Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği için açılan kapatma davası reddedildi. Böylece cemevlerinin ibadethane olduğu yargı kararı ile tescillenmiş oldu. Alınan kararın ardından Kahramanmaraş Alevi Kültür Derneği başkanı Ünal Ateş açıklamada bulundu.
Özellikle Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi karşısında,” aleviler Müslüman olup olmadıklarına karar versinler. Eğer Müslümanlarsa bir müslümanın ibadet yeri camidir” diye konuşan İlahiyatçı Bayraktar Bayraklı’nın sözlerini eleştiren Ateş, Müslüman olduklarının altını bir kez daha çizdi.
Kahramanmaraş Alevi Kültür Derneği Başkanı Ünal Ateş, cemevleri konusunun son dönemlerde çok revaçta olduğunu belirterek konu hakkında bilgi sahibi olmayanların yorum yapmalarından rahatsız olduklarını kaydetti.
BAYRAKLI’YA CEVAP!
Alevilik hakkında bilgisi olmadığı halde eleştiri yapanların olduğunu iddia eden ve bu söylemlere cevap veren Ateş: “Bizde müslümanız! Bilindiği üzere Müslümanlığın mezhepleri var. Mezhepler bile farklı farklı. Bizim ibadet şeklimiz da farklı. Bizim de dualarımız var, biz de Kuranı Kerim okuyoruz. İlahiyatçı sıfatı ile ekranlarda Aleviliğin ne olduğu bilmeyerek konuşanlar var. Bayraktar Bayraklı da bir ilahiyatçı ve şunu söylüyor: “ Kutsal kitabımızda ibadet edilen yerler mescid diye geçer secde edilen yerlerdir. Bir müslümanın ibadet yeri camilerdir. Onlar bir saz eşliğinde folklor yapıyor. ” Peki Bayraklı, bir Cem törenini görmüş müdür? Cem törenleri yalnızca semah değildir. Semah da Mevlevilerin semasına benzer aynı kökten gelir. Semah vardır secde de vardır. Allah’a bir yakarıştır cem töreni ibadettir. Allah aşkı ile döneriz. Ona böyle şükrederiz. Bu ibadetlere nasıl folklor yakıştırması yapılır? Ayrıca Kadiriler de tef eşliğinde zikir yapıyor o da onların ibadeti. O da mı folklor? Herkes bildiği konuda yorum yapsın!” dedi.
YARGININ KARAR VERMESİ ÇOK ACI!
“Cemevi toplanılan yer demektir, ibadet için toplandığımız uygun evler Cemevidir. Günümüz şartlarında evler küçük olduğu için ibadethanelere ihtiyaç duyulmuştur.” Açıklamasına yapan Ateş, Cemevlerinde toplanıldığında birbirinden razı olmayanların rızasının alındığını, ahlaklı olmayanın ise Cemevlerine giremediğini ifade etti. Ünal Ateş Böyle bir konuda insanların anlayış göstererek kabullenmesini beklediklerini fakat yargının karar verdiğini aktardı. Bu durumdan son derece üzgün olduğunu da belirtti.
DAVANIN GEÇMİŞİ
İçişleri Bakanlığı, incelenen dernek tüzüğünün, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ''Cemevi ve benzeri yerlerin ibadet yeri kapsamında değerlendirilmesine imkân bulunmadığı'' yönündeki görüşünü de alarak Ankara Valiliğine yazı göndermiş ve dernek tüzüğündeki ''cemevlerini ibadet yeri olarak'' niteleyen 2 maddenin tüzük metninden çıkarılmasının uygun olacağını bildirmişti.
Ankara Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü de Haziran 2008'de derneğe gönderdiği yazıda, tüzüğün bu maddelerinin yeniden düzenlenmesini talep etmişti. Müdürlük, derneğe gönderilen tebligata rağmen yasal sürede eksikliklerin giderilmediği gerekçesiyle geçen yılın kasım ayında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunmuştu.
Bunun üzerine başsavcılık, Çankaya Yenişehir Mahallesi'nde kurulu Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği hakkında davaname hazırlamıştı.
Davanamede, derneğin tüzüğünün incelendiği ve tüzükte eksiklikler bulunduğu kaydedilerek, tebligata rağmen yasal sürede eksikliklerin giderilmediği ifade edilmişti.
Derneğin feshine karar verilmesi istenen davanamede, dava sırasında faaliyetten alıkonulması için önlem alınması ve fesih kararından sonra derneğe ait para, mal ve hakların derneğin amacına en yakın dernek olan Elvankent Kültür Merkezi Yaptırma Yaşatma ve Cemevi Yaptırma Derneği'ne devredilmesi de talep edilmişti.
(Sevde Çaykara)