Başbakan Binali Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında alınan önlemleri açıklandı.
Hazine garantisi getirmek suretiyle Kredi Garanti Fonu kefaletiyle 250 milyar liraya kadar kredi hacmi oluşturacaklarını ifade eden Yıldırım, ihracat kredilerinde teminatın yüzde 100, KOBİ'lerde yüzde 90, ticari kredilerde ise yüzde 80 olarak uygulanacağını söyledi.
Bütçe açığını artıracak, ilave borçlanma gerektirecek bir durum olmadığını anlatan Yıldırım, 2017'de imalat sanayinde yatırım harcamalarına katkı oranını yüzde 15 daha artıracaklarını, kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacaklarını, ayrıca yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi vereceklerini söyledi. Başbakan Yıldırım, "Özel sektör işverenlerinden asgari ücret desteğinden yararlananların prim ödemelerini öteliyoruz. İlk üç ay prim ödemelerini ekim, kasım, aralık aylarına erteliyoruz" diye devam etti.
500 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
İŞKUR'un projesine değinen Başbakan, Toplum Yararına Çalışma Programını özel sektöre de yayacaklarını ve 500 bin kişiye iş olanağı sunacaklarını, ek olarak 100 bin vatandaşı da Toplum Yararına Çalışma Programında istihdam edeceklerini kaydetti. Yıldırım, ilave istihdama ilk yıl yüzde 50, ikinci yıl yüzde 25 destek sağlanacağını da ekledi.
KOSGEB ÜYELERİNE 12 AY GERİ ÖDEMESİZ KREDİ
BDDK'nın bankacılık sektörüne, reel sektör kredilerini yeniden yapılandırma yetkisi verdiğini hatırlatan Yıldırım, ilave ihracat yapanların ayrıca destekleneceğini, KOSGEB üyelerine de ilk 12 ay geri ödemesiz 50 bin lira kredi imkanı getirildiğini bildirdi.
MALİ DİSİPLİN SÜRECEK
Bu destekler için bütçeden yapılan tasarrufların kaynak olacağını anlatan Başbakan Binali Yıldırım, mali disiplinden taviz verilmeyeceğinin de altını çizdi.