞ’in ve diğer sosyal tarafların görüşüne başvurulmadan 29 Kasım 2010 tarihinde Meclis'e sunulmuştur. Sosyal Diyalog, ciddi bir iştir. Bir yandan sosyal diyalog deyip, diğer yandan dostlar alışverişte görsün hesabı ile işine geldiğinde bunu uygulayıp, işine geldiğinde uygulamamak kabul edilebilir bir durum değildir.” dedi. Tasarı ile ilgili yaşanan sıkıntıları meclise gönderemediklerini belirten Ergin, şu aktarımlarda bulundu:
“Tasarı ile ilgili çekinceler Başbakanlık, ilgili bakanlıklar ve meclis komisyonlarına iletilmiş, çekinceler kamuoyu ile de paylaşılmıştır. Bizler çekincelerimizin Meclis Komisyonlarında giderileceğini beklerken, maalesef bu da gerçekleşmemiştir. Meclis komisyonlarında sadece il özel idarelerinde çalışan işçilerin Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatlarına gönderilmesi hükmü çıkarılmış, bu işçilerin Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilmesi hükme bağlanmış, ancak bunun dışındaki tüm sakıncalı hükümler varlığını korumuştur.”
Hükümetin işçilerin işsizlik sigortalarına el uzattığını belirten Ergin, bu tasarıyla işsizlik sigortası fonunun bir önceki yıl gelirlerinin % 30’una istihdamı artırmak gerekçesiyle el koyduğunu belirtti.
Ergin, torba yasasına ilişkin itirazlarını ise şu şekilde sıraladı:
“Hükümet, işverenlerin isteğini kabul ederek genel ekonomik kriz dışında sektörel ve bölgesel krizlerde de kısa çalışma ödeneğinin işsizlik Sigortası Fonu'ndan ödenmesini hükme bağlamaktadır. Buna karşın kısmi çalışanların işsizlik sigortasından yararlanmaları, çalışmadıkları sürelere ilişkin primlerini ödeme koşuluna bağlanmakta, ayrıca kısmi süreli çalışan işçilerin bir kısmının eşitlik ilkesine aykırı olarak primlerini kendileri ödemek koşuluyla sosyal güvenlik haklarından yararlanmaları öngörülmektedir. 31.12.2015 tarihine kadar özel sektör işverenlerinin işe aldığı yeni işçilerin işveren sigorta primlerinin işsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanması öngörülmektedir.”
Hükümetin işverenlerin maliyetlerini düşürmek için esnek çalışma düzensizliğini genişlettiğini ifade eden Ergin, evden çalışma, uzaktan çalışma gibi kavramların İş Kanununa yerleştirilmekte olduğunu belirtti. Bir yandan esneklik ve güvensizliğin genişletildiğinin altını çizen Sendika Başkanı, diğer yandan da 16 yaşından küçük olan işçilere uygulanan düşük asgari ücretin, 25 yaşın altındaki işçilere uygulanmasının hazırlığının yapıldığını söyledi. Elif Çayır