Açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) tarafından her ay düzenli olarak yapılan "açlık-yoksulluk" araştırmasında, Türkiye'deki 4 kişilik bir ailenin...

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) tarafından her ay düzenli olarak yapılan "açlık-yoksulluk" araştırmasında, Türkiye'deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 489 TL, yoksulluk sınırı ise 4 bin 229 TL olarak belirlendi.

Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırması sonuçları açıklandı. Buna göre Ağustos ayında, Türkiye'deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 489 TL, yoksulluk sınırı ise 4 bin 229 TL olarak belirlendi. Yapılan araştırmaya göre Ağustos ayında Temmuz ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 1,02'lik bir düşüş yaşandı. Ağustos ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 7,56'yla kiraz, yüzde 6,38 marul, yüzde 5,72 limon, yüzde 5,19 yumurta da yaşandı. Göze çarpan en büyük düşüşler ise, yüzde 19,38 taze fasulye, yüzde 17,71 armut, yüzde 16,60 domates, yüzde 15,08 karpuz, yüzde 13,71 kavun, yüzde 13,29 azalışla üzüm madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Aydınlanma madde fiyatında ise Ağustos ayında Temmuz ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmedi.

GİYİM VE ISINMA FİYATLARINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

Ağustos ayında Temmuz ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 2,46'lık bir düşüş gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Temmuz ayına göre göze çarpan en büyük değişimler yüzde 1,45 çocuk çorabı, yüzde 1,18 giysi tamir ücretleri, yüzde 0,75 kuru temizleme ücreti, yüzde 0,59 artışla erkek iç çamaşırı madde fiyatları oldu. Göze çarpan en büyük düşüşler ise yüzde 9,87 erkek tişörtü, yüzde 9,02 çocuk tişörtü, yüzde 7,57 kadın tişörtü, yüzde 7,49 azalışla çocuk pantolonu madde fiyatlarında gözlemlendi. Ağustos ayında Temmuz ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,11'lik bir düşüş gözlenirken; Ağustos ayında Temmuz ayına göre barınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,88'lik bir artış oldu.

HABERLEŞME VE SAĞLIK FİYATLARINDA ARTIŞ YAŞANDI

Ağustos ayında Temmuz ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1'lik bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 6,99 artışla telefon onarımı, yüzde 0,82 artışla telefon ekipmanları madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte haberleşme madde fiyatlarında Temmuz ayına göre herhangi bir düşüş gözlemlenmedi.

Ağustos ayında Temmuz ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,45'lik bir artış yaşanırken, göze çarpan en büyük değişimler yüzde 1,31 tansiyon aleti, yüzde 1,09 artışla diş dolgu ücretinde olduğu görüldü. Bununla birlikte sağlık madde fiyatlarında Temmuz ayına göre yüzde 0,53 azalışla emar ücreti madde fiyatında düşüş gözlemlendi.

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 0,41'lik bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Temmuz ayına göre göze çarpan değişimin yüzde 4,89 artışla sabun, yüzde 1,82 artışla misafir kolonyası madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 0,88 azalışla makyaj malzemeleri, yüzde 0,77 azalışla ağız ve diş bakım ürünleri madde fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

ULAŞIM VE EĞİTİM-KÜLTÜR FİYATLARINDA ARTIŞ YAŞANDI

Ulaşım madde fiyatlarında yüzde 0,20'lik bir artış olduğu belirlendi. Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 2,45 artışla araba kiralama ücreti, yüzde 1,29 artışla tramvay ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında yüzde 2,99 azalışla LPG dolum ücreti, yüzde 1,32 azalışla mazot madde fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi. Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 1,16'lık bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Temmuz ayına göre değişimin yüzde 18,77 artışla spor müsabakalarına giriş ücreti, yüzde 11,06 artışla yurtiçi hafta sonu turları, yüzde 8,91 artışla özel üniversite ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 8,43 azalışla yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 4,54 azalışla fotoğraf makinesi madde fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 0,45'lik bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 1,36 artışla pencere (pvc), yüzde 0,48 azalışla yangın, hırsızlık ve diğer afetler için sigorta madde fiyatlarında olduğu gözlendi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri