Tüm Aşçılar Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve Aşçılar Derneği Başkanı Fikret Özdemir, Türk aşçılarının dünyanın her tarafından talep gördüğünü söyledi.
Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk aşçılarının dünyanın her yerinde çalışabilecek ve ülkesini yetenekleriyle tanıtabilecek güce kavuştuğunu ifade etti.
Son yıllarda Türkiye'nin turizmde, özellikle otelcilik ve aşçılık sektöründe çağ atladığını dile getiren Özdemir, turistlerin Türk aşçıların yaptığı yemeklerden memnun kalmasının, mutfağın dünyaya tanıtımını sağladığını vurguladı.
Türk mutfağının Osmanlı'dan aldığı güçle önemli bir kültürü yaşattığını, farklı kültürlerden aldığı örneklerle de dünyanın ilk 3 mutfağı arasına girdiğini ifade eden Özdemir, dünyanın bir çok yerinde Türk aşçılarının arandığını anlatarak, şöyle devam etti:
''Avrupa'nın göbeğinde bile Türk aşçısı aranır hale geldi. Biz bunları görüyoruz ve yaşıyoruz. Birçok aşçı arkadaşımız dünyanın sayılı otellerinde ve turistik tesislerinde maharetlerini gösteriyor. Aşçılarımız bulundukları ülkelerde de boş durmuyor ve o ülkenin insanlarına Türk aşçılığı ve geleneksel aşçılık konusunda eğitim veriyor. Türkiye'yi dünyanın her tarafında en iyi şekilde temsil ediyorlar. Türk aşçısı dünyanın vazgeçilmezi haline geldi.''
Türkiye'nin her yerinden aşçı yetişiyor
Osmanlı'dan bu yana Mengenli ustaların aşçılık açısından çok önemli görevler üstlendiğini dile getiren Özdemir, artık Türkiye'nin her yerinden Kahramanmaraş, Gaziantep, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi illerden de çok iyi aşçılar yetiştiğini, kendisinin de Kahramanmaraşlı olduğunu ifade etti.
Son zamanlarda kadın aşçıların da kendini göstermeye başladığını belirten Özdemir, ''Avrupa'daki gibi Türkiye'nin birçok yerinde önemli mekanlarda bir bayan aşçı bulabiliyoruz'' diye konuştu.
Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Ekol ise kadınların aşçılık mesleğine daha çok ilgi göstermesini arzu ettiklerini kaydetti.
''Kültürümüzün devamı kızlarımızla olacağı için mutfakta erkek egemenliği yavaş yavaş bitiyor'' diyen Ekol, mutfağa ''kadın eli''nin değmesiyle hem sunumda hem de görsellikte çok güzel sonuçlar alındığını dile getirdi.
Ekol, sektör temsilcilerine kadın aşçılara daha çok önem vermeleri çağrısında bulunarak, ''Annelerimizden öğrendiğimiz kültürü kendi mutfağımıza katmak için destek bekliyoruz'' dedi.