Yerinin yanlışlığı tescillendi

Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Kahramanmaraş’ta Bugün” gazetesinin 17 Kasım 2016 tarihli Perşembe günkü sayısı “Yerinin yanlışlığı tescillendi” manşetiyle çıktı.

Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Kahramanmaraş’ta Bugün” gazetesinin 17 Kasım 2016 tarihli Perşembe günkü sayısı “Yerinin yanlışlığı tescillendi” manşetiyle çıktı.

İşte haberin ayrıntıları;

Son 30 yıldır Kahramanmaraş’ın gündeminde olan havaalanının Narlı’ya yapılmasıyla ilgili proje tamamen rafa kalktı. Erkenez’deki mevcut havaalanının pistinin Türkiye’de en zor inilen pist olduğu iddia edildi. İddiayı ortaya atan ise Dünya etrafında uçan ilk Türk pilotu olan Gezgin Pilot Tufan Sevinçel.

‘Kahramanmaraş tarifesini yapan uçakların pilotlarının tecrübeli olmaları’ dedikodusunu, tecrübeli Pilot Tufan Sevinçel yazdığı makaleyle gerçeğe dönüştürdü. Sevinçel Kahramanmaraş Havaalanı pistinin Türkiye’de uçakların inmesi en zor pist olduğunu ve mutlaka Kahramanmaraş’a inecek uçakların kaptanlığını tecrübeli pilotların yapması gerektiğini dile getirdi.

Sevinçel’in itiraf dolu makalesiyle Kahramanmaraş Havalanın yerinin de yanlış olduğu ilk defa konunun uzmana tarafından ortaya çıkartıldı. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından açılışı yapan Havaalanı bir ara uçuşa kapatılmış fakat Ak Parti hükümeti döneminde uçuşlar tekrar başlamıştı.

Özellikle kış aylarında hava muhalefeti nedeniyle Gaziantep veya Adana’ya yönlendirilen uçuşların Kahramanmaraş’a yapılması için ILS cihazı takılması gündeme gelmiş fakat bölgenin coğrafi yapısı nedeniyle bu cihazda takılamamıştı. Hala küçük hava muhalefetlerinde bile uçuşlar Gaziantep’e veya Adana’ya yönlendiriliyor.

Dünya etrafından uçun ilk Türk Pilotu olan Tufan Sevinçel Kahramanmaraş havaalanına inişlerin kenti çevreleyen yüksek dağlar nedeniyle zor olduğunu belirtti. Kahramanmaraş’ın kurtuluş savaşında düşmana karşı siper olan dağların, Kahramanmaraş havaalanına inişleri zorlaştırdığını ifade etti. Sevinçel; “Hem yaklaşması hem de inişi zor bir bölgede yer alan bu havaalanını çevreleyen dağları araştırırken aldığım bilgiler beni oldukça şaşırttı. Tam tamına 47 dağ ve tepe ile çevrelenmiş olan Kahramanmaraş Ovası, pilotların yaklaşma ve iniş sırasında tedbiri elden bırakmamasını gerektiriyor. Yükseklikleri incelediğiniz zaman ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır.” Dedi.

Kent insanının son 30 yıldır gündeminde olan Narlı Havaalanı projesi ise geçtiğimiz aylarda yapılan ulaşım çalıştayının ardından tamamen rafa kalktı. Projenin rafa kalkmasıyla Kahramanmaraş havaalanıyla ilgili iyileştirmeler ve yeni ihaleler bir birini izledi. Sevinçel’in aktardığına göre pist uzunluğu ne kadar olursa olsun, iniş yapılırken pilotların tedbirli olması gerekiyor.

İNİŞİ EN ZOR HAVAALANI

Dünya etrafını uçakla dolaşan ilk Türk pilot olarak kayıtlara geçen Gezgin Pilot Tufan Sevinçel Kahramanmaraş Havaalanının Türkiye’de inilmesi en zor havaalanı olduğunu belirtti. Tecrübeli pilot ayrıca Kahramanmaraş havaalanına inecek olan pilotların tedbirleri ellerinden bırakmamasını istedi.

Gezgin Pilot Tufan Sevinçel Kahramanmaraş Havaalanıyla ilgili bir makale yayınladı. Makalede Kahramanmaraş havaalanını ilk kez tecrübeli gözle okuyucularıyla paylaştı. Sevinçel’in aktardığına göre Kahramanmaraş’ı çevreleyen 47 yüksek dağ ve tepe uçakların yaklaşımını ve inişini zorlaştırıyor.

Uzun süredir Kahramanmaraş’ın gündeminde olan Narlı’ya havaalanı yapılması projesinin ise doğrulu Sevinçel’in makalesiyle ortaya çıktı. İşte Sevinçel’in Kahramanmaraş havaalanı ile ilgili makalesi;

“Hem yaklaşması hem de inişi zor bir bölgede yer alan bu havaalanını çevreleyen dağları araştırırken aldığım bilgiler beni oldukça şaşırttı. Tam tamına 47 dağ ve tepe ile çevrelenmiş olan   Kahramanmaraş Ovası, pilotların yaklaşma ve iniş sırasında tedbiri elden bırakmamasını gerektiriyor. Yükseklikleri incelediğiniz zaman ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır.

Kurtuluş Savaşımız sırasında  Kahramanmaraş’ ı işgale cüret eden Fransızlara karşı verilen çete savaşlarında bir siper görevi gören bu yüksek dağların bazılarını aktaralım;

AHİR DAĞI (2301 m.), ENGİZEK DAĞI (2814 m.), HEZANLI DAĞI (2283 m.), NURHAK DAĞI (3081 m.), AMANOS DAĞI (2256 m.), BERİT DAĞI (3027 m.), DİBEK DAĞI (2230 m.), BİNBOĞA DAĞI (2957 m.), BALK DAĞI (1569 m.), ARMUT DAĞI (2410 m.), KIZIL DAĞI (1770 m.), KOYUNOLUK DAĞI (2402 m.), ÖKSÜZ DAĞI (1868 m.), KOÇ DAĞI (2562 m.), GANİ DAĞI (1239 m.), SALAVAN DAĞI (2378 m.), KAMAN DAĞI (2352 m.)

Listeden anlaşılacağı üzere  oldukça dağlık bir bölgeden bahsediyoruz. Dağlık bölgelerde uçuş ayrı bir hüner ve bilgi seviyesi gerektirir. Yüksek manialar, dağlar, ovalar ani doğa olayları yaratır ve pilotları çoğu zaman zor durumda bırakırlar.

DAĞLAR ARASINDA UÇMAK

Özellikle yaklaşma hattında öngörülemeyen dopa olayları karşısında pilotların çok dikkatli olması ve tedbiri elden bırakmaması gerekiyor. Maalesef bu eğitim ülkemizde ki uçuş okullarında verilmediği için pilotlarımız genellikle herhangi bir kursa gitmeden kendi imkanları ile okuyarak veya eski pilotların tecrübelerinden yararlanarak bilgilerini pekiştiriyorlar.

PPL seviyesinden itibaren tüm pilotlara dağlık araziler üzerinde uçarken nelere dikkat edilmesi öğretilmeli ve özellikle ticari uçan pilotlara bu konuda çok detaylı bir verilmelidir. Kahramanmaraş’ı çevreleyen dağ ve tepelerin irtifalarının çok yüksek olmaması pilotların bu konuda herhangi bir bilgiye gerek olmadığını düşünmelerine yol açıyor.

Ama bu konunun bilincinde olan havayolları pilotları dağ üzeri uçuşlar ve özellikle vadi içine girilmesi gerekiyorsa, vadi içi uçuşlar konusunda hem uyarıyor hem de eğitiyorlar. İsviçre, Avusturya veya İtalyan Alplerinde uçan tüm pilotların ilk eğitim aldıkları andan itibaren içinde bulundukları dağ koşulları tam olarak benzerlik teşkil etmese de ülkemizde de  bazı bölgelerde mevcut. Ülkemizde genelde meydana gelen kazaların dağlık bölgelerde meydana geldiğini (Son iki örnek Van ve Isparta) dikkate alırsak bu konuda ne kadar hassas davranılması gerektiği ortaya çıkar.

YÜKSEK DAĞLAR

Kahramanmaraş yaklaşma kartlarını baktığım an ilk gözüme çarpan ve beni ürküten havaalanının bulunduğu ovayı çevreleyen dağ ve tepelerin irtifalarının yüksekliği. En yükseği 7340 feet olan dağların irtifaları oldukça ürkütücü.

Yaklaşma konusundaki sıkıntıları engellemek ve pilotlara daha güvenli bir yaklaşma rotası sağlamak için yeni hazırlanan rota (RNP 07 ve 25 pistleri) ile ilgili özel eğitim görmek gerekiyor. Fakat bu konuda eğitim görmüş pilot sayısı şimdilik çok kısıtlı. RNP yaklaşmasını sadece eğitim görmüş pilotlar yapabileceğine göre bu eğitimi almamış pilotların eski yaklaşma yöntemlerini kullanması gerekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri