Zabunoğlu Konağı Turizme Kazandırılıyor

Zabunoğlu konağının turizme kazandırılmasıyla ilgili KMTSO Başkanı Karaküçük bir açıklama yayımladı

Zabunoğlu konağının turizme kazandırılmasıyla ilgili KMTSO Başkanı Karaküçük bir açıklama yayımladı

Genel amacı, derin bir tarihi kültüre sahip Kahramanmaraş’ın tarihi eserlerinin korunarak turizme kazandırılması ve şehrin turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi olan ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından mali destek sağlanan “Zabun Konağının (Eski Postane) Turizme Kazandırılması Projesi” kapsamında çalışmalar devam ediyor. 

Bugüne kadar turizm konusunda yeterince yatırım yapmamış ve sektörden istenen ölçüde pay alamamış olan Kahramanmaraş, gerek 18 bin yıllık geçmişin hediye ettiği değerler gerekse doğal güzellikleri ile bakir bir turizm alanıdır. Bu bakımdan projenin genel hedefi Kahramanmaraş’ın turizm potansiyelini harekete geçirerek turizm altyapısının desteklenmesi, Kahramanmaraş’ın genel olarak turizm sektöründen aldığı payın artırılması, kentin ve Kahramanmaraşlıların, kentte üretilen ürünlerin ve yerel kaynakların ülke ve dünya genelinde tanınmışlığının, benimsenmişliğinin artırılması hedeflenmektedir.  

Proje, Kahramanmaraş’ta postane olarak kullanılan tarihi Zabun Konağının tadilatı, rehabilitasyonu ile tefrişatı ve Kahramanmaraş’a özgü yemekler, gıda ürünleri, el sanatları, yöresel giysilerin sergi, satış ve servis işletmesinin altyapısının oluşturulması, kurumsal yapılandırılması ve tanıtım organizasyonunun kurulması aşamalarını kapsamaktadır.

İlk etapta restorasyon ihalesi yapılan Konağın restorasyon işleri Mart ayından buyana yüklenici firma Ozo İnşaat tarafından yürütülmekte olup, temizlik ve söküm işlemleri tamamlanarak imalat aşamasına geçilmiş bulunmaktadır.

Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, proje kapsamında hedeflerinden bahsederek, şunları kaydetti: “Turistler genellikle kısa süreli olarak kente giriş yapıp çıkmakta ve şehirde önemli tarihi ve kültürel alanları görmeden ayrılmaktadır. Odamızın Kadın Girişimciler Kurulu tarafından tasarlanan bu proje ile birlikte, Kahramanmaraş’ın tarihi dokusu profesyonel bir sunuşla ön plana çıkarılacak ve kente gelen turistlerin sadece dondurma alarak değil, turistik diğer alanları görmeleri için de önemli bir fırsat üretilmiş olacaktır. Konağın konumu itibariyle tarihi Kapalı Çarşı, Ulu Cami, Taş Medrese ve Kale’ye yakınlığı buraya gelen ziyaretçilerin kolaylıkla bu eserleri de görmelerine, buralardan alışveriş yaparak ticari hareketlilik kazandırmalarına, tarihi ve kültürel bilinirliğin artmasına ciddi şekilde destek olacaktır”.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul ise, bu projenin ilimizde turizm altyapısına önemli bir yenilik getireceğini, aynı zamanda kadın girişimciliği konusunda da önemli bir yatırım olacağını söyledi. Balduk Kurtul şöyle devam etti: “Bu proje bizim için çok önemli. Kurul olarak ilk kurulduğumuz zaman bir hayal ile başlayan düşüncemizin, kurul arkadaşlarımızın uğraşları, Zabun Ailesi’nin desteği ve KMTSO dönem başkanımız Mehmet Balduk ve Yönetim Kurulu’nun sayesinde temelleri atıldı. Esas amacımız, Kahramanmaraş’ın tarihi dokusuna kadın eli değdirerek canlandırmak ve girişimci ruhu olan, heyecanlı, destek bekleyen kadınlarımıza ücretsiz stant tahsis ederek iş hayatına katılmalarını sağlamaktır. Bu proje, TOBB Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu’nun gurur projesidir ve nesilden nesile devam ederek kadınlarımız arasında girişimcilik özendirilecektir. KMTSO Başkanımız Kemal Karaküçük ve ekibinin destekleri, Kurul arkadaşlarımızın çalışması ve DOĞAKA hibe desteği ile 6 ay içerisinde hizmete geçecektir. Girişimci kadınlarımıza 6 ay süre ile ücretsiz stant verilecek ve burada el emeği ürünlerini satma imkanı sağlanacaktır. Sonrasında internet sitesi aracılığıyla kendilerine pazar bulmalarına destek olunacaktır. Ayrıca giriş katı tamamen Kahramanmaraşlı kadınlarımızın ürettiği ürünlerin servis edildiği bir restaurant olarak hizmet verecektir. Bu merkezde sürekli olarak girişimci olmak isteyen kadınlarımıza devlet destekleri, pazar bilgileri, satış noktaları bulması adına bilgilendirme yapılacaktır. Kahramanmaraş’ın ekonomisine, turizmine çok büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz projemizin en kısa sürede gerçekleşmesini diliyor, emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.”

Proje kapsamında restorasyon işlerinin tamamlanmasıyla birlikte sırasıyla tefrişat, kurumsal yapılanma ve eğitim, tanıtım aşamalarına geçilecek ve gelişmeler kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri