Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından alınan sağırlık testi cihazıyla Van kedileri testten geçirildi.
Toplum içerisinde dolaşan "Van kedileri duymuyor" tartışmalarına son noktayı koymak için girişimlerde bulunan YYÜ, aldığı sağırlık testi cihazı ile kedileri teste tabi tuttu. Test sonrası açıklamalarda bulunan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Türkiye'de ilk defa Van kedilerinin bilimsel anlamda sağırlık testinden geçirildiğini söyledi. Uzun zamandan beri "Van kedisi sağır mı?" anlamında ciddi tartışmaların yapıldığına dikkat çeken Battal, "Gerekli bütçeyi ayırdık ve cihazımızı aldık. Bununla ilgili denemeler yapıldı. Gayet güzel sonuçlar verdiğini arkadaşlarımız ifade ettiler. Şu anda seri kullanıma geçmiş bulunuyoruz. Toplumda yaygın olarak kanaat haline gelmiş olan "Van kedileri sağır, duymaz" düşüncesinin de yanlış olduğunu gördük" dedi.
YYÜ'de kedilerle ilgili test yaptırmak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu da ifade eden Battal, "Sadece kediler için değil, artık tüm hayvanları da bu testten geçirebileceğiz" ifadelerini kullandı.
VAN KEDİLERİNİN GEN HARİTASI ÇIKARILACAK
Sistemin Türkiye'de bir ilk olduğunu dile getiren Battal, "Bunu da üniversitemize kazandırdık. Bundan sonra kedilerimizle ilgili daha üst düzey çalışmalara doğru işi götüreceğiz. Bunun yanında gen haritasının çıkarılmasına ilişkin önemli çalışmalarımız da devam ediyor. Yakın gelecekte inşallah bununla ilgili de adımlar atacağız. Artık Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezimizde çıkan bütün kedilerin kulaklarının hangisi ne kadar duyuyor veyahut duymuyorsa "bu kedimiz duymuyor" diye rapor tutulacak" şeklinde konuştu.
"BU BİZİM İÇİN BİR İHTİYAÇTI"
Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya ise daha önce Van kedilerinin sağırlık testlerini geleneksel yöntemlerle yaptıklarını belirterek, bunun zaman zaman sıkıntılara neden olduğunu söyledi. Bu sistemin artık bir ihtiyaç olduğunu dile getiren Kaya, "Koruma altındaki ender bir ırkın bu konuda bilimsel bir altyapıya sahip olması gerekiyordu. Bu bizim için bir ihtiyaçtı. Gerçekten de bunu ortaya koymamız lazımdı. Bu konuda da daha önce yapılan herhangi bir çalışma yoktu. Dolayısıyla sağırlıkla ilgili söylenen bütün rakamlar tahmini rakamlardır. Bu cihazla da bu altyapıya kavuşmuş olduk. Dolayısıyla da kedideki sağırlığın ne boyutlarda olduğunu, hangi kulakta sağırlığın daha fazla olduğunu ve bütün Van kedilerinin ortalamalarının ne olduğunu ortaya koyacağız. Bu bilimsel araştırma sürecini, bu cihazımızla başlatmış bulunuyoruz. Bundan sonra burada doğan yavruları sağırlık testine tabi tutacağız" diye konuştu.
Bölgedeki diğer illere de sağırlık testi konusunda hizmet vereceklerini sözlerine ekleyen Kaya, "Bu da bölgemiz ve hayvanseverler açısından önemli bir gelişmedir. Dolayısıyla göz ile sağırlık ilişkisini ve Van kedilerinin sağırlığının hangi gözde ne kadar olduğunu ortaya koyacağız. Şu anda da 2 aylık bir Van kedisi yavrusunu incelemeye aldık. Bunun kulak testlerinde de sıfır desibele kadar duyduğunu tespit ettik" şeklinde konuştu.