26 milyar TL SGK alacağı yapılandırıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "25 Kasım 2016 tarihine kadar başvuruların alınacağı yapılandırma sürecinde bugüne kadar 26...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "25 Kasım 2016 tarihine kadar başvuruların alınacağı yapılandırma sürecinde bugüne kadar 26 Milyar TL SGK alacağı yapılandırılmıştır" dedi.

Bakan Müezzinoğlu, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlığı hakkında bilgi verdi. Bakan Müezzinoğlu sunumundan önce Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekili Musa Çam, komisyona baretle gelerek Şirvan'da kayıp olan ve hayatını kaybeden madencilerin isimlerinin olduğu pankart astı. Müezzinoğlu konuşmasında 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında şehit olan vatandaşları ve gazileri andı.

Asgari ücrete ilişkin değerlendirmede bulunan Bakan Müezzinoğlu, "Verdiğimiz sözlerden birisi olan, 2016 yılı için asgari ücretin net bin 300 TL'ye yükseltilmesi, işverenimizin üzerinde oluşturduğu yük azaltılarak hayata geçirilmiştir. Asgari ücret artışı nedeniyle işverenlerimize yansıyan ek maliyetin yüzde 57'si Hazine tarafından karşılanmaktadır. Asgari ücret artışının işverene getirdiği ek maliyetin bir kısmının hazinece karşılanması 2017 yılında da devam edecektir. Kendi nam ve hesabına çalışanlarda da asgari ücret artışından kaynaklı prim yükünü hafifletmek için 5 puanlık prim indirimi getirilmiştir. Asgari ücret üzerinden ödenecek aylık prim tutarı 568 TL'den 485 TL'ye indirilmiştir. Bu düzenleme sonrasında prim tutarlarına göre esnaf Bağ-Kur'lular da yüzde 15, Tarım Bağ-Kur ile Muhtarlarda ise yüzde 19 indirim sağlanmıştır" ifadelerini kullandı.

"26 MİLYAR TL SGK ALACAĞI YAPILANDIRILMIŞTIR"

İşverenlerinin, esnafın ve çiftçinin Haziran 2016 öncesi sigorta prim borçlarının gecikme zamları ve cezaları silinerek enflasyon oranında yeniden yapılandırılması imkanı sağlandığına işaret eden Müezzinoğlu, "25 Kasım 2016 tarihine kadar başvuruların alınacağı yapılandırma sürecinde bugüne kadar 26 Milyar TL SGK alacağı yapılandırılmıştır" şeklinde konuştu.

Bugünün ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını gidermelerini engelleyecek bir yapının oluşmamasına da dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, "Emeklilikte yaşa takılanlar hususuna bu hassasiyetle yaklaşmalıyız. Emeklilikte yaşa takıldığından bahsedilen kesimin erken emekli edilmesinin sisteme getireceği ek maliyetin 400 milyar TL olduğu ve bu maliyetin son tahlilde sonraki nesillerin sırtına yükleneceği unutulmamalıdır. Demografik dönüşümün istihdam piyasalarını etkilemeye başladığı bir dönemde uzun vadeli planlarımızı değişen iş gücüne katılım oranlarının ışığında şekillendirmemiz gerekir. Bu yaklaşım hem sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilir bir dengede yürütülmesi açısından hem de üretim faktörlerinden birisi olan emeğin büyümeyi destekler şekilde etkin kullanımını sağlamak açısından önemlidir. Avrupa Birliğine üye ülkelerde bu dönüşümün çok sert olacağı görülmektedir. Örneğin Almanya'daki işgücünün 45 milyondan 2050 yılında 27 milyona ineceği tahmin edilmektedir. Bu dönemde Türkiye bu tür bir demografik şokla yüz yüze kalmayacak olsa da sosyal güvenlik ve istihdam piyasalarına ilişkin planlamalarını çok hassas ve detaylı yapmak zorundadır. Çalışma hayatımızı hem değişen demografik yapılara hem de gelişen teknolojiye göre yeniden düzenlememiz gerekmektedir. Dördüncü sanayi devrimi dediğimiz sürecin ortaya çıkartacağı sonuçlardan birisi; artan otomasyonun ve gelişen teknolojinin önümüzdeki yıllarda işsizliği arttırabileceğidir. Yapmamız gereken ortaya çıkan yeni duruma insan odaklı çözümler üretmektir" diye konuştu.

"TARIM DIŞI SEKTÖRLERDE İSTİHDAM 579 BİN KİŞİ ARTMIŞTIR"

Müezzinoğlu, Türkiye ekonomisinin 2016 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3.1 büyüme hızı ile bir çok AB üyesi ülkeleri geride bıraktığını kaydederek şunları söyledi:

"Dünyadaki olumsuz görünümünün yanında ülkemizin işgücü piyasasına baktığımızda TÜİK 2016 Ağustos rakamlarına göre işsizlik oranımız yüzde 11.3 olarak gerçekleşmiştir. İşgücü piyasasını sadece işsizlik rakamlarıyla değerlendirmek doğru bir değerlendirme olmaz. İşsizlik oranındaki nispi artışa karşı iş gücü katılım oranımız hızla artmaya devam etmektedir, 2016 Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, tarım dışı sektörlerde istihdam 579 bin kişi artmıştır."

Türkiye'nin istihdam kaybına uğramadığını söyleyen Müezzinoğlu, "TÜİK rakamlarına göre, ülkemizde çalışma nüfusunun her yıl ortalama olarak 860 bin kişi artmaktadır. Uygulanan başarılı istihdam politikalarının olumlu etkisi istihdam rakamlarına da olumlu yansımıştır. 2005-2015 yılları arasında yaklaşık 7 milyon istihdam artışı sağlanmıştır" değerlendirmesini yaptı.

İş-Kur'un 889 bin kişinin istihdamına yardım ettiğini belirten Müezzinoğlu, "Temmuz ayındaki hain kalkışmaya rağmen; 2016 yılında iş bulmasına imkan sağladığımız vatandaşlarımızı sayısını bir önceki yıla göre arttırmak en büyük hedefimizdir. İşe yerleştirme sayısındaki artış, toplanan taleplerin birçoğunun istihdama yönlendirildiğini de göstermektedir" diye konuştu. Müezzinoğlu şunları kaydetti:

"İş-Kur vasıtasıyla kişi başına 36 bin TL hibe vererek, 2014 yılından bu yana kadar 592 engelli vatandaşımıza kendi işini kurma imkanı sağladık. İşsizlik Sigortası ödemelerini 2002 mart ayından 2016 Ekim alının sonuna kadar yaklaşık 5 milyon kişiye 13.6 milyar TL, Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının başladığı 2005 yılından 2016 Ekim ayı sonuna kadar 228 bin kişiye yaklaşık 211 milyon TL, Ücret Garanti Fonu kapsamında 2016 yılı Ekim ayı sonuna kadar ylaklaşık 63 bin kişiye 137,5 milyon TL, İş kaybı tazminatı kapsamında 2002 yılından 2016 yılı Ekim ayı sonuna kadar Özelleştirme İdaresi'nden aktarılan kaynak ile 33 bin kişiye 218.7 milyon TL ödeme yapılmıştır."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri