Meclis'i karıştıran Suriye tezkeresi onay aldı. Yapılan oylama sonucunda tezkere AK Parti ve MHP'nin oylarıyla kabul edildi.
KABUL OYU....................320
RED OYU........................129
AK Parti ile MHP'nin oylamada 40 fire verdiği tahmin ediliyor. İki partinin toplamda 377 vekili bulunuyor.
BAŞBAKAN DİNLEMEDİ ÇEKTİ GİTTİ
Suriye tezkeresi görüşmeleri Meclis'i bir hayli gerdi. Öyle ki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet adına konuşmacılar kürsüye gelince Meclis salonunu terketti.
Buna CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da aynı şekilde karşılık verdi.
Tezkere oylamasında CHP "bu savaş tezkeresi" diyerek red oyu verdi. BDP'de tezkereye hayır oyu vereceğini ilan etmişti. 2.5 saatlik kapalı oturumun ardından tezkere geçti.
AK Parti tezkereyi "savaş olarak değil hükümetin eline güçlendirmek" olarak lanse ederek MHP'nin desteğini aldı.
BU SAVAŞ TEZKERESİ DEĞİL
Tezkere oylamasının ardından kameralar önüne çıkan Beşir Atalay, "bu savaş tezkeresi değildir" vurgusu yapmak zorunda kaldı.
Atalay'ın sözleri şöyle;
"Bu tezkere bir savaş tezkeresi değil. Bu Türkiye'nin menfaatlerini kullanma, ilerde ihtiyaç olursa değerlendirmek üzere elimizde olacak. Bunun caydırıcılık özelliği vardır. Türkiye'nin bu konularda hakkını hukukunu korumasıdır. Tezkereyi öyle görmek lazım. "
TAMPON BÖLGE İÇİN ZEMİN Mİ HAZIRLIYOR?
Bu tezkerenin tampon bölgeye hazırlık olarak yorumlandı. Ancak diplomasi uzmanları tezkereyle böyle bir girişim yapılacağı iddiasına ihtimal vermiyor.
Zira tampon bölgenin zor kullanılarak oluşturulabileceğini vurguluyor. Böyle bir durumda ise Rusya'nın devreye gireceği söyleniyor.
TEZKEREDE NE VARDI?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan tezkere şöyleydi;
''Suriye'de devam etmekte olan krizin bölgesel istikrar ve güvenliğe olduğu kadar, ulusal güvenliğimize menfi etkisi giderek artan şekilde görülmektedir.
Suriye Arap Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerince yürütülen askeri harekatlar kapsamında, 20 Eylül 2012 tarihinden itibaren ülkemiz topraklarına da saldırgan eylemler yönelmiş ve müteaddit uyarılarımıza ve diplomatik girişimlerimize rağmen bu eylemler devam etmiştir. Ülkemiz topraklarına yönelik söz konusu saldırgan eylemler silahlı saldın eşiğindedir.
Bu durum, ulusal güvenliğimize ciddi tehdit ve riskler oluşturan bir aşamaya ulaşmıştır. Bu itibarla, ülkemize yönelebilecek ilave risk ve tehditlere karşı zamanında ve süratle hareket etmek ve gerekli tedbirleri almak ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu çerçevede, hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi ile bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için bir yıl süreyle izin verilmesini Anayasanın 92. maddesi uyarınca arz ederim.''