Başbakan Binali Yıldırım, "Bazı kamu kuruluşları da ihtiyaç fazlası olan dövizlerini Türk parasına dönüştürdü. Bunlarda güzel gelişmeler bu şekilde kısa vadede 10 milyar dolar civarında bir kaynak yerli paraya geçmiş oldu" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının KOBİ'lere desteğinden bahseden Başbakan Yıldırım, "Bu destek çerçevesinde mevcut bilânçolarını esas alarak işletmelere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak" şeklinde konuştu.
"YAKLAŞIK 15 BİN KOBİ'NİN BUNDA FAYDALANMASINI BEKLİYORUZ"
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise konuya ilişkin şunları kaydetti:
"Bu KOSGEB'e üye olan küçük işletmelerin 12 ay içerisinde kredi ihtiyaçlarını karşılamak için 50 bin lira vereceğiz. Yaklaşık 15 bin KOBİ'nin bunda faydalanmasını bekliyoruz. KOSGEB ile birlikte bunun faizini biz ödeyeceğiz. Toplam 3 yıl geri ödemeli olacak KOBİ'leri rahatlatmak için."
YAPISAL REFORM UYGULAMALARI
"2017 yılı için yapısal reform uygulamalarını takvimlendirdik" diyen Başbakan Yıldırım, "Yıl boyunca hangi yapısal reformları yapacağız. Hangi alanda yapacağız. Bunların hepsinin listesini yaptık. Bir bir hayata geçireceğiz. Bunları yaparken de vatandaşla da paylaşacağız. Ülke gerçeklerini de dikkate alacağız" diye konuştu.
Yapısal reform uygulamalarına ilişkin Başbakan Yıldırım, devletin bütün alanlardaki belirleyici rolünün sınırlandırılması, vatandaşın birçok alanda rahatça hareket ederek devletle olan işinin azaltılması olduğunu kaydetti.
"VAZGEÇİLEMEYECEK İKİ ALAN; ADALET VE GÜVENLİK"
Vazgeçilemeyecek iki alan olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, "Birisi adalet biriside güvenlik bu iki alan devlette olacak ve hiçbir şekilde bu alanlarda başka bir reform düşünülmeyecek ama kendi içinde hızlı ilerlemesi için gerekli tedbirleri alacağız. Diğer alanlarda yapılacak şeyler bütün toplumu ilgilendiren konular" değerlendirmesinde bulundu.
"KAMU BANKALARININ KAMUDAN MEVDUAT ALIMINDA STANDART GETİRİYORUZ. YÜZDE 7 BUÇUK DİYORUZ. SİZİN İŞİNİZ FAİZCİLİK DEĞİL DAHA ÇOK KAR ETMEK DEĞİL"
Başbakan Yıldırım, geçmiş günlerde bir genelge imzalandığını hatırlatarak, "Genelgeye göre kamu bankaları aralarında para toplarken yarış yapmayacak. Kamunun paraları genellikle kamuda tutuluyor. Paralar ne kadar yüksek maliyetli toplanırsa kredilenme reel sektöre aktarılması da o kadar pahalı oluyor. Burada bir sınır geldi yüzde 7 buçuğu geçmeyecek. Kamu bankalarının kamudan mevduat alımında standart getiriyoruz. Yüzde 7 buçuk diyoruz. Sizin işiniz faizcilik değil daha çok kar etmek değil. Sizin aldığınız paraları reel sektöre, üretime ihracatı arttıracak projelere aktarmak, bunu da uygulamaya soktuk. Dolaylı olarak daha düşük faizle kaynağa eriştiği için bankalar verecekleri kredilerde de ona göre maliyetlerini azaltacaklar. Geçen gün mesela iki banka; Ziraat ve bir özel banka TOBB ile beraber bir kaynak oluşturdular 500 milyon bir kaynak koydular. Faizi de KOBİ'lere vermek için 9.90'a indirdiler ve oradan 5 milyar dolayında ilave bir kaynak oluşturdular" şeklinde konuştu.
"10 MİLYAR DOLAR CİVARINDA BİR KAYNAK YERLİ PARAYA GEÇMİŞ OLDU"
"Bu piyasalardan yaşanan dalgalanmalar üzerine sağ olsun milletimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla bir sorumluluk üstlendi" diyen Başbakan Yıldırım, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Ciddi anlamda milli paramıza yönelme oldu. Bunun için teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda bunu vatandaşlarımızın tek başına yapması yetmez dedik. Bizde kamuda bir dizi önlemler aldık. Devletin mecbur kalmadıkça döviz üzerinden bütün kuruluşlar döviz üzerinden sözleşme yapmayacak. Dış sözleşmeler olur. Mecburiyet olur. Onlar hariç mecbur değilse döviz üzerinden sözleşme yapılmayacak. Bazı kamu kuruluşları da ihtiyaç fazlası olan dövizlerini Türk parasına dönüştürdü. Bunlarda güzel gelişmeler bu şekilde kısa vadede 10 milyar dolar civarında bir kaynak yerli paraya geçmiş oldu. Bu uygulama bundan sonrada devam edecek" dedi.