Zorda kalana maaş devletten

Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Kahramanmaraş’ta bugün” gazetesinin 30 Kasım 2016 tarihli Çarşamba günkü sayısı “Zorda kalana maaş devletten” manşetiyle çıktı.

Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Kahramanmaraş’ta bugün” gazetesinin 30 Kasım 2016 tarihli Çarşamba günkü sayısı “Zorda kalana maaş devletten” manşetiyle çıktı.

İşte haberin ayrıntıları;

Ekonomik ve bazı nedenlerle üretimlerde sıkıntı yaşayan işletmelerde çalışan işçilere devlet maaş desteği verecek.  Çeşitli sebeplerle işleri bozulan, üretimi aksayan şirket çalışanlarının maaşları İşkur tarafından ödeniyor. Maaşlar brüt asgari ücretin yüzde 150’sine kadar hesaplanabilecek.

Kahramanmaraş İş-kur Müdürü çeşitli nedenlerle işleri bozulan işletmelerdeki işçilere maaş desteğinden yararlanma şartını Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesine açıkladı. Kahramanmaraş’ta istihdamı artırmak adına düzenlenen projelerle binlerce kişiye iş kapısı bulan İş-Kur Müdürü Ali Yüce, ekonomik anlamda işleri bozulan işletmelerdeki işçilerin görevlerine devam etmeleri için maaş desteğinde de bulunacağını müjdeledi.

Yüce; “Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya deprem, yangın, sel gibi zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak üçte bir oranında azaltılması veya işletmede faaliyetin en az 4 hafta durdurulması halinde çalışanlara gelir desteği sağlanıyor. İşçilere maaş ödendiği gibi onların Genel Sağlık Sigortası primleri de karşılanıyor. Nakit darlığı, ödeme güçlüğü, pazar daralması ve stok artışı gibi sebeplerle üretim azalırsa burada kısa çalışma ödeneği devreye girmiyor.” Dedi.

Devletin çeşitli nedenlerden dolayı zorda olan işletmelerin bu avantajdan yararlanmaları için ne yapmaları gerektiğini de açıklayan Yüce; “İşverenin kısa çalışma talebinin Türkiye İş Kurumunca uygun bulunması, İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, 4447 sayılı kanunun 50. Maddesine göre çalışma süreleri ve işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanmış olması, gerekmektedir.

Kısa çalışma ödeneğinin süresi 3 ayı aşmamak üzere kısa çalışma süresi kadardır. Kısa çalışma ödeneği, İş yerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde, Çalışılmayan süreler için aylık olarak hesaplanır ve ekonomik gelişmelerin işyerinin faaliyetleri üzerine etkileri doğrultusunda uygunluk tespitinde belirtilen süreyi aşmamak kaydıyla fiilen gerçekleşen kısa çalışma süresi üzerinden verilir.” Şeklinde konuştu.

 

ZORDA KALAN İŞLETMELERE MAAŞ DEVLETTEN

İstihdamı artırmak için düzenlenen projelerle binlerce kişiye iş kapısı bulan Kahramanmaraş İş-Kur Müdürü Ali Yüce şimdi de ekonomisi bozulan işletmelerde istihdamın devam etmesi için işçilerin maaşlarını devletin vereceğini söyledi.

Devletten ekonomik ve çeşitle nedenlerle zorluk çeken işletmelere bir de maaş desteği geldi. Projenin detaylarını açıklayan Kahramanmaraş İŞ-KUR Müdürü Ali Yüce çeşitli sebeplerle işleri bozulan, üretimi aksayan şirket çalışanlarının maaşlarının İş-Kur tarafından ödeneceğini söyledi. Yüce brüt asgari ücretin yüzde 150’sine kadar maaşların hesaplanacağını belirtti.

İŞKUR olarak en büyük görevlerinin Kahramanmaraş’ta istihdamı artırmak olduğunu belirten İŞKUR Kahramanmaraş İl Müdürü Ali Yüce, “Son dönemde özellikle vergi alanında yapılan yeniliklerle zora düşmüş mükelleflere çeşitli kolaylıklar getiriliyor. Böylece daha önce vergilerini düzenli ödeyen mükellefler ödeme güçlüğü çektiğinde devleti yanında hissedecek” dedi.

İşletmeler eğer üretimlerinde bir sıkıntı yaşarlarsa bu kez İŞKUR devreye girerek maaşlarını ödeyeceğini dikkat çeken Yüce sözlerine şöyle devam etti: “Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya deprem, yangın, sel gibi zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak üçte bir oranında azaltılması veya işletmede faaliyetin en az 4 hafta durdurulması halinde çalışanlara gelir desteği sağlanıyor. İşçilere maaş ödendiği gibi onların Genel Sağlık Sigortası primleri de karşılanıyor. Nakit darlığı, ödeme güçlüğü, pazar daralması ve stok artışı gibi sebeplerle üretim azalırsa burada kısa çalışma ödeneği devreye girmiyor” dedi.

İşleri ve ekonomisi bozulan işletmelere verilecek avantajla ilgili Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesine açıklamalarda bulunan Yüce, “4447 sayılı Kanuna göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işveren; genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen ya da kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde, işyerinde kısa çalışma yapılabilir. Ancak bu durumun işverence derhal gerekçeleri ile birlikte Türkiye İş Kurumuna, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı sendikaya bir yazı ile bildirmesi gerekmektedir.” Dedi.

Yönetmelikte belirtilen şartları da sıralayan Yüce şöyle konuştu; “

Bölgesel Kriz: Ulusal veya uluslararası olaylardan dolayı belirli bir il veya bölgede faaliyette bulunan işyerlerinin ekonomik olarak ciddi şekilde etkilenip sarsıldığı durumlar,

Genel Ekonomik Kriz; Ulusal veya uluslar arası ekonomide ortaya çıkan olayların, ülke ekonomisini ve dolayısıyla işyerini ciddi anlamda etkileyip sarstığı durumlar,

Kısa Çalışma: Üç ayı geçmemek üzere; iş yerinde uygulanan çalışma süresinin, işyerinin tamamında veya bir bölümünde geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılmasını veya süreklilik koşulu aranmaksızın en az dört hafta süreyle faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması,

Sektörel Kriz: Ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olaylardan doğrudan etkilenen sektörler ve bunlarla bağlantılı diğer sektörlerdeki işyerlerinin ciddi anlamda sarsıldığı durumlar,

Zorlayıcı Sebep: İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine olanak bulunmayan, dışsal etkilerden ileri gelen, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan deprem, yangın, su baskını, salgın hastalık, seferberlik ve benzeri nedenler, olarak tanımlanmıştır.

Yukarıda belirtilen nedenlerle üç ayı geçmemek üzere; işyerinde uygulanan çalışma süresinin, işyerinin tamamında veya bir bölümünde geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın en az dört hafta süreyle faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması hallerinde işçilere çalıştırılmadıkları süre için işsizlik sigortasından kısa çalışma ödeneği ödenir. İşçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için, hizmet akdinin feshi hariç işsizlik sigortası hak etme koşullarını yerine getirmesi gerekir.

Yönetmelik uyarınca; Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılmasını talep eden işverenin; Türkiye İş Kurumu’nun il veya ilçedeki ilgili birimine, işyeri toplu iş sözleşmesi kapsamındaysa sözleşmenin tarafı sendikaya yazılı bildirimde bulunması gerekir.

İşveren bildiriminde; Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerin işyerine etkilerini ve zorlayıcı sebebin ne olduğunu belirtilmelidir.

İşyerinin unvanını, adresini, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı sendikayı ve sosyal güvenlik işyeri sicil numarasını ve varsa iddiasını kanıtlayıcı somut belgeleri, belirtmek zorundadır.

İncele esnasında; kısa çalışma yaptırılacak işçilere ilişkin bilgileri içeren listenin, işveren tarafından Türkiye İş Kurumu’nca belirlenen formatta hazırlanarak, manyetik ve yazılı ortamda kurum yetkilisine teslim edilmesi gerekmektedir.

İŞKUR tarafından sebep ve şekil yönünden değerlendirilir. Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel krizin varlığı işçi ve işveren sendikaları konfedarasyonlarının iddia etmesi yada bu yönde kuvvetli emarenin bulunması halinde, kurum yönetim kurulunca karara bağlanır. Nakit darlığı, ödeme güçlüğü, Pazar daralması ve stok artışı gibi sebeplere dayalı olarak yapıldığı tespit edilen başvurular kurum tarafından reddedilir.

3- Yararlanma Şartları: İşçinin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için; İşverenin kısa çalışma talebinin Türkiye İş Kurumunca uygun bulunması, İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, 4447 sayılı kanunun 50. Maddesine göre çalışma süreleri ve işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanmış olması, gerekmektedir.

Kısa çalışma ödeneğinin süresi 3 ayı aşmamak üzere kısa çalışma süresi kadardır. Kısa çalışma ödeneği, İş yerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde, Çalışılmayan süreler için aylık olarak hesaplanır ve ekonomik gelişmelerin işyerinin faaliyetleri üzerine etkileri doğrultusunda uygunluk tespitinde belirtilen süreyi aşmamak kaydıyla fiilen gerçekleşen kısa çalışma süresi üzerinden verilir.” 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri