Üniversiteli genç kurşun geçirmez yelek icat etti

Kahramanmaraş Sütçü imam Üniversitesi (KSÜ) öğrencisi Muhammed Savrun, "Balistik Jel Takviyeli Kurşungeçirmez Yelek" projesiyle TÜBİTAK tarafından düzenlenen...

Kahramanmaraş Sütçü imam Üniversitesi (KSÜ) öğrencisi Muhammed Savrun, "Balistik Jel Takviyeli Kurşungeçirmez Yelek" projesiyle TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmada 3. oldu

KSÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Muhammed Savrun, öğretim üyeleri Doç. Dr. Ahmet Kaya ve Yrd. Doç. Dr. Beril Özçelik'in danışmanlığında hazırladığı "Balistik Jel Takviyeli Kurşungeçirmez Yelek" projesiyle TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 2238-Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması'nın teknoloji kategorisinde ilk 3'e girdi. Kevlar-dyneema (polietilen) malzemeleriyle hibrit olması ve balistik jel sayesinde daha ekonomik, daha koruyucu olma özelliğiyle emsallerinden farklı olan balistik kurşun geçirmez yelek, balistik testini alıp ürün ortaya çıktığında bin 500 lira gibi bir fiyata satılabilecek.

Proje hakkında bilgi veren KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, "Muhammed Savrun bir fikir geliştiriyor. Bu fikir de hocalarımızdan Doç. Dr. Ahmet Kaya ve Yrd. Doç. Dr. Beril Özçelik tarafından destekleniyor ve öğrencimiz TÜBİTAK'a başvuruyor. Kısa sürede yarışmalara katılıyor ve üçüncülük derecesi alıyor. Kendisi kurşun geçirmez yelek, tabi fikir nereden kaynaklanıyor? Yakın bir akrabası var Özel Harekatta. Tabi bir şey başından geçerse insanlar düşünmek zorunda kalıyor. Fikir oradan çıkıyor" dedi.

Muhammed Savrun ise, "Normal çelik yeleklerde kullanılan, Özel Harekatın kullandığı kevler malzemesini azaltıp yerine Amerikan Özel Kuvvetlerinin kullandığı dyneemayı kullanarak daha hibrit karışım ortaya çıkardık. Bir kurşun geldiği zaman insan vücuduna kurşun geçmiyor ama dışarıda bir basınç oluşturuyor. Bu basınç kaburgayı, iç organları zedeleyecek, kıracak kuvvettedir. Bu basıncı nasıl ortadan kaldırabiliriz? Normalde özel pedler var. Pedlerin yerine biz daha ucuza balistik jel olarak jelatin, sığır jelatininden jel yaptık. Bu, insan bedenini andıran kurşun geldiği zaman basıncı absorbe edebilecek kuvvettedir. Amacımız daha ucuza yenilikçi bir çelik yelek yapabilmekti. Böylece hem askeri alanda hem de avcılık atıcılıkla uğraşan insanların daha ucuza çelik yelek almasını sağlamak istedik. Şuan TÜBİTAK'a başvurduk, yarışmada 62 proje arasından üçüncü olduk. Biz prototip yaptık bir tane ama bunun özel olarak balistik testini almamız lazım. Bizim bundan sonraki amacımız bu prototipi geliştirip daha kapsamlı kullanılabilir bir çelik yelek yapabilmek desteklendiği sürece. Maliyeti, normal çelik yelekler zaten 2 bin 500 liradan başlıyor, biz bunu düşürerek bin 500 liraya mal edebiliyoruz" diye konuştu.

Savrun, projenin ekonomiye büyük katkısı olacağını ifade ederek, "Projenin tamamlanmasıyla hem dyneema ve kevler malzemelerinin kullanımı hem de koruma pedi yerine balistik jel kullanılmasıyla yaklaşık yüzde 40 civarında daha ucuz kurşungeçirmez yelek üretilecek. Bu yöntemle elde edilecek hibrit ürünler, miğfer, kalkan, çanta, bomba imha elbisesi, balistik koruyucu yelek ve avcı elbisesi gibi balistik koruma amaçlı birçok alanda kullanılabilecek" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri