Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları

“Kahramanmaraş’ta el sanatlarının gerilemesine ya da yok olmasına etki eden faktörleri saha çalışmaları ve bilimsel araştırmalarla ortaya çıkartacağız”

 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Elemanı Cavit Polat, “Kahramanmaraş’ta el sanatlarının gerilemesine ya da yok olmasına etki eden faktörleri saha çalışmaları ve bilimsel araştırmalarla ortaya çıkartacağız.” dedi. 

  Polat, TÜBİTAK tarafından desteklenen “Kahramanmaraş’ta kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarının canlandırılması” projesi kapsamında Halk Eğitim Merkezi’nde konferans verdi. Kentte bulunan 300 usta öğreticinin katıldığı konferansta konuşan Polat, Kahramanmaraş’taki bazı el sanatlarının kaybolma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Polat, şöyle konuştu:

  “Bir zamanlar Kahramanmaraş, dericiliğin, kuyumculuğun, oymacılığın, bakırcılığın, keçeciliğin tüm alanlarında faaliyetlerin sürdürüldüğü bir merkezdi. Zaman içerisinde Maraş el sanatlarında gözle görülür gerilemeler ve yok olmalar yaşanmıştır. Geleneksel özelikler taşıyan el sanatları fabrikasyon ürünlere dönüşmüştür. Buda dolaylı olarak bu sanatlara olumsuz etki etmiştir. Bu proje ile Kahramanmaraş’ta el sanatlarının gerilemesine yada yok olmasına etki eden faktörler saha çalışmaları ve bilimsel araştırmalarla tespit edilerek çıkan sonuçlar rapor halinde TUBİTAK’a sunulacaktır.”

  Sonuçların, valilik, belediye ve üniversite ile de paylaşılacağını belirten Polat, “Projeyle amaçlanan El sanatlarının gerilemesine ya da yok olmasına yönelik alınması gereken önlemler ve el sanatlarının kültürel miras olarak gelecek kuşaklara aktarılması konusunda gerekli tespitlerin yapılmasıdır. Proje ekibi olarak Kahramanmaraşlılardan beklentimiz ilk defa Kahramanmaraş’ta El sanatları alanında TUBİTAK’ın desteklediği bu projeye resmi kurum ve kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla bize destek verilmesidir.” diye konuştu.

  Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Prof. Dr. M. Sıtkı Bilgin’in başkanlığındaki heyetin projenin ilk 8 ayını başarıyla tamamladığını ifade eden Polat, bundan sonraki dönemde saha çalışmalarına hız verilerek, usta öğreticilere kaybolmaya yüz tutmuş el sanatları alanında alternatif ürünler anlatılacağını sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri