Ancak uzmanlar, zeytinyağı üretiminde fabrikaların doğrudan bir etkisi olmadığını, bu verim düşüklüğünün zeytinin kalitesine ve hava şartlarına bağlı olduğunu belirtiyor.
Bir zeytinyağı fabrikasının elde ettiği yağ oranı, getirdiğiniz zeytinin türüne, olgunluğuna ve hasat öncesi aldığı yağmur miktarına göre değişiklik gösterebiliyor.
Örneğin, 100 kilogram zeytinden kimine göre 30 kilogram, kimine göre ise yalnızca 11 veya 15 kilogram yağ elde edilebilir. Ortalama olarak, zeytinlerin yüzde 5’i kadar yağ alınabilirken, bu oran her zaman sabit kalmıyor. Bu yıl çoğu üretici, düşük yağ oranları nedeniyle şikayetçi, ancak bu durumun fabrikaların uygulamalarından değil, zeytinlerin doğrudan hasat koşullarından kaynaklandığı vurgulanıyor.
YAĞ ORANI ZEYTİNİN NEM DURUMUNA BAĞLI
Yağ oranının düşük olması genellikle zeytinlerin hasat öncesinde yağmur yemesinden veya fazla su emmesinden kaynaklanıyor. Zeytinde biriken fazla su, zeytinyağı çıkış oranını doğrudan etkiliyor. Hasat zamanında yeterince kuru olmayan veya fazla yağmur görmüş zeytinler, yağ oranı düşük olduğu için fabrikalarda beklenen verimi sağlayamıyor.
Bazı vatandaşlar, düşük yağ oranları gördüklerinde sosyal medyada fabrikaların yağı eksik verdiğini veya çaldığını iddia ediyor. Ancak bu tür iddialar fabrikalarda çalıntı bir işlem yapılması halinde bunun çok kolay tespit edilebileceği, böyle bir durumda fabrikanın kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceği ifade ediliyor.
YAĞ ORANI TAHMİN ÜZERİNE YAPILMAMALI
Üreticilerden bazıları zeytin ve yağ tartımı yapmadan yaklaşık tahminlerle yağ oranı belirliyor. Ancak uzmanlar, yağ oranlarının kesin sonuçlar vermesi için tartım yapılması gerektiğini, aksi takdirde tahmini değerlerin yanıltıcı olabileceğini vurguluyor.