Türkiye'nin İlk 'Buz Duvarı' Geliyor

Elbistan Dağcılık Kulübü'nce hazırlanan projeyle, Türkiye'nin ilk ''buz duvarı''nın oluşturulması için çalışma başlatıldı.

     Elbistan Dağcılık Kulübü'nce hazırlanan projeyle, Türkiye'nin ilk ''buz duvarı''nın oluşturulması için çalışma başlatıldı.

      Dağcılar, Türkiye'de çok az sayıda doğal şelalede, kış aylarında gerçekleştirilen buz duvarı tırmanışına büyük ilgi gösteriyor. Doğal şelale bulmada sıkıntı yaşayan dağcıları sevindiren haber, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinden geldi.

      Türkiye ve dünyadaki önemli zirvelere çıkan profesyonel dağcı olan ve aynı zamanda Elbistan Dağcılık Kulübü'nün başkanlığını da yürüten Hakan Coşkun, ilçeye 10 kilometre mesafedeki kayaya, buz duvarı oluşturulması için proje hazırladı.

      Proje üzerinde yaklaşık iki yıldır çalıştığını söyleyen Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Elbistan Taşburun köyü mevkisinde bulunan güvercin kayasının üzerine kaynak suyunun doğal yollarla taşınarak, mevcut akan suyla birlikte kayanın buzdan bir duvar haline getirilmesini istediklerini ifade etti.

      Projenin teknik olarak Türkiye geneli ve komşu ülkeler bazında tek olduğunu savunan Hakan Coşkun, buz duvarının oluşturulması durumunda, bölgenin yapılacak tanıtımla kendi alanında ciddi bir cazibe merkezi olacağına inandığını belirtti.

      Buz duvarının 40 metre yüksekliğinde ve 80 metre genişliğinde olacağını anlatan Coşkun, şunları söyledi:

      ''Dünyada bu spora olan ilgi her geçen gün artıyor. Ülkemizde yüzlerce profesyonel dağcı, her yıl yurt dışına giderek bu sporu yapıyor. Bazı ülkelerde doğal şelaleler kullanılırken, bazı ülkeler de yapay buz duvarları oluşturuyor. Ülkemizde donmuş şelale bulmak çok zor. Zaman zaman Karadeniz, Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu'da az da olsa donmuş şelale ile karşılaşabiliyoruz. Buradaki amacımız, yapay oluşturacağımız buz duvarı ile en az 4 ay bu sporun yapılabilmesini sağlamak.''

     -2 yılda 30 bin insan-

     Projenin profesyonel bir şekilde sevk ve idare edilmesi halinde ortaya mükemmel bir sonucun çıkacağını öne süren Hakan Coşkun, ''Türkiye'nin ilk ve tek buz duvarı olacak. İsrail, Yunanistan, Bulgaristan, İran, Suriye, Azerbaycan gibi komşu ülkelerde böyle bir buz duvarı mevcut değil. Dolayısıyla 'buzlar ülkesi Kahramanmaraş'a kuruluyor' diyebiliriz. Gerçekten hayal değil, sadece iki yıl sonra buz duvarında fotoğraf çektirmek için gelen insan sayısı yılda 30 bin olacak'' diye konuştu.

      Coşkun, buz duvarının Türkiye Dağcılık Federasyonu ile eş güdümlü çalışılarak, Türkiye geneli ve uluslararası bazda speed tırmanış ve teknik tırmanış şampiyonalarının düzenlenebilmesi için alternatifsiz alan olacağına vurgu yaptı.

      Hakan Coşkun, yapılacak ulusal ve uluslararası outdoor spor ve turizm fuarlarında açılacak stantlarla duvarın tanıtımı yapılarak, bölgeye yurt içi ve yurt dışı tur organizasyonlarıyla insanları getirilebilecek imkana sahip olduğunu dile getirdi.

      Buz duvarı yapılacak bölgenin bin 500 metre yüksekliğinde olduğunu ve son 30 yılın hava raporlarını derlediklerini aktaran Coşkun, elde edilen sonuçlarla, bölgeye buz duvarı yapılmasının uygun olduğunu gördüklerini söyledi.

     -İlk buz tırmanma yarışı-

     Temeli dağcılığa dayanan ilk buz tırmanma yarışı, 1912 yılında, Brenva buzulu üzerindeki Courmayeur'de düzenlendi. Buz tırmanışının temel tekniğini ortaya çıkaran İngiliz dağcı Oscar Eckenstein, 1908'de, dağcı botuna eklenmek üzere kramponu tasarladı. 1960'larda Fransız dağcı Yvon Chouinard'ın buz kazmasını tasarlaması da bu spor dalı adına bir dönüm noktasıydı. Sovyetler Birliği'nde 1970'lerde her yıl buz tırmanma yarışları yapılırdı. Avrupa'daki yarışmaların merkezi ise Fransa'daki kayak merkezi Courchevel'di. En usta tırmanıcılar her yıl buradaki 40 metrelik yapay buz kulesinde bir araya gelirdi. 1999'da dört ayak üzerinden düzenlenmeye başlanan turnuva, ertesi yıl Dünya Kupası şekline dönüştü.

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri